Голяма част от елитните кафета се набавят с благодарение на животни, имащи невероятен инстинкт да откриват най-фините зърна и да ги включват в диетата си. Сред известните „помощници“ са лемури, прилепи, маймуни и слонове. За мнозина идеята да опитат напитка от зърна, престояли в стомаха на животно, е доста смущаваща, но който се е осмелил да го направи, твърди, че такова кафе е с невероятен вкус и не може да бъде сравнен с никой друг. Кои са най-интересните факти за най-скъпото кафе, съществуващо в света? Научете 5 от тях в нашата блог статия
Тези, за които кафето е задължителна част от ежедневието, знаят, че качественото кафе не е евтино. Въпреки това съществуват и толкова скъпи кафета, че невероятно високите им цени изненадват дори най-големите ценители. Такива кафета всъщност са произведените от животински отпадъци.
Най-скъпото кафе на света се прави от екскременти на животни
Голяма част от елитните кафета се набавят с благодарение на животни, имащи невероятен инстинкт да откриват най-фините зърна и да ги включват в диетата си. Сред известните „помощници“ са лемури, прилепи, маймуни и слонове. За мнозина идеята да опитат напитка от зърна, престояли в стомаха на животно, е доста смущаваща, но който се е осмелил да го направи, твърди, че такова кафе е с невероятен вкус и не може да бъде сравнен с никой друг.
Кои са най-интересните факти за най-скъпото кафе, съществуващо в света? Научете 5 от тях в нашата блог статия!
Цена за 1 килограм кафе е близо 2000 долара
Ентусиастите, желаещи да се ободрят с подобна екзотична напитка, могат да го направят срещу „скромните“ над 50 долара за чаша. Цената на пакетираните зърна, преработени по нестандартния метод, достига 1000 и повече долара на килограм.
Къде се доставя най-скъпото кафе на света?
Най-скъпото кафе може да бъде опитано по целия свят, макар че не се произвежда в индустриален мащаб. В България също се предлага и като готова напитка, и пакетирано в различни разфасовки. Най-много любители на този клас кафе има в Лондон, Москва и Париж, но също и в САЩ и Япония.
Най-скъпото кафе на света се произвежда в Индонезия
80-100 долара за чаша кафе – до такава цена може да достигне най-скъпото, но и най-органичното и с най-нисък добив кафе, „произведено” от малкото животно цибетка.
Най-скъпото кафе се казва Kopi Luwak/Копи Лувак
Буквално преведено от индонезийски, Копи Лувак означава „кафе от цибетка”. Това животно е дребен, хищен бозайник, приличащ на енот, и именно хранителният ѝ режим придава неповторими характеристики на специалното кафе.
Цибетката живее в Индонезия и изяжда най-хубавите кафени зърна направо от дървото. Веднъж погълнати цели, те не се разграждат веднага в стомаха ѝ. След като престоят около ден и половина там, се разгражда само външната им обвивка. Вътрешността на зърната Арабика, Робуста или Либерика остава цяла и те биват изхвърлени от животинчето по естествен път.
Местните индонезийци от региона на Суматра, Бали, Ява и други области на страната събират изпражненията, отделят годните зърна, измиват ги и ги подсушават. По този начин се получава кафето с най-високата цена в света, която се дължи отчасти и на трудния процес по събирането на зърната.
Уникалното кафе е открито през 18-и век и днес се култивира във ферми, в които цибетките са отглеждани при специални условия.
Какъв е вкусът на най-скъпото кафе?
Kopi Luwak не е сорт кафе, както може би си мислят мнозина, а обработени по специфичен начин кафе зърна Арабика, Робуста и др. Отделените в стомаха на цибетката ензими насищат погълнатите зърна със свободни аминокиселини. Точно поради естествения начин на обработка Копи Лувак придобива изключителните си качества – характерен наситен аромат и липса на горчивина.
Вкусът се различава от този на тъмно изпечените кафета и поради лекото им запичане – до светлоканелен цвят. От захарите в зърната се образува лека карамелизация и напитката придобива мек и приятен вкус.
Копи Лувак не се нуждае от подправяне със захар, тъй като е изключително сладко. Освен това е с нулева киселинност, което го прави предпочитано от хората с чувствителен стомах.
Обикновено се сервира в бяла чаша, за да се подчертае уникалния му кафеникав цвят, и в малко количество – още един знак, че става дума за необичайна и рядка напитка. То се пакетира с ръчен сертификат на всеки плик.
Знаете ли, че има черно кафе от слонове?
Освен от цибетки, кафе зърна могат да бъдат обработвани и от други животни, например слонове. Черното кафе се получава от кафе зърна Арабика, които азиатските слоновете консумират. Протеините в зърната се разграждат за 20-30 часа от стомашната им киселина и така се сформира характерния вкус на кафето – мек и сладникав, без горчивина.
Черното кафе може да се закупи само в родината му – Тайланд. Произведеното количество за година е само 48-49 кг. Това не е изненада, като се има предвид, че за добиването на 1000 г кафе слонът трябва да изяде най-малко 34 кг зърна отбрана Арабика.
Тази изключителна напитка може да бъде опитана само в някои курорти на Малдивите. Зърната се мелят пред клиента, за да оцени още по-добре техния вкус и аромат, а чаша черно кафе струва най-малко 50 долара.
Малцина са опитвали от най-скъпите кофеинови напитки на света. Но фактът, че те съществуват и са налични и в България – уникални по произход и качество, само показва каква важна част от живота на хората е кафето и как експериментирането със сортове и тяхната обработка води до появата на изумителен продукт, независимо че в процеса е замесен стомашно-чревния тракт на някои животни.