7 невероятни ползи от кафето, за които може би не знаете

Сигурно и вие сте от хората, които обичат да започват деня си с чаша вкусно и ароматно кафе. Добрата новина за почитателите на напитката е, че освен ободряващи свойства, в него има и много полезни вещества.

Хранителна стойност на кафето

Кафето съдържа редица хранителни вещества, като в стандартна чаша кафе се съдържат витамините: В2 – 11%, В5 – 6%, В3 – 2% и микроелементите: магнезий – 25%, фосфор, манган и калий – 3%. Концентрацията на всички тези елементи не е много голяма, но с няколко кафета хората могат да си осигурят необходимите дневни нива от тях. 

Антиоксидантите в кафето обаче са неговото истинско богатство, защото са важни за красотата и предпазват от много заболявания.

Кафето е с нас от векове наред не само защото е вкусно. Открийте 7 от най-ценните предимства от консумацията му.

7 ползи от пиенето на кафе

Станало най-популярната напитка в света, кафето през годините е обект на много спорове за това дали е полезно, или по-скоро вредно. Освен че ободрява, благодарение на стимуланта кофеин, то носи и следните ползи:

Повишава доброто настроение

Научното обяснение за подобряване на настроението след консумацията на напитка от кафе на зърна е, че се увеличават количествата допамин в организма. Според направените изследвания при хора, редовно консумиращи кофеиново кафе, рискът от поява на депресия е с 20% по-малък, рискът от самоубийство – също.

Намалява риска от болест на Алцхаймер

Като най-честа причина за деменция по света е считана болестта на Алцхаймер. Тя за момента е нелечима, а от нея страдат предимно хората над 65-годишна възраст. Проведените проучвания установяват, че при хората, пиещи кафе, рискът да развият болестта е с 65% по-нисък, а според учените, това се дължи на многото антиоксиданти, съдържащи се в напитката.

Подпомага горенето на мазнини

Кофеинът в кафето подпомага изгарянето на мазнините, като може да повлияе за ускоряване на метаболизма от 3 до 11%. При хора с оптимално тегло стимулира изгарянето с 29%, а с наднормено – с 10%. Ефектът обаче може да се намали, ако се употребява кафе продължително време.

Калориите в различните видове кафе напитки са различен брой. В чаша кафе еспресо те са 2, турско кафе – 12 и др.

Може да намали риска от някои видове рак

Днес много изследвания сочат, че възможността да се появи рак при хората, пиещи често кафе, е по-малка с 40%. Отнася се най-вече за рак на черния дроб, на устата, кожата, ларинкса, колоректалния рак и др. В печеното кафе се откриват стотици съединения, биологично активни и притежаващи противовъзпалителни свойства, които пречат за развитието на метастазите.

Представлява източник на антиоксиданти

Кафето се нарежда сред шестте храни и продукти, съдържащи най-много антиоксиданти. От най-новите изследвания става ясно, че полифенолите в него са повече, отколкото дори в билковите отвари. Например в чаша кафе те са 200 мг на 100 мл, докато в зеления чай са 115 мг на 100 мл. Полифенолите предпазват от диабет тип 2, сърдечни заболявания и рак, а други като хидродинамичните киселини могат да предотвратят оксидативния стрес, неутрализирайки свободните радикали.

Намалява риска от чернодробни болести

Кафето – кофеиново и безкофеиново, до известна степен може да въздейства протективно върху черния дроб. Учени от Великобритания в продължение на 10 г. провеждат изследвания с близо 500 хил. души и установяват, че черният дроб на редовно консумиращите кафе работи по-добре. Само 2 чаши кафе всеки ден намаляват вероятността да се разболеете от цироза с 44%, а 4 чаши – с 65%.

Намалява риска от атеросклероза

Нови проучвания прибавят още доказателства към съществуващите, че при консумация на 2-3 чаши кафе дневно може да се ограничи рискът от атеросклероза. Изследователи от Бразилия смятат, че кафето може да предпази от запушване на артериите, като не позволи натрупването на калций – съставна част от плаката в артериите. Но те отбелязват, че този ефект е наблюдаван най-вече при непушачи.

Кое е най-подходящото време от деня за кафе?

В сайта She Finds американски диетолози публикуват своите препоръки за това по кое време да консумираме кафе, за да има от него максимална полза. Те определят като най-подходящо времето сутрин и препоръчват пиенето му да става на гладно, като 30 минути преди него трябва да бъде изпита чаша вода със сок от лимон за хидратиране и осигуряване на алкална среда в организма. Препоръчва се напитката да се консумира без захар, а калориите да бъдат набавени заедно с полезните елементи от храната.

Според други препоръки, най-доброто време за кафе е от 9:30 до 12:00 и от 13:30 до 17:30. Доводите са, че в тези интервали от време нивата на кортизол, хормона на стреса, са най-ниски.

Все пак обаче циркадният ритъм, обвързан с кортизола, при всеки е различен, така че можете сами да уточните личния си график, имайки предвид и индивидуалната си реакция спрямо кофеина. Пиенето на кафе по 2-3 чаши дневно е полезно, но ако са над 4, може да лишите организма си от магнезий. 

Кафе на зърна или кафе капсули: кое да избера?

Ако сте опитвали кафе капсули, сигурно сте се впечатлили от несравнимия вкус на напитката и вече изпитвате колебание всъщност какво кафе да изберете: на зърна или

от капсули. И двата вида имат предимства, от които да се възползвате. Полезните свойства на чистото кафе и неговата хранителна стойност, ведно с минералите и ценните антиоксиданти са налице при висококачествените блендове и монософроте от двата типа, макар и в различно съотношение. Прясно смлените зърна са свежи и много ароматни, но капсулите също съхраняват тези характеристики, тъй като кафето се пълни в тях веднага след изпичането на зърната. От друга страна, ако нямате много време да мелите кафе, напитката от капсули ще получите за секунди.

Казано накратко, хубаво кафе може да получите и в двата случая, стига зърната или капсулите да са произведени от утвърдена марка, но първият вариант е с осезаемо по-интензивен аромат.

Кафето и кафемашините

Кафе може да си приготвите по много начини, но когато е от хубава кафемашина, вкусът му е несравним. Днес могат да се открият машини за кафе с различни функции както за домашни условия или офиса, така и професионални решения за приготвяне на уникални кафе рецепти. Сред най-популярните битови кафемашини са еспресо машините, машините за капково кафе и компактните уреди с капсули и филтърни дози. Някои производители предлагат и комбинирани модели за еспресо и кафе по капковия метод.

Възможностите на съвременния пазар откъм марки кафе и машини за приготвянето му са огромни. Ако предстои да си закупите нова кафемашина, проучете всички нейни функции, за да откриете най-подходящата за вашата любима напитка.