Как да съхраняваме и приготвяме правилно кафето

Колкото и качествено да е кафето, което купуваме, ако не го съхраняваме по правилния начин, приготвената след това напитка ще е загубила голяма част от вкуса и аромата си.

Едно от решенията е да купуваме по-често кафе, но в по-малки количества, защото то е чувствителен продукт и е по-добре да имаме винаги прясно.

За най-доброто кафе изживяване трябва да сме запознати с правилното съхранение и приготвяне на кафето. Вижте нашите съвети в следващите редове.

Как да съхраняваме кафето?

Факторите, които не се отразяват добре върху свежестта на всички видове кафе и вкуса му, са въздухът, влагата, топлината и светлината.

Изберете хладно, тъмно и сухо място

Хладно място не означава хладилник или фризер. Там, освен че е влажно, кафето като силен абсорбатор може да поеме миризми на месо, риба и др. Горещите места близо до фурни или в стаи, изложени на пряка слънчева светлина, също не са подходящи. Много добро място за съхранение са шкафовете.

Поставете кафето в затворен съд

На зърна или смляно, след отваряне на оригиналната опаковка, кафето бързо губи свежестта си. Затова е препоръчително да го съхранявате в стъклен или керамичен съд, който да бъде добре затворен. Ако предпочитате да си смелите сами закупеното кафе на зърна, постъпете по същия начин, за да имате за няколко порции в близките дни, макар че е добре да се консумира веднага.

Защо да изберем кафето на зърна пред смляното кафе?

Истинските ценители на ободряващата напитка съхраняват по-скоро кафе на зърна, а не смляно. Така качеството на кафето се запазва най-добре, защото след като е смляно, кафето е подложено на бърза оксидация.

Ако искате да се наслаждавате на чаша кафе с превъзходен вкус, смилайте зърната преди самата консумация, за да запази то повече от характерния си аромат и вкусови качества.

Въпреки че предварително смляното кафе е по-удобно за употреба, с една малка инвестиция за мелачка ще се наслаждавате на кафе напитка с много по-дълбок вкус и силен аромат.

Важни техники при различните начини на приготвяне

Превърнало се в любима напитка на голяма част от хората по света, кафето може да се пие, приготвено по различни начини, според традиционната култура и предпочитанията.

Еспресо

Най-разпространената форма, под която се пие обикновено кафето, е еспресо. Технологията на приготвяне се състои в преминаването на малко количество вода и гореща пара през плътно натъпканото ситно смляно кафе. Използва се най-вече сортът Робуста на утвърдени марки кафе, чието съдържание на кофеин е по-голямо и оформя плътния каймак отгоре. Обикновено се смята, че приготвеното от 100% Арабика еспресо е по-качествено заради по-финия и ароматен вкус.

За да си приготвите качествена чаша еспресо, ще са ви нужни 7-8 г кафе. Най-добре е да бъде смляно малко преди това. Образуваният отгоре каймак е знак, че сте получили хубаво кафе. Може да използвате и капсули за кафе, ако притежавате кафе машина за такъв начин на приготвяне.

Шварц кафе

За една чаша шварц кафе са ви нужни около две супени лъжици, като кафето е добре да е по-едро смляно. Преминаването на горещата вода през него става по-бавно и то се получава по-леко от еспресото, но кофеиновото съдържание е също толкова. Количеството на напитката е по-голямо и не се получава гъст каймак.

Капучино

Напитката капучино всъщност е еспресо, комбинирано с горещо разпенено мляко. Така придобива типичния си вид с кафявия каймак на еспресо в пяната от мляко. Традиционното му приготвяне включва добавяне на късо еспресо към затоплено до консистенция на пяна мляко. Наливането става така, че двете напитки да не се смесват. Най-често при сервирането отгоре се поръсва с канела или какао.

Турско кафе

Много хора и днес предпочитат да си приготвят турско кафе по познатия ни от векове метод. Характерно за него е, че кафените зърна са фино смлени и се вари в джезве. По време на варенето трябва да се добави малко захар. Препоръчително е да се използват смеси от не много изпечени зърна. За една чаша са нужни 1-2 лъжици кафе. Вари се на тих огън и е готово при надигането на горната част. Следи се да не изкипи и се надига и слага на котлона няколко пъти за по-наситен вкус. После се налива в чашата на много тънка струйка.

Фрапе

Фрапето или айс кафето е кофеинова напитка в студен вариант, много предпочитана през горещите летни дни. Съществуват най-разнообразни рецепти за приготвянето му, но традиционно се прави, като с машинка са разбива 1 лъжица инстантно кафе с малко вода и захар. Получава се пяна, към която се добавя студено мляко/вода и лед, както и различни вкусове, слаб алкохол, шоколад и др. Често се сервира с топка ванилов сладолед в чашата и със сламка.

За приготвянето на кафе има безброй начини и зависи от личните предпочитания кой от тях ще бъде вашият любим избор. А ако поради някаква причина не трябва да прекалявате с кофеина, можете да консумирате безкофеиново кафе и пак ще се наслаждавате на вкуса и аромата на любимата си напитка.