Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

10 интересни факта за кафето, които е добре да знаете

10 интересни факта за кафето, които е добре да знаете

Кафето има милиони почитатели по света, за които всяко утро е свързано с неизменната чаша ароматна напитка. Неслучайно то е на второ място след водата по масова консумация и втората най-търгувана стока след петрола.

Защо кафето е толкова популярна напитка?

Причините, които правят кафето толкова популярно, са различни, като най-важните са неговият богат вкус, кофеинът в съдържанието му и ободряващата му способност.

Независимо кога пием кафе – сутрин или в следобедните часове, то е един чудесен начин за повишаване на енергията и за подобряване на настроението.

Не са малко ползите от кафето и за здравето и затова то е добър избор за подобряване  на цялостното ежедневие. Това, че е нискокалорична напитка и съдържа много антиоксиданти, полезни за когнитивните функции, са само част от здравословните му ефекти. Освен това, според учените то предоставя не само енергиен тласък, но и възможност да се предпазим от диабет, понижава риска от заболяване на черния дроб и от сърдечна недостатъчност.

Зад напитката, която ни поддържа свежи и енергични, има много интересни истории. Вижте 10 интригуващи факти за кафето.

10 интересни факта за кафето

Понякога за нещата, които виждаме или използваме по-често, знаем най-малко. Ежедневната ни доза енергия, събрана в чаша кафе, без съмнение е едно от тях.

Сигурно знаете, че думата „кафе” идва от арабски  и е със значение „вино от зърна”, но не сте чували за следващите любопитни истории около любимото кафе.

1. Легендата гласи, че откривателите на кафето са … стадо козички

Запазена е легенда, според която козар открил за пръв път кафето, благодарение на козите си. Това станало през IX в. в Етиопия. Пастирът забелязал, че когато козите му ядяли от червените плодове на малък храст, след това ставали много енергични. Той споделил за своето откритие с монасите от близкия манастир. Те си сварили напитка с кафе на зърна и се оказало, че тя им помага да стоят по-дълго будни и да се молят. За чудотворните свойства на кафето научили и другите монаси, а постепенно и целият цивилизован свят.

2. Мека забранява кафето през 1511 г.

Първата забрана за консумацията на кафе, за която се знае, е в Мека през 1511 г. Губернаторът сметнал, че пиенето на кафе насърчава безделието и хората имат повече време да обмислят как да го свалят от власт. Заповедта била отменена през 1524 г.

3. Бетовен е бил кафе маниак

За великия композитор Лудвиг ван Бетовен е известно, че бил маниак на тема кафе. Той не можел да започне нормално деня си без чаша кафе, като го приготвял след внимателно преброяване на точно 60 зърна. Като имаме предвид, че само ги смилал и сварявал кафето, без зърната да са претърпели днешната предварителна обработка, напитката му е била с доста съдържание на кофеин.

4. 70% от любителите пият Арабика

От всички почитатели на кафето по света 70% харесват сорта Арабика заради приятния му и мек вкус. Останалите предпочитат Робуста - по-горчиво и с повече кофеин кафе. Смята се, че Робуста е сорт с по-ниско качество, но е по-устойчив на суша, болести и от него се получава по-богата реколта.

5. Кафееното дърво може да достигне над 9 метра

В природата кафеените дървета може да достигнат височина над 9 м. Но при култивираното им отглеждане, за да се берат по-лесно плодовете, не се оставят от хората да израстат над 3 м.

6. Кафееното дърво ражда под 500 г кафени зърна годишно

Засадено в плантация, кафееното дърво цъфти и дава плод след 3-5 г. След 7-9 месеца се появяват плодовете и от зелени стават червени след узряване. Семената или зърната кафе са 2. Кафееното дърво може да живее от 60 до 70 г. и годишно ражда под 0,5 кг зърна.

7. Кафето Американо се появява по време на Втората световна война

Кафе Американо днес се приготвя, като се смесва еспресо с определено количество гореща вода. Напитката възниква в Италия, когато по време на Втората световна война американските войници започват да разреждат с вода силното за вкуса им европейско кафе.

8. Най-много кафе пият във Финландия

От години Финландия заема първото място в класацията за страни, в които се пие най-много кафе на глава от населението. Средната консумация на финландците е по 5 кафета дневно, което е 10-12 кг кафе на човек годишно. От всички видове кафе най-много харесват филтър кафето и го пият чисто с капка мляко.

9. Кофеинът понижава апетита

Контролът над апетита се извършва от различни фактори. Един от тях е кофеинът, който намалява нивата на грелин – хормона на глада.

10. Стандартна чаша чисто кафе има около 5 калории

Обикновеното черно кафе има ниска калоричност – около 5 калории и затова присъства като компонент в много хранителни режими.

Любовта към кафето и всичко, свързано с него, са причина различните марки кафе да внедряват постоянно иновации, свързани с производството и видовете кафе, машините за приготвянето му и рецептите за кафе напитки. Магията на кафето, открита преди векове, днес е също толкова завладяваща и много необходима на своите многобройни почитатели.