Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

5 социални придобивки, с които всеки работодател ще мотивира служителите си

5 социални придобивки, с които всеки работодател ще мотивира служителите си

За да бъде успешна една компания, от голямо значение е служителите ѝ да са ангажирани, продуктивни и креативни, което е в пряка зависимост от тяхната мотивация. Всеки работодател трябва да поощрява служителите си така, че те да дават максимума, на който са способни.

 

Значението на социалните придобивки за мотивацията на служителите

Във време, в което всяка компания се стреми да привлича и задържа най-добрите кадри, е много важно заедно с подходящото възнаграждение да бъде предлаган и пакет от социални придобивки. Всеки стартиращ или настоящ служител ще приветства интересните активности, допълнителната грижа за неговото здраве и добрите условия на труд, каращи го да се чувства оценен и доволен на работното си място.

Щастливите служители ще бъдат по-мотивирани да се усъвършенстват, да изпълняват безупречно професионалните си задължения и да бъдат по-производителни. Те ще бъдат и по-лоялни към компанията, а това означава по-малко текучество.

 

Най-предпочитаните социални придобивки 

Искате да направите офиса по-добро място за своите служители? Това са 5 от най-предпочитаните социални придобивки.

 

Гъвкаво работно време

Една от най-ценните придобивки за служителите е възможността да подобрят баланса между работата и свободното време. Това може да включва и допълнителен платен отпуск, тъй като според проучванията, когато са вкъщи, служителите са склонни да работят повече и не слагат край на работния ден така, както биха го направили в офиса.

Много служители желаят също възможността за 2-3 часа почивка в средата на работния ден, за да поспортуват или просто да се разходят.

Ако в екипа са въведени механизми за адекватно изчисляване на производителността, работодателят няма да се притеснява дали персоналът му работи достатъчно.

 

Възможности за обучение и развитие

Придобиването на нови знания и умения е един от ключовите фактори да задържите служителите си в дългосрочен план. Покажете им, че за вас е важно тяхното развитие. Може да им осигурите безплатни обучения и курсове, допълнителен отпуск за явяване на изпит или покриване на разноските за семинари.

Важна е също да подкрепите служителите да могат да идентифицират сферата, в която имат нужда от допълнително развитие, и им помогнете да го осъществят.

 

Приятна офис среда

Приятната офис атмосфера винаги насърчава служителите. Мястото, където прекарват целия ден, трябва да бъде удобно, позитивно и приветливо, независимо дали е от отворен тип или не.

За да се трудят и почиват пълноценно, служителите трябва да използват удобни и функционални мебели при подходящо осветление.

Добавянето на естествена зеленина е начин късче природа да присъства в затвореното пространство. Растенията ще отморяват очите и ще правят въздуха по-свеж.

Но в офис с по-голям човекопоток растенията няма да са достатъчни, така че помислете за подходящ пречиствател на въздуха. Избегнете главоболието, бързата умора и стреса, често причинявани от липсата на достатъчно кислород, докато едновременно с това елиминирате алергените и болестотворните частици в помещението.

Наред с чистия въздух, достъпът до чиста питейна вода и до здравословни храни и напитки ще бъде също високо оценен. За целта можете да се погрижите за инсталирането на иновативна машина за пречистване на вода. Тя ще предлага неограничено количество и топа, и студена, а и газирана течност със страхотен вкус много по-изгодно от ежемесечното поръчване на галони и бутилки.

Дори да сте осигурили кафе машина в зоната за отдих, също толкова необходима е и вендинг машина за храна и напитки. Когато имат нужда от възстановяване на силите, служителите ви ще могат да си вземат полезна закуска или ободряваща напитка.

 

Възможност за хоум офис

Днес все повече кандидати за дадена работна позиция се интересуват от възможността за работа от вкъщи. Причината е, че хоум офисът предоставя повече гъвкавост и самостоятелност при организиране на работното време. Други ползи са спестените разходи, обвързани с работата в традиционен офис, по-голямата тишина и спокойствие, избягване от стреса при пътуване.

Много компании вече са убедени в предимствата му и осигуряват изцяло дистанционен или хибриден модел на работа. Това мотивира служителите да се представят на максимално добро ниво.

 

Допълнителни финансови стимули и бонуси

Компаниите, които се развиват динамично и финансовите им резултати покриват и дори надхвърлят поставените цели, се стремят да стимулират служителите си да работят още по-добре. Това обикновено става чрез различни бонуси и придобивки над договорената заплата.

Като утвърдени мотивационни модели се утвърждават месечните и годишните бонуси, увеличението на заплатата, заплащане на застраховки или пенсионни планове и т.н.

 

Работна среда и организационна култура

Всеки настоящ или бъдещ служител предпочита стабилната и приятна работна среда. Оценяването от работодателя на индивидуалните качества и принос е част от организационната култура на компанията. То създава у служителите желание да покажат още по-високи резултати. 

Все повече компании осъзнават, че ако съобразят организационната си култура с нуждите на екипа, това се отразява пряко върху ангажираността и мотивацията. Когато са стимулирани по подходящ начин, производителността е бъде по-висока, а текучеството – по-ниско.

 

Как да изберете най-подходящите социални придобивки за вашия екип?

Много е трудно да предложите наведнъж всички социални придобивки. Затова трябва да извършите правилен и балансиран подбор първо на тези, които в максимална степен ще помогнат да подобрите резултатите, да задържите качествените служители и да привлечете нови. Сред десетките възможности се спрете на тези, които са съобразени с потребностите на екипа ви и които ще ви откроят сред конкурентите.