Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

3-те най-предпочитани марки италианско кафе на зърна

3-те най-предпочитани марки италианско кафе на зърна

Независимо къде расте кафето – в Африка, Америка или Азия, то може да е италианско. Въпреки че Италия не отглежда кафе, тя е известна по света с производството му. Качеството на италианското кафе е неповторимо, защото италианците имат дълга традиция в културата на кафето.

История на кафето в Италия


Венеция е сред първите страни, в които през XVI век кафените зърна са донесени от Азия през Средиземно море. Ботаникът Просперо Алпини запознава италианците с рецептата за ободрителната напитка, която взема от Египет. Отначало кафето се продава като лекарство в аптеките. Търговците от Генуа започват да доставят кафе на зърна заедно с други стоки като тютюн, екзотични подправки и др.

Макар че католическата църква нарича кафето „сатанинска напитка”, след като папа Климент VIII я опитва, благославя кафето, поставяйки началото на неговия „златен век”. От този момент нататък броят на кафенетата в Италия нараства, като само във Венеция до 1763 г. те са 200.

Истинската революция за италианското кафе обаче започва през XX век, когато Луиджи Безера, милански инженер, създава първата кафемашина за еспресо, работеща с пара. Методът за екстракция чрез налягане е въведен от Ахил Гаджия през 1948 г., а машините за еспресо продължават да се усъвършенстват, следвайки постоянния стремеж към перфектно еспресо.

Именно страстта към кафето е водещ мотив за производителите на италианско кафе на зърна непрестанно да търсят съвършенството. Това означава познаване в дълбочина на всичко, свързано с този продукт.

В Италия не е прието да се пие разтворимо кафе и затова производството му е минимално. Италианските производители печелят популярност с разнообразните видове кафе на зърна и смляно кафе, като износът на тези продукти е предназначен за десетки страни по света.
Италианското кафе на зърна е предпочитано сред много ценители на любимата напитка. Вижте кои са най-популярните 3 марки.

Топ 3 най-предпочитани марки италианско кафе на зърна


Не е лесно да бъдат отделени най-добрите италиански марки кафе, защото всички са извоювали престижно място на световния пазар с високото качество на продукта си и безупречния си вкус. Всяка марка има свои начини за селектиране на зърната, печенето им и съчетаването на различни сортове в смеси.

По света има около 800 компании, които произвеждат кафе. Италия е на второ място в Европа след Германия по производство и износ на печено кафе. В топ 3 на италианските марки за кафе се нареждат:

Кафе LAVAZZA


Марката има над 125-годишна история, а кафето LAVAZZA е любимо в Италия. Основател на компанията е Луиджи Лаваца, който поставя началото ѝ с малък магазин за хранителни стоки. През всичките тези години компанията се управлява от различни поколения на семейството.

LAVAZZA разполага с богат асортимент кафе на зърна, като смесите са от сортовете Арабика с произход Бразилия и Робуста от Африка. Зърната се обработват в Торино, Северна Италия.


Смесите на LAVAZZA са с дълбок и плътен вкус, с аромат на шоколад и сушени плодове. Пълнотата на вкуса се дължи на средно изпечените зърна, а поради идеалното смилане винаги се получава перфектно еспресо. Характерният му вкус е причина да се възприема като традиционен италиански продукт.

Кафе Vergnano


Caffe Vergnano е също марка с история. Основана е през 1882 г., като заедно със съхранените традиции е много авангардна и динамична.
Марката избира най-добрите кафе зърна от много страни. Получената напитка е с богато кадифено тяло и перфектен баланс между аромат и наситеност на вкуса, благодарение на специалния метод на изпичане.

Всеки сорт се изпича до желаната степен, в зависимост от произхода си, като Caffe Vergnano прилага традиционния метод за по-бавно печене.
Блендовете на Vergnano са с изкушаващи аромати, наситени и устойчиви вкусове, като могат да бъдат 100% Арабика или комбинация от Арабика и Робуста. Чрез продуктите си тази марка се е превърнала в символ на италианската еспресо култура и традиция.

Кафе Illy


Това е друга голяма италианска компания за кафе, която също като LAVAZZA и Vergnano има дълга история, започваща от 1933 г. Кафе illy има само един бленд – сортове Арабика, които се отглеждат в Африка, Индия, Америка и др. части на света. Отскоро марката разнообразява още повече асортимента си, обогатявайки го с кафе от Коста Рика, Бразилия, Етиопия, Гватемала и Колумбия.

illy подготвя уникални смеси от 9 кафета Арабика, постигайки уникален вкус с баланс между горчиво и сладко, с голяма амплитуда на аромати и приятен послевкус. Зърната са средно или тъмно изпечени, предлагат се и безкофеинови продукти и вариации на кафе Арабика с произход от една страна.

От кафеените зърна illy винаги се получава напитка с кадифено гладко тяло, с богат и плътен вкус, а всяка серия кафе на марката изненадва с разнообразна палитра от аромати и вкусове.

Как да изберем нашата марка?


Въпреки че е почти невъзможно да се изберат идеалните за нас кафе зърна на някоя марка от първия път, това може би не се отнася за италианското кафе.
Италианското съвършенство по отношение на кафето е пословично и важи с пълна сила за трите посочени марки. Всяка от тях има своите силни страни, а коя да посочите като свой фаворит, може да решите само като експериментирате.

Италианско кафе на зърна

Няма по-добър начин да усетим пълна наслада от любимото си кафе от тази да го

приготвим от добре изпечени зърна. С кафе на зърна на марката ILLY в чашата си ще получите страхотна феерия от вкусове и аромати. Кафе зърната на Lavazza ще ви изненадат приятно с невероятно ухание на полученото еспресо или млечна напитка.

 

Редно е да споменем и други фаворити от Апенините: ако предпочитате горчиво-сладък

вкус на кафето си, направете си еспресо с някой от блендовете на Doncafe, Kimbo, Gimoka, Covim, Danesi и др., предпочитани и от самите италианци. Тези производители

също пекат кафените зърна в собствени фабрики и правят уникални смеси.

 

Италианско кафе капсули

Ако вече сте почитатели на италианското кафе, ще се насладите на вкуса и аромата му

и ако го приготвите с капсули. Утвърдени италиански брандове предлагат кафе в капсули, а много от тях произвеждат и собствени капсулни машини. Опитайте капсулите на Doncafe Aromatico или Cremoso, ако харесвате фини нотки на шоколад в кафето. Lavazza ще ви очарова с богатата текстура и златистия каймак на бленда Café Crema Dolce, Bialetti – с блендове с деликатен вкус на лешник и др.

 

Не е задължително да пиете своето италианско кафе като италианците – на 3-4 глътки.

Наслаждавайте му се по-дълго и по-бавно, за да усетите перфектния му вкус и аромат

по всяко време на деня.