Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Какви функции трябва да има професионалната кафе машина?

Какви функции трябва да има професионалната кафе машина?

Професионалните кафе машини се използват в кафенета, барове, ресторанти, заведения за бързо хранене, големи офиси и т.н. Те обикновено са оборудвани с автоматизиран процес на приготвяне на кафе и в зависимост от степента му се делят на полуавтоматични, автоматични и супер автоматични.
Въпреки огромното разнообразие от типове и модели, с всички тях се приготвят кафе напитки с отлично качество и в по-голямо количество.

Как работят професионалните кафе машини?


Независимо от модела, всяка професионална кафе машина си служи с гореща вода и налягане, за да приготви еспресо от смлени зърна. Тя разполага с всички опции за настройка, от които имате нужда: за мелене на кафе; да получите млечни напитки; да контролирате елементи като температура и обем и още редица други.
Всяка машина е различна, затова при закупуването ѝ трябва да се съобразите с очаквания поток от клиенти и количеството произведено кафе. Добре е тя да работи едновременно поне с два вида зърна и да е лесна за почистване и поддръжка, особено ако посетителите са много.
Професионалният уред се различава от този за домашна употреба основно по капацитета за направа на напитки, но вижте и кои специални функции е добре да притежава.


Какви функции е добре да има една професионална машина?


При избора на кафе машина за кафене, ресторант, бар или друго място с по-голяма посещаемост, следва да се вземат предвид различни характеристики като конструкция, капацитет на налягането, контрол на смилане на зърната, възможност да приготвя различни напитки и др.
Сред особено важните елементи, които трябва да има една ефективна машина, са:

Автономно зареждане на вода


Кафе машина с водна връзка е най-практичният и удобен вариант. В такива машини няма резервоар за вода, а необходимото количество се взема директно от водопреносната мрежа съобразно избраната програма. Отпада необходимостта да се следи постоянно нивото на водата и контейнерът да се пълни редовно.
Подобен модел машини спестяват не само време, но осигуряват непрекъснато отопление и готовност да бъдат използвани. Идеални са за места с висока консумация на кафе – големи офиси, заведения за хранене и др.


Много от съвременните кафе машини с автономно зареждане с вода са оборудвани и с филтри за нейното пречистване. Това гарантира не само отличния вкус на напитките, но удължава и живота на оборудването, предпазвайки го от натрупването на котлен камък. Някои модели предлагат дори възможност за директна връзка с канализацията за изхвърляне на отпадните течности.

Съвместимост с различни видове кафе


Ако търсите машина за място с много посетители, те вероятно ще имат различни предпочитания и вкусове. Затова, освен да осигурява голямо количество кафе, уредът трябва да приготвя разнообразни напитки.
По правило най-много са любителите на еспресо, но не са малко и желаещите капучино, лате, мока, ристрето и др. Най-добрият вариант е автоматична кафе машина, чиито предварително зададени функции ще обогатят предлаганото меню с напитки. Опциите за гореща вода и мляко също са предимство.


Някои от професионалните уредите са с възможност да приготвят повече от 10 вида напитки, достигайки дори до 24. Еспресо машините са с вградена кафемелачка за прецизно контролиране на извлечения вкус, аромат и сила на напитката. Особено практични са моделите, които могат да приготвят няколко напитки наведнъж.


При избора си на машина трябва да решите какъв тип кафе искате да предлага. Ако става дума за бутиково кафене, може да се ориентирате към система, която ще акцентира повече върху специалните напитки, сортове, авторски блендове и произход на зърната. Но за оживено търговско място ще е по-подходяща машина, която бързо ще приготвя по-голямо количество и разнообразие от вкусове.

Голям резервоар за вода


Ако все пак изберете система с резервоар, вместо с автономно пълнене на вода, съобразете, че отделните продукти са с различна вместимост. За по-голям брой клиенти капацитетът трябва да бъде също по-голям. Резервоар с обем от 2 л е достатъчен за барове, до 4 л – за кафене, а за заведение за бързо хранене – 10,5-12 л. Ако машината е за офис, при персонал, консумиращ дневно 150-200 чаши кафе, машина с вместимост от 1,5 л би била подходяща.


Как да изберем правилната?


Когато се избира кафе машина за професионални нужди, правилото за оптимизацията на разходите важи по същия начин, както при избора на такава за домашно ползване. Невинаги най-скъпите устройства отговарят на очакванията, важно е марката да е реномирана, а търговецът – надежден.


В обобщение можем да изведем следните няколко правила. За да бъде ефективна за вашите условия, видът система трябва да бъде най-вече съобразен с предполагаемия брой клиенти. Ако очаквате по-голям човекопоток, добър вариант е машина, която приготвя едновременно 2 чаши кафе, разполага с достатъчна вместимост на резервоара или с водна връзка и с възможности за приготвяне на различни напитки.


Важно е също налягането - то трябва да бъде поне 15 бара, дори 20, за да предлагате наистина качествено еспресо. За по-бързо получаване на напитката влияние оказва и мощността, като се препоръчва такава от най-малко 1500W.
Имайте предвид и конструкцията на уреда - най-доброто решение е изработка от неръждаема стомана. От значение са и характеристики като налични режими за програмиране, система за пестене на енергия и други модерни функции според предпочитанията ви.
Правилно избраната машина е обещаваща инвестиция за вашия бизнес, защото ще работи продължително, независимо от натоварването, и ще доставя кафе с прекрасен вкус и аромат.