Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Има ли смисъл от пречистватели за въздух у дома?

Има ли смисъл от пречистватели за въздух у дома?

Когато стане въпрос за мръсен въздух, малко вероятно е някой от нас да си представи картина на дома си. Общото мнение е, че дишаме замърсен въздух едва ли не само на открито. Това, че въздухът навън е силно замърсен, наистина е така и го потвърждават тревожните статистики. Те отчитат, че на ден по света умират по 50 човека вследствие на причинени от замърсен въздух заболявания.

От друга страна обаче, също е обезпокоителен и фактът, че въздухът в затворени помещения не само е мръсен, а дори с 50% повече, отколкото външния въздух.

Замърсен ли е въздухът вкъщи?

Една от причините да не дишаме чист въздух вкъщи е липсата на често проветряване. Някои хора не отварят прозорците през зимата, за да не се понижава температурата вътре, а през лятото – за да не влиза топъл въздух и да обезсмисля климатизацията. В резултат на това в помещенията, в които се живее, се натрупват различни замърсители – от обикновен прах до изпарения от почистващи препарати, мухъл, животински косми и др.

Дори да проветрявате често, в зависимост от района на жилището ви, заедно с въздуха може да навлизат изгорели газове, полени, прах, индустриални замърсители и др. Ако живеете в близост до парк или по-далеч от натоварен път и строителен обект, може и да се надявате на по-чист въздух, но при всички случаи имате нужда от качествен пречиствател за въздух.

Срещу какво са ефективни пречиствателите за въздух?

Трябва ли ни пречиствател за въздух за дома? Разберете повече за замърсения въздух вкъщи и за действието на уредите.

Домашен прах

В състава на домашния прах влизат микроскопични частици – органични люспи кожа и неорганични като например текстилни влакна. Акарите се хранят точно с органични части и в много от случаите могат да предизвикат алергия, ако имунната система реагира на някои протеини в изпражненията им.

За хората с алергии към домашния прах въздухопречиствателите са препоръчителни, защото премахват праха от въздуха. Не могат да действат срещу този по предметите, който просто трябва да бъде избърсван с влажна кърпа.

Фини прахови частици

Финият прах се образува предимно в резултат на горивни процеси. Основните негови източници са превозните средства, отоплителните системи, промишлените инсталации и др.

Големината на фините аерозоли може да е различна – 10 микрометра, 2,5 микрометра и ултрафини – по-малки от 0,1 микрометра в диаметър. Ако трябва да ги сравним с бактериите, повечето такива достигат 0,5-6 микрометра.

Навлизайки с въздуха в белите дробове, фините прахови частици могат да причинят не само дихателни, но и сърдечно-съдови проблеми. Според изследванията, тяхната концентрация на закрито е по-висока, отколкото навън. Много уреди, например пречиствател за въздух Xiaomi, могат да премахнат фини частици до 0,3 микрометра.  

Алергени

Популярността на уреди като пречиствателите за въздух се дължи и на възможността им да филтрират голям брой алергени в дома като мъртви клетки и животински косми, прахови частици, акари, полени, спори на мухъл и др. Повечето пречистватели разполагат с НЕРА филтри, които отстраняват до 99,97% от алергените, големи над 0,3 микрометра, а пречиствател за въздух Philips може да има вградена и технология AeroSense за откриване на алергени във въздуха.

Вируси и бактерии

Някои пречистватели може да използват UV лампи, за да бъдат елиминирани най-разпространените болестотворни микроби. Ако НЕРА филтрите са с високо качество, те също могат да премахнат бактерии, вируси и микроби. По-трудно улавят вирусите, които са 100 пъти по-малки от бактерии с размери 0,5-7 микрометра. Ако уредът е снабден с UV лампа и йонизираща функция, 99,9% от всички микроорганизми или вируси ще бъдат премахнати.

Полени

Хората с поленова алергия са най-застрашени през пролетта и лятото. На закрито полените са повече, но плътността им се намалява с въздухопречиствател с НЕРА филтър. За целта може да помогне и уред с вграден йонизатор, тъй като отрицателните йони могат да прочистят допълнително въздуха и от полени.

Мухълни спори

Със своите спори плесента в дома представлява голяма опасност за имунната система и за дихателните пътища. Добрият пречиствател, с помощта на НЕРА филтрация, може да отстрани спорите на мухъла, но при всички случаи вие трябва да се справите с източника. Това обикновено са влажни места като тапети, дървени и кожени повърхности и др. Образуващият се там мухъл освобождава спори, което е рисково за здравето.

През зимата, когато въздухът е много сух в жилищните помещения, за да предотвратите дискомфорта, може да предвидите комбиниран уред – пречиствател и овлажнител за въздух.

Допълнителни съвети за чист въздух у дома

За чистотата на въздуха, който дишате вкъщи, може допълнително да се погрижите не само с 10-минутното проветряване на ден.

Добре е да не използвате често химически почистващи препарати. Сменяйте редовно спалното бельо и кърпите и ги перете на висока температура.

Почиствайте поне веднъж филтъра на климатика или по-често. Отстранявайте всяка появила се плесен. Отглеждайте зелени растения, които според НАСА действат като филтър.

Все пак най-ефективно е действието на въздухопречиствателя, особено ако отоплението ви е централно или на твърдо гориво. Идеално решение е мобилният пречиствател, който лесно може да премествате от едно помещение в друго.