Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Иновативни системи за пречистване на въздух. Защо те са така ефективни?

Иновативни системи за пречистване на въздух. Защо те са така ефективни?

Какво представляват пречиствателите за въздух?

Макар че за по-голяма част от хората високата концентрация на вредни вещества може и да не е непосредствен проблем, за страдащите от респираторни заболявания, алергии и др. това не е така. Един качествен пречиствател за въздух може да осигури чист въздух на закрито, където всеки от нас прекарва голяма част от времето си.

Уредът за пречистване на въздуха обикновено е преносимо устройство, снабдено с няколко филтъра. Разполага с вграден вентилатор, издухващ пречистения въздух в помещението. Преди циркулацията си, въздухът попада отново в устройството, преминавайки през няколко филтъра: за косми и по-едри частици, НЕРА и антибактериален.

Някои уреди комбинират в едно пречиствател и овлажнител за въздух, а други са оборудвани с йонизатор или определена технология за поддържане на свеж въздух, особено нужен, ако спите в стая с телевизор или компютър.

Как ни помагат?

Един добър в класа си уред като например пречиствател за въздух Philips може да сканира въздуха с прецизния си сензор до 1000 пъти в секунда и да открие и елиминира до  99,97% от най-малките частици.

Всички пречистватели, в зависимост от вида на филтрите и вложените функции и режими, в една или друга степен помагат срещу:

Смог

Най-масовият замърсител са праховите частици - основен компонент при формирането на смог, включително и на закрито. Те са много фини, с големина 2,5 микрона, но по-голяма част от пречиствателите умеят да ги премахнат почти на 100%. Някои от най-добрите устройства са с възможност да елиминират дори 800 пъти по-малки частици от смога.

Алергени

Пречиствателите са отличен избор за хора с алергии, защото помагат в борбата с алергените, благодарение на високоефективния си НЕРА филтър. Той улавя и спира предизвикващите алергии, спори, цветен прашец, прах и др. частици. Има устройства, които създават електричен заряд, излъчвайки въздух през електрично поле. Алергените, както прахта и миризмите, се задържат върху заредена метална плоча.

Газове

Повечето пречистватели са снабдени с филтър с активен въглен, премахващ всички неприятни миризми и вредни газове. Пречиствател за въздух Xiaomi например притежава трислойна филтърна сърцевина с вграден високоефективен филтър, част от който е и активният въглен за ефективно отстраняване на формалдехид и др. летливи съединения.

Много пречистватели са снабдени с технология, която съчетава електростатичен и механичен филтър за по-голяма ефективност. По този начин се премахват не само прах и алергени, но и се разлагат амоняк, бензин, формалдехид и др. опасни за здравето газове.

Бактерии и вируси

Качественият пречиствател на въздух неутрализира негативното влияние на бактерии и микроорганизми, които са навсякъде около нас. Разпространението на вирусите се осъществява чрез кихане и кашляне и можем да се заразим особено когато сме на закрито. Въздухопречиствателите премахват до 99,99% всякакви вируси и бактерии с помощта на антибактериалния си филтър и потискат размножаването и растежа им.

Някои пречистватели използват UV лампа без озон, която в комбинация с фотокаталитичен филтър с титаниев диоксид унищожава напълно бактерии, вируси и вредни газове.

Неприятни миризми

Една от полезните характеристики на пречиствателите е способността им да абсорбират всякакви миризми чрез въглеродния си филтър. Тук се имат предвид не само миризми от готвене, но и цигарен дим, пушек при горене на твърдо гориво и др. Фотокаталитичният филтър намалява бензола, амоняка и др. органични замърсители.

Какво прави НЕРА и UV-C пречиствателите толкова ефективни?

Пречиствателите за въздух вече са задължителна част от интериора на дома, офиса и всички помещения, в които живеят или работят хора. Своята ефективност те дължат на усъвършенствани филтриращи системи, благодарение на които можем да си осигурим чист въздух.

НЕРА филтър

Според международната класификация на филтрите за въздухопречистватели, има такива за грубо, фино и високоефективно пречистване. НЕРА са от третия клас на ефективност. Те са направени от специални влакна, преплетени по строго определен начин. След като предфилтърът отстрани по-грубите частици, НЕРА филтрира по-фините, като може да достигне ефективност до 99,99%. Най-обещаващите уреди улавят на почти 100% по-големите от 0,03 микрона частици. Затова пречистватели с НЕРА филтър се препоръчват за всяко жилище, офис, промишлена сграда и медицински институции. В зависимост от интензитета на употреба, смяната на НЕРА филтрите става на няколко месеца или един път годишно.

UV-C стерилизация

При UV-C стерилизацията се използва технология, състояща се от контролирана система за излъчване на UV-C емисии, които гарантират безопасност и ефикасност. Избягва се възможното излъчване на озон, като UV-C излъчването е с дължина на вълната, калибрирано на 254 hm, което прави стерилизацията безопасна.

Какъв пречиствател да изберете зависи от вашите нужди и предпочитания, но подобен тип устройство е най-добрата инвестиция за ефективна грижа за вашето здраве.