Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Инсталиране, поддръжка и обслужване на вендинг автоматите

Инсталиране, поддръжка и обслужване на вендинг автоматите

За съвременните хора със забързано ежедневие от голямо значение е удобното и лесно пазаруване. Вендинг машините са идеалното решение за бърз и денонощен достъп до различни продукти, което ги прави много популярни.

Храни, напитки, дребни артикули и дори технически устройства – от вендинг автомати може да задоволите лесно вашите нужди, без да е необходимо да чакате на дълги опашки. Те предлагат на компаниите начин да разширят присъствието си, да подобрят изживяването на своите клиенти и служители, откроявайки се от конкуренцията, а и са отлична възможност за започване на собствен бизнес.

Защо бизнесът с вендинг автомати е все по-често срещан?

Когато става дума за бизнес стратегия, вендинг машините са отлична идея за инвестиция. Ако структурирате по правилен начин дейността си, машините могат да бъдат изключително печеливши.

Бизнесът с вендинг често се избира заради неговата гъвкавост и потенциал. Автоматите не изискват огромна първоначална инвестиция, а има вариант и да се наемат. След първоначалната настройка не е нужно да се отделя много време за поддръжка, освен да се следи за редовното им зареждане.

Други плюсове на този вид дейност са, че машините работят денонощно, а контролът върху продаваните артикули зависи изцяло от собственика. 

Автоматите могат да се персонализират така, че да отговарят на потребностите на определена група хора, което се постига благодарение на технологичните иновации. Като най-популярни се очертават тези за продажба на храна и напитки и най-вече – вариантите като комбинирани вендинг автомати, представляващи страхотна алтернатива на традиционния магазин.

Инсталиране на вендинг автомати

С инсталиране на избраните от вас вендинг автомати ще се погрижи фирмата доставчик. Обикновено тази услуга се извършва безплатно и в рамките на деня от обучени специалисти. Самото инсталиране зависи основно от два фактора:

Избиране на подходяща локация за автомата

„Добрите места” за поставяне на вендинг машини са тези с усилен трафик на хора. Към тях се отнасят автобусни спирки, летища, бензиностанции, търговски центрове, офиси и др. Ако сте собственик на магазин, салон за красота, хотел и прочее, може да поставите машината пред него.

Когато мястото е чужда собственост, трябва да се проучи дали е частно, или общинско и дали се отдава на търг. За частното е необходим договор със собственика за наем, а за общинското трябва да се подадат съответните документи в общината. За мястото може да се участва също и на търг.

Свързване към електрическата мрежа

Макар че на пазара вече се предлагат и работещи на батерии автомати, традиционните се свързват с електрическата мрежа. Присъединяването към съответното енергийно дружество се прави от негов екип. 

След информиране за необходимите документи и изготвянето им те се представят пред доставчика на електроенергия. Той ги проучва, следва сключване на договор за присъединяване и получаване на номер за измервателна точка. Финална стъпка е попълване на искане за монтиране на електромер също в клон на дружеството.

Поддръжка и обслужване на вендинг автомати

За правилното функциониране на вендинг машините е важна редовната им поддръжка и обслужване. Това включва презареждане, почистване, профилактика и отстраняване на възникнали проблеми.

На помощ в това отношение може да разчитате на реномирана вендинг компания, като обикновено тези услуги се поемат от доставчика на автоматите срещу годишен абонамент.

Винаги се извършва с помощта на професионалисти

Изборът на типа автомати и впоследствие – на предлаганите в тях стоки, – може да се направи изцяло от собственика. Ако притежавате определени умения, няма да представлява никаква трудност да се заемете с попълването на запасите и почистването на машините.

Въпреки това е препоръчително да поверите цялостното обслужване и поддръжка на професионалистите от фирмата доставчик. Освен че ще получите качествено извършени услуги, тя ще ви направи и отстъпки за части и консумативи.

Обслужването на автомата – с професионална диагностика и експертно мнение

Предимство на обслужването от вендинг компания е, че тя разполага с обучен екип. Така ще разчитате на експертна диагностика и тестване, за да се установи дали има нужда от профилактика и ремонт.

Компаниите обикновено разполагат и със сервизен център и склад, което позволява да се отстранят навреме евентуални неизправности.

За привличането на клиенти е от значение не само безпроблемната работа на  автоматите, но и разнообразието от продукти, налични на едно място. Както споменахме, отлична опция в това отношение са комбинираните автомати.

Какво представляват новите комбинирани автомати?

Изключително удобен начин да се предложи вендинг, са автоматите, които разполагат със сегменти и за храна, и за напитки. Такива са моделите на известни марки като SandenVendo. От подобна машина за секунди ще получите пакетирана закуска и студена напитка, а има и многофункционални автомати, включващи опция и за топли напитки.

Предимствата на комбинираните автомати ги правят желана възможност за увеличаване на печалбата поради спестяване на място и разнообразието от продукти.

Съществува ли закон за вендинг автомати?

Не съществува специален закон за вендинг автомати, но вендинг бизнесът се подчинява на норми, заложени основно в Закона за храните, за местните данъци и такси, за ДДС, в нормативните актове за отчетност пред НАП и др.

За успешно функциониране на дейността с вендинг от съществено значение е да се познават законовите изисквания, а това означава те да бъдат проучени предварително.

Това, както и изборът на вендинг компания с опит за професионално инсталиране, качествена поддръжка и обслужване, гарантира успешен вендинг бизнес и добри пасивни доходи.