Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

История на кафето. Кои са различните видове и по какво се различават?

История на кафето. Кои са различните видове и по какво се различават?

Историята на кафето датира от хиляди години, а за откриването му са разпространени различни версии и митове. Природата, създавайки това чудно растение – кафееното, дарява на хората привлекателна и магична напитка, която не е престанала да печели нови почитатели. 

За всеки ценител на кафето предлагаме поглед към богатата история на напитката и разбор на видовете кафе.

Кратка история на кафето

Сред различните версии за откриването на кафето като най-вероятна се приема тази, според която случайното му откриване става от абисински пастир през IX в. Историята разказва, че пасейки козите си, пастирът забелязал как в една определена местност те били по-жизнени и се движели по-бързо. Той видял, че ядат червени плодове на диворастящо растение и също ги опитал. С изненада установил, че и той получава по-голям прилив на енергия, когато яде от тях.

Пастирът споделил с монасите от близкия манастир своето откритие и те започнали да варят отвара от плодовете, която им помагала да са по-бодри по време на среднощните си молитви.

Относно родината на кафето няма единодушие в мненията. Имайки предвид източниците, тя може да е Каффа, област в Етиопия или Йемен.

Различни са и версиите за значението на наименованието „кафе”. Една от версиите е, че то произлиза от думата „кауе”, което на арабски значи „сила, енергия” или също от арабското „кахва” със значение на „вино”. Твърди се и че може би провинцията Каффа е дала наименованието на кафето.

Със сигурност обаче арабските търговци разпространяват кафето, тръгвайки от Йемен. Много векове свойствата на кафееното растение останали в тайна, ревностно пазена единствено на Арабския полуостров.

В началото на XVI век първо в Турция кафето започнало да се употребява масово. И до днес „турското кафе”, което се приготвя в медно джезве на слаб огън, е сред харесваните видове кафета.

Век по-късно жителите на Италия, Франция, Русия, Австрия и др. страни били привлечени от новата напитка. А френски моряци отнесли кафето в САЩ чак през XVIII век.

Изминали са векове, откакто кафето става достояние на европейците и на другите жители на планетата. То обаче продължава да бъде вдъхновение за създателите на нови видове и рецепти за приготвянето му.

Видове кафе

Купувайки си кафе на зърна на различни марки кафе, не всеки от нас се замисля откъде идват зърната. А това са високи тропически региони, където кафеените храсти растат в дъждовен климат на надморска височина 6000-2200 м и в топло време с постоянни температури. Кафето – това са всъщност семената на тези вечнозелени храсти.

Според сорта

Два са най-разпространените сортове кафе и са от сем. Rubiaceae. Това са Арабика и Робуста.

Арабика се отглежда предимно в Етиопия и има около 15 подвида. То е най-популярното, защото е по-ароматно и с по-мек вкус. 

Робуста вирее в Западна и Централна Африка, Гвинея, Судан и др. То е по-горчиво и с по-слаб аромат, но с повече кофеин. Обикновено се използва в смеси с Арабика.

Кафе Либерика е с родина Африка, като е пренесено в Южна Америка, Индонезия и др. Главен негов производител днес са Филипините. Либерика е едър сорт и със силен аромат. Самостоятелната му употреба е рядка, като често е бленд за капучино, макиато и др.

Според начина на приготвяне

Сред най-предпочитаните видове кафе е еспресото. Обикновено за чаша еспресо са нужни 7-8 г смляно кафе, като се препоръчва Робуста заради по-голямото количество кофеин. Каймакът на еспресото става по-плътен, но от друга страна, еспресо от 100% Арабика се счита за по-качествено заради по-силния аромат и фин вкус. С добра кафе машина с поне 9 бара налягане може да се приготви перфектно еспресо. То служи за основа и на други напитки като лате, американо, макиато и др.

Друг вид кафе, което можем да си приготвим, е черното, шварц кафе. То не е толкова силно като еспресото и за една чаша обикновено са необходими 2 супени лъжици смляно кафе. Приготвя се с капкова или филтърна кафе машина, както и с френска преса. 

Заради лесното си приготвяне инстантното кафе  е предпочитано от мнозина. Ако искате по-силна напитка, трябва да сложите повече кафе, обикновено в топла вода.

Най-старият вид кафе – „турското”, продължава да бъде използван. То се вари в джезве със захар на слаб огън, като се надига няколко пъти за запазване на каймака.

Вариант на кафе напитките е и студеното кафе, наречено „айс” или „фрапе”, а за тези, които не трябва да приемат кофеин, е безкофеиновото кафе.

Кои марки кафе са най-популярни в Европа?

Сред огромното разнообразие от световноизвестни марки кафе в Европа на най-голяма популярност се радват Lavazza, Tchibo, Jacobs, Julius Meinl, Doncafe, Vergnano, Dolce Gusto и др. Всяка от тях подбира селектирани кафе зърна от различни региони по света и предлага разнообразни блендове и комбинации от сортове. Едни от тях ще ви предложат кафе с по-кисели нотки, други с плодов или шоколадов послевкус, а брандът Molinari – дори зелено кафе. Остава вие да изберете онези зърна, които най-добре отговарят на предпочитанията ви и да си приготвите любимия вид напитка.