Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Висококачествено кафе на зърна. 6 признака, по които да го познаем

Висококачествено кафе на зърна. 6 признака, по които да го познаем

За страстните почитатели на кафето ароматната чаша с кафе е нещо, без което не могат да започнат деня си. Освен че с кафето събуждането е по-лесно и зарежда задълго с енергия, то доставя и истинска наслада.


Но кафето има свои особености, най-вече що се отнася до подбора на зърната. Ако не са с нужното качество, чашата ужасно кафе ще развали настроението ви, вместо да го подобри. В допълнение, напитката няма да притежава и полезните свойства за организма, които очаквате.

Защо не е добре да консумираме нискокачествено кафе?


Безспорно от висококачествено кафе на зърна ще получите страхотна напитка - истинска наслада за сетивата, с която всяка чаша ще бъде доза удоволствие. Но в много случаи поради липса на време, предоверяване на търговски реклами или просто от небрежност, сме склонни да купуваме кафе на зърна, което не е с достатъчно добро качество.


Можем незабавно да усетим кога сме допуснали такава грешка по вкуса и аромата на напитката, ако сме сменили марката или не сме обърнали внимание на информацията на етикета.


Некачественото кафе не само че не изпълнява тонизиращата си роля, но по-голяма част от здравословния му ефект липсва. А като не по-маловажен негатив за ценителите е разочарованието, че в то никакъв случай няма да донесе същото кафе изживяване като вкус и аромат, което би осигурил качественият продукт.
Всеки може да се сдобие с висококачествено кафе на зърна, ако знае какво да търси.

6 признака, по които да познаем висококачественото кафе на зърна


Ако не ви е много ясно по какви критерии да разпознаете доброто кафе, може би просто ще посетите супермаркета и ще вземете кафе на зърна на една от рекламираните марки. Но дали това е достатъчно, за да сте сигурни, че купувате качествен продукт?
При следващото зареждане на кухнята или офиса си с кафе на зърна, съобразете тези 6 основни признака:

Цвят


Цветът на зърната кафе се определя от степента на изпичане. Може да откриете кафе на зърна със светлокафяв цвят, средно кафяв или видимо наситен, тъмнокафяв нюанс. Брандовете обикновено залагат на средно изпичане на зърната.

Ако сте избрали много тъмни зърна, вкусът на напитката ви ще бъде по-слабо кисел и по-горчив. При прекалено препечени зърна обаче вкусът няма да е приятен. Най-добре е да избирате зърна със средно кафяв цвят.


Ако зърната са еднородни на цвят, това гарантира правилно разгръщане на вкуса и аромата. В противен случай може би плодовете са събрани неузрели или ферментацията е била недостатъчна.

Аромат


От качествените кафе зърна се носят ароматни нотки на шоколад, цветя или плодове. Ако такива не се долавят или са съвсем слаби, зърната не са пресни и е много вероятно да са с ниско качество.

Степен на изпичане


Както споменахме, между цвета на зърната и качеството на печене има пряка зависимост. Предимство е, ако всички зърна са еднакви на цвят - без оттенъци, макар че отделни бразилски кафета биват специално селектирани смеси с разнородни нюанси.


Основните видове печене са светло, средно и тъмно. Слабо изпечените зърна съдържат много кофеин, а напитката е лека и с повече киселинност. По-малко киселинни са средно изпечените зърна, напитката е малко по-горчива, но балансирана. Най-горчиво и плътно е кафето при тъмно печене.

Дата на изпичане на зърната


Независимо какви са предпочитанията ви спрямо степента на изпичане на зърната, важното е да закупите такива, които са прясно изпечени. Най-добрият избор са зърна, изпечени през последната седмица, ако ги купувате от пекарна. На опаковката от супермаркет или специализиран магазин трябва да проверите датата на тази обработка. Като срок за годност производителите обикновено определят 24 месеца, ако опаковката е вакуумирана.

Произход


Кафето не идва единствено от Бразилия, както мнозина си мислят. Тази страна е водещ производител, но кафе се отглежда и на други места освен в Централна Америка, като например Азия и Африка.


Ароматът на кафето много зависи от климата на съответната територия и вида заобикаляща го растителност. Ако обичате напитка с плодови нотки, такова е кафето от Африка.

За почитателите на балансираното еспресо са добри продуктите от страни в Централна Америка, а селекциите с азиатско кафе първо трябва да се тестват, защото вкусът им варира според мястото. Всяка надеждна компания подробно информира на опаковката какъв е произходът на зърната.

Фирма производител


Световните производители на кафе обикновено проследяват всички етапи на производството му, за да гарантират добро качество. Осъществява се внимателен подбор на зърната, а някои популярни марки следят за неговите характеристики дори в периода на узряването на плодовете и тестват зърната многократно, преди да ги приемат за обработка. Счита се, че кафето на компания, която притежава и контролира цялата производствена верига, е най-качествено.

Допълнителни съвети


За качеството на кафето ясно ни подсказват и други негови белези. Голям плюс е например, ако зърната са здрави, а не натрошени, почернели или меки. Подобни дефекти са индикация за неправилна обработка или сортиране. От голямо значение е също и опаковката, която трябва да бъде плътно затворена.


Огромният и разнообразен свят на кафето изисква време и опит за овладяване на всеки компонент. Но ако обръщаме по-голямо внимание на избора на кафе зърна, насладата ни от любимата напитка ще бъде по-голяма, а ние - гарантирано доволни и по-тонизирани през целия ден.