Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Стратегическото разположение на вендинг автоматите: Къде да позиционираме нашия вендинг автомат?

Стратегическото разположение на вендинг автоматите: Къде да позиционираме нашия вендинг автомат?

Всеки бизнес може да спечели от инсталирането на вендинг машина, стига да го направи на подходящо място. Локацията трябва се обмисли предварително, за да бъде инвестицията ви наистина печеливш ход, особено ако дейността ви е пряко свързана с вендинг.

Цели на вендинг бизнеса

Всеки един бизнес се стреми към устойчиво развитие и получаването на растяща печалба. Макар че за разработването на успешен вендинг не се нуждаете от набиране на персонал, специално обучение и огромен капитал, създаването на мрежа от вендинг машини изисква проучване и внимателно планиране.

Анализ на пазара на вендинг автомати

Една от най-важните стъпки за стартирането на вендинг бизнес е да уточните целевия пазар. Определете своята ниша така, че да не е от най-наситените. Добре е да се потърси нещо ново и по-интересно, за да бъдат привлечени определена категория потребители и да се генерират по-бързо приходи.

От значение са такива показатели като големина на населеното място, търсене на даден тип стоки, както и цените на конкурентите.

Избор на локация за поставяне на вендинг машина

Вендинг машините носят висок доход, ако са разположени на добро място. За целта вземете под внимание вида на продаваните продукти и съответстващия им човекопоток.

Търговски обекти и центрове

Удачен вариант са търговските центрове на открито или закрито. И в едните, и в другите може да присъстват заведения за хранене, но винаги ще има желаещи за бързо кафе, лека закуска или вода, които да си купят в движение. От машините ще се възползват не само клиентите, но и служителите в магазините.

Образователни центрове

Университети и учебни центрове с различна насоченост са подходящо място за поставяне на автомати заради постоянното присъствие на хора, които ще ползват услугите им. В началото на деня, между лекциите и семинарните занятия всеки ще предпочете да се подкрепи с напитка или закуска от машината, понеже те са много по-изгодна и бърза алтернатива на заведенията, разположени в близост.

Училища

В образователни институции като училищата между учебните часове учениците и преподавателите също ще пожелаят вода, сок, топла напитка или храна. В кратките паузи почти никога няма достатъчно време да се потърсят магазини извън училищната сграда, така че автоматът ще бъде от голяма полза.

Офис сгради

Автоматите за храни и напитки са чудесно решение за офис сгради. В почивките служителите ще имат възможност да се освежат с кафе, да си вземат вода или лека закуска. Щом могат да го направят на място, а не извън сградата, ще спестят време и ще си отпочинат пълноценно. От разположените машини ще се възползват също и клиентите на самите офис учреждения.

Обществени пространства

Позиционирането на вендинг машини на големи открити пространства, край паркове, детски площадки, административни сгради и пешеходни зони безспорно е добра идея. 

А при провеждане на големи събития – базари, спортни, културни и прочее, обикновено потокът от хора, които ще пожелаят храна и напитки, нараства неимоверно. 

Подходящо място за локация са и всички останали обществени пространства като спирки, гари, пазари и други.

Анализ на пешеходния и автомобилния трафик

Както при търговията на дребно, така и в бизнеса с вендинг от решаващо значение е правилното местоположение, а то винаги е свързано с наличието на значителен трафик. Отчетете обаче дали клиентите ще имат спокоен достъп до автомата, за да бъде той наистина удобен и функционален. Не е удачно да инсталирате машината точно до паркинг бариери, на тесни алеи и прочее.

Визуална видимост и достъпност

Щом машините се инсталират на избраното място, трябва да се обърне специално внимание доколко е добра видимостта към тях. Ако става дума например за търговски център или обществена сграда, зоната около изхода е най-подходяща. Отново се уверете, че машината не пречи на преминаването и е удобна за използване от всеки.

Честа практика е монтиране на машини направо на улицата. Там те лесно се забелязват, в този случай обаче трябва да изберете модели, разполагащи със защита срещу вандализъм.

Сътрудничество с други бизнеси

Вендинг бизнесът обикновено влиза в дългосрочно сътрудничество с компанията доставчик на машините заради предимствата от използването и на други нейни услуги. Те включват не само зареждане на автоматите с продукти и консумативи, но и почистване и техническа поддръжка.

Партньорство с търговски обекти

Още когато планирате разположението на вендинг машината, трябва да анализирате потенциала на различните точки и наемните им цени. Партньорството с търговски обект, на чиято територия искате да поставите машини, ще налага сключването на договор за наем. Коментирайте свързването, достъпът и заплащането на изразходваната вода и електричество.

Взаимоотношения със собствениците на сгради

За поставянето на вендинг машини в сграда с функцията на хотел, къща за гости и т.н. собственикът често изисква да получава процент от печалбата, затова внимателно обсъдете клаузите на договора. Ако сградата е жилищна, позиционирането на автомата става с решение на етажните собственици. Писмено съгласие се изисква и ако имотът е общински.

В случай че се затруднявате при избора на вид вендинг машина и местоположението ѝ, има надеждни вендинг компании, които ще ви окажат професионална помощ. Някоя от тях може да стане и ваш доставчик и постоянен партньор, за да се възползвате от всички техни услуги за успешно развитие на бизнеса ви.