Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Кафе на зърна или кафе капсули. Кое да изберем?

Кафе на зърна или кафе капсули. Кое да изберем?

Всеки от нас често се ограничава до избора на кафе поради утвърдена представа, че един вид е по-добър от друг. Ако предпочитате да пиете кафе от току-що смлени зърна, ще очаквате напитката ви да има много по-добър вкус от капсулата и разтворимото кафе.

Затова пък кафето в капсули се приготвя бързо и привържениците му са доволни от удобството и също страхотния вкус.

Кафето на зърна и кафе капсулите имат различни предимства. Прочетете повече за силните страни на двата вида кафе и как да изберете подходящото за вас.

Предимства на кафе капсулите

Популярността на кафе капсулите в последните години се дължи основно на няколко техни предимства.

Компактност

Капсулите съдържат предварително дозирано мляно кафе. Всяка доза има от 6 до 9 г фино смляно кафе. То е херметически съхранено в опаковка от алуминий или пластмаса. Капсулите позволяват лесно пренасяне и използване без риск да се разсипят или повредят.

Бързина на приготвяне

За да си приготвите напитка от кафе капсули, няма да ви отнеме и минута. Точната дозировка гарантира винаги добро кафе. Само с поставянето на капсулата в машината и натискане на бутона получавате прясно, ароматно и с пяна кафе за добро начало на деня или за тонизиране в следобедните часове.

Чистота

Сред големите предимства на капсулите е това, че след приготвяне на напитката няма нужда да събирате остатъци от кафе. Удобството и чистотата са особено важни, когато у дома или в офиса нямате много време за почистване на филтри и утайки от кафе, както и за поддържане на добра хигиена около самата кафе машина.

Вариант за кафе капсули, които са по-щадящи за здравето ви и за околната среда, са капсулите за многократно използване. Те се почистват лесно и можете да използвате кафе по ваш вкус.

Предимства на кафето на зърна

Като си приготвяте напитка от кафе на зърна, ще можете да се възползвате от всичките му предимства.

Аромат

Избирайки кафе на зърна на доказала се във времето марка, можете да сте сигурни, че след смилането им, ароматът ще бъде много по-силен и наситен, отколкото в капсулата. 

Кафе на зърна Лаваца например може да обогати напитката ви с аромат на плодове и цветя, ако е Lavazza Tierra;  със сладък и наситен аромат, ако е Lavazza Gran Espresso, и др.

Всеки бранд разполага с достатъчно разнообразни смеси, комбинации от Арабика и Робуста, което е добра възможност да се задоволят различни предпочитания.

По-ниска цена

Когато потърсите информация за цената на кафе на зърна, в зависимост от марката и вида кафе, ще се уверите, че има различни възможности. Сравнявайки обаче с цената на капсулите, кафето на зърна е много по-евтино. Ако пиете кафе 2-3 пъти на ден, ще спестите известна сума пари.

Избор според степента на изпичане

Освен по-ниската цена, пресните зърна имат предимства и поради по-голямата си свежест и аромат. Също така имате възможност да избирате качествено кафе на зърна, изпечено според предпочитанията си – леко, средно или тъмно изпечено, за да персонализирате чашата си кафе.

По-екологичен вариант

Макар че варенето на кафе от зърна изисква повече време да го приготвите, както и да почистите повече елементи след това, то е много по-екологичен вариант от капсулите, от които се получава повече отпадък. Не всички компании предлагат рециклируеми капсули, а макар че има специални пунктове, където могат да се занесат, те са твърде малко. Освен това, трябва предварително да се разделят на отделните им компоненти. Малко хора ще го направят, а дори може да не знаят, че капсулите им са с възможност да се рециклират.

Кафето, приготвено от смлени зърна, има по-силен енергизиращ ефект и повишава концентрацията. Добре е да имате машина с вградена мелачка за кафе или отделен уред за мелене, за да не купувате готово смляно кафе, което често губи аромата и вкуса си в опаковката. Зърната кафе също могат да влошат аромата си, затова трябва да си приготвяте напитката, преди да са изминали 50-60 дни от изпичането им.

Как да изберем?

Когато се запознаете с всички предимства, които получавате от избора си на кафе на зърна или капсули с кафе, може да решите по-лесно кое е по-подходящо за вас. Ако сте от хората, които отдават голямо значение на добрата чаша с кафе, тогава подходящ избор са зърната. От друга страна, при нужда от бърза доза кофеин, капсулите ще бъдат вашият правилен избор.

Най-доброто кафе за вас ще бъде онова, което ще направи утрото ви и минутите за отдих през деня по-ароматни и свежи. Понякога е добре да експериментирате и да замените чашата кафе от прясно смлени зърна с кафе в капсули със също отлично качество и вкус, което не е компромис, а един по-различен начин да си доставите добро кафе с по-малко усилия.