Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Как да направим работното място по-еко?

Как да направим работното място по-еко?

Докато преди 10 г. като че ли само природозащитниците се вълнуваха от темата „Екология”, днес тя е по-актуална от всякога. Природосъобразният начин на живот интересува всички, които искат да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да се хранят пълноценно и да се радват на природата. Не може да се каже, че това е просто мода, а философия, чиито принципи се спазват от все повече хора.

Защо е важно да се стремим към по-природосъобразен начин на живот?

По своята същност природосъобразният начин на живот е съвкупност от ежедневни действия, които в най-голяма степен са здравословен за човека и не вредят на естествената среда на планетата. Той включва области от физическото и психичното здраве, здравословното хранене, а също и полезни навици и практики за предпазване на личното и общественото здраве.

Стремейки се да живеем по-природосъобразно, всъщност ние инвестираме не само в собственото си здраве, но и за намаляване на въглеродния отпечатък и като цяло, за по-чиста природа.

За да работим за опазване на природата, е важно да започнем от ежедневието си. Вижте как да направите работното място по-екологично.

Няколко начина да направим работното място по-еко

Ако искаме да проявим повече отговорност към себе си и към природата, докато сме на своето работно място, можем да започнем с няколко лесни неща.

Чаши за многократна употреба

Най-често по време на работа в офиса се консумира освен кафе и чай, и много вода. Обикновено за тази цел се използват чаши за еднократна употреба, най-често пластмасови. Това води съответно до генериране на повече отпадъци. Много компании насърчават своите служители да използват собствена порцеланова чаша, която се закупува служебно или се носи от вкъщи. Ако са с атрактивен и разтоварващ погледа дизайн, чашите за многократна употреба се превръщат в малък, но значим елемент от еко подхода в съвременния офис.

Рециклиране

Освен че можем да използваме по-малко хартия, като си служим с възможностите на дигиталните технологии, добра идея е да събираме хартиените и други отпадъци разделно. Това могат да бъдат непотребни листове и документи, пакетчета от чай, салфетки, филтри за кафе, както и пластмасови консумативи за напитки.

От рециклирани материали могат да се направят много неща, изработват се дори и подаръци, които лесно се откриват в интернет. Стремежът към рециклиране в офиса ще подтикне всички да бъдат по-креативни и в същото време ще се намали замърсяването.

Еко торбички от плат

Всички знаем, че в магазините използват много найлонови торбички, които се разграждат след десетки години. За да намалим замърсяването, можем да осъществим интересна идея в офиса. Тя се състои в закупуването на няколко торбички от плат за многократна употреба, които да се поставят до вратата в офиса. Всеки може да ги използва, когато отива до магазина или си взема обяд през почивката, а после да ги връща на мястото им. Така ще се намали използването на найлонови торбички, а ако екологичните торбички са брандирани, ще бъде още по-приятно да се пазарува с тях.

Повече растения

Според специалистите, зеленината може да успокои натовареното от взиране в компютъра зрение. Зеленият цвят се свързва обикновено с природа и хармония, има свойството да облекчи главоболието и да намали напрежението. Затова при дълъг работен процес, свързан с електронно устройство като компютър, можем да разтоварим погледа си, като се порадваме на зелените растения в офиса. Това може да бъде по-малка саксия с цвете на работното ни място, както и по-големи кашпи в общите пространства.

Еко предизвикателства с награди

Интересен, забавен и полезен начин за подтикване на екипа към еко мислене са различните еко предизвикателства. Може да се предвиди например предизвикателство като месец без използване на пластмасови прибори за хранене. На тези, които спазят условията, може да се предложат малки награди като подаръчна карта за кафе или закуски. 

Други зелени инициативи в офиса могат да бъдат използването на нетоксични почистващи препарати, замяна на хартията за бърсане на ръце с кърпа или машина за сушене, замяна на пластмасовите дъски с природосъобразни решения, поставяне на филтър за вода, вместо използване на бутилирана вода и др.

Навлизат ли екологичните тенденции в България?

Според данните на Световната мрежа за екологичен отпечатък от датата 28 юли 2022 г., човечеството вече е навлязло в екологичен дълг, тъй като планетата не е в състояние да възстановява ресурсите си с този темп, с който ги изразходваме. Този дълг настъпва все по-рано всяка година, като в България през 2022 г. със седем седмици по-рано, отколкото е средната стойност за света.

Това обаче не означава, че на родна почва не се предприемат различни мерки и не се провеждат зелени инициативи за опазване на природната среда. Екологичните тенденции се проявяват в различни направления не само чрез финансиране на зелени проекти, образоване на обществото и др. по различни програми и от различни организации. Вече всеки бизнес залага в политиката си и на еко практики, като отделните компании избират най-подходящия инструментариум.

Започвайки от работното си място в офиса, всеки може да допринесе с малки еко стъпки да се постигне голямата цел – по-здравословна работна среда и бизнес, ориентиран към съвременните екологични тенденции за по-природосъобразен начин на живот и работа.