Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Как да поддържаме една вендинг машина? 5 стъпки, които да следваме

Как да поддържаме една вендинг машина? 5 стъпки, които да следваме

Инвестицията във вендинг машина не е малка и затова ремонтът на един такъв автомат може да излезе също скъпо. Ако сте закупили вендинг машина за офиса или бизнесът ви е свързан с вендинг, за вас ще бъде много по-добре, ако сведете до минимум ремонтите.

Защо правилната поддръжка на вендинг машините е важна?

Дори и най-скъпата и модерна вендинг машина се нуждае от правилна поддръжка, в противен случай продължителният ремонт ще ви лиши за дълго от печалби, а освен това може и да изисква разход на повече средства.

Ако машината е инсталирана в офиса ви, служителите ви ще бъдат лишени за известно време от нейните ползи. Вендинг бизнесът ви също ще пострада поради намаляване на продажбите.

Правилната поддръжка на вендинг машината е от голямо значение. Предлагаме ви 5 стъпки, с които да осигурите безпроблемна работа на уреда.

5 стъпки за поддръжка на една вендинг машина

В случай че сте закупили автомат на доказан производител на вендинг машини, той ще бъде надежден, с минимален престой и бързи ремонти. Освен това, съвременните вендинг машини са усъвършенствани, а ако сте избрали реномирана фирма за вендинг, тя ще обслужва и поддържа машината.

От ваша страна се изисква да спазите няколко съвета, които да намалят вероятността от ремонти.

Почиствайте монетника

За да се намали риска от засядане на монети или банкноти в монетния механизъм, при обслужване на машината е нужно той да бъде почистен. Може да се направи с влажна кърпа и дезинфекциращ разтвор. По този начин не само ще се поддържа нужната хигиена, но и няма да има замърсявания и различни натрупвания, които да увредят механизма на монетника.

Не излагайте машината на пряка слънчева светлина

Една от причините, поради които автоматът може да не работи, е излагането му на пряка слънчева светлина. Още при монтажа би трябвало да сте предвидили подходящо сенчесто място. Все пак и впоследствие винаги се уверявайте, че слънцето не нагрява машината. Излишната топлина може да предизвика редица неизправности, а UV светлината – обезцветяване.

Почиствайте хладилните намотки

От локацията на машината много зависи колко бързо ще се замърсят хладилните намотки. Ако тя е на замърсено място като например склад, а не в подреден офис, очаквайте да има нужда от по-чести ремонти. Преценете в какъв времеви интервал да почиствате намотките. Правете го на всеки два до шест месеца с помощта на сгъстен въздух. Друг вариант е да го направите с четка.

Всички достъпни части на машината също е добре да бъдат почиствани периодично с мека кърпа, подходящ препарат и топла вода. Така ще премахвате всякаква мръсотия и бактерии, а машината ще има по-приветлив вид.

Осигурете най-малко 10 см разстояние между автомата и стената

Освен опасността от неизправности поради прякото слънчево греене, прегряване може да се получи и от недостатъчен въздушен поток откъм задната част и страните на машината. Затова преместете машината така, че между нея и стената да има най-малко 10 см разстояние. Иначе прегряването може да ускори износването на частите и да доведе до повреда.

Убедете се също и че машината е идеално нивелирана, защото липсата на добър баланс също може да стане причина за проблем.

Уверете се, че стъкленият прозорец е винаги чист

При редовното почистване на вендинг автомата обърнете особено внимание върху чистотата на стъкления прозорец. И него, както и останалите видими повърхности, почиствайте внимателно с подходящ препарат и мека кърпа. Замърсяванията не само отблъскват клиентите от автомата, но и пречат на видимостта при получаване на продукта.

Винаги четете ръководството на автомата, за да сте запознати с нуждите на машината от електричество. Проверката на поляритета и напрежението ще ви гарантира, че в машината постъпва електричество с правилна мощност, което ще подобри нейния експлоатационен живот.

Можем ли да се възползваме от услугите на вендинг компания?

Обикновено повредите в работата на вендинг машината, които можете да очаквате, са задържане на монети, неработещ чашков механизъм, трудно или невъзможно доставяне на заявения продукт и др. Добра идея е да поставите лепенка с телефонен номер на машината, за да могат клиентите ви да съобщят за евентуална неизправност. 

За цялостното обслужване на вашата вендинг машина може да разчитате на вендинг компанията, която ви е доставила, монтирала и инсталирала машината. Тя може да ви осигури нейната последваща техническа поддръжка, освен зареждането с различни продукти и консумативи. Редовното почистване и навременното отстраняване на технически неизправности ще бъде извършено от професионалисти и качествено.

Дори да имате някакви практични умения и опит в отстраняване на повреди по различни уреди,  това съвсем не означава, че трябва да го правите и при вендинг машината, особено ако искате да управлявате успешно вендинг бизнес и не сте сигурни в компетентността си. Но ако става въпрос за превантивна поддръжка, тя ще удължи живота на машината и ще предотврати появата на сериозни проблеми при работата .