Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Как да поддържаме кафе машината си чиста? 3 важни съвета

Как да поддържаме кафе машината си чиста? 3 важни съвета

Днес почти всеки започва деня си с кафе, а кафе машината е любим домакински уред. Но знаем ли какви грижи да полагаме за нея, за да ни осигурява перфектното кафе? Съвсем не е трудно да я почистваме периодично, за да се насладим на още по-хубава и ароматна напитка.


Защо е важно да се грижим добре за кафе машините?


Независимо с какъв модел разполагате, кафе машините осигуряват две предпочитани от микробите неща – топлина и влага. Специалистите дори смятат, че поне в половината от тях могат да се развият и плесени. 
Не бива да забравяме също, че в кафето се съдържат масла, чието отстраняване не може да стане само с вода. Това е и причината то да става все по-горчиво с времето - защото застоялите остатъци влияят на вкуса му.


И не е само това – твърде варовитата вода може да запуши с отлагания машината и кафето да се приготвя все по-бавно.
За да се радваме дълго на любимата си топла напитка, важно е да се грижим за кафе машината си. Вижте нашите 3 съвета за поддръжката ѝ.

3 важни съвета за поддръжка на кафе машината


Кафе машината ви ще работи перфектно, ако се грижите достатъчно за нея.


Използвайте чиста вода


Макар че има и други фактори, влияещи върху качеството на кафето, чистата вода за приготвянето му е един от най-важните. Водата е това, което може да въздейства върху екстракцията на кафето, като намали или увеличи неговата способност за извличане на аромат.


Едно и също кафе, приготвено с различна вода, има различен вкус. Това се дължи на състава на течността, който влияе върху сладостта и киселинността на напитката. 
Ролята на минералите във водата е голяма, но е важна тяхната пропорция. Например калцият може да помогне да се извлече максималния вкус на кафето, но комбиниран с бикарбонати, улеснява образуването на котлен камък.


Магнезият е носител на аромата, натрият е с обратен ефект, а количеството на бикарбонатите влияе на вкуса и може да направи кафето много слабо или твърде киселинно.


Подходящата вода трябва да има добра степен на минерализация, да бъде без примеси и с идеално рН. За да разчитате на чиста вода с всички възможни характеристики, първо трябва да я тествате за твърдост и замърсители. Най-добрият начин за това е професионалният лабораторен тест. Едва след това помислете за подходяща система за филтриране, с която не само ще си приготвяте хубаво кафе, но и ще си осигурите чиста вода за пиене и готвене.

Ежедневно измивайте подвижните части


Всеки път след като правите кафе е добре да миете подвижните части на машината. По този начин ще бъдат отстранени остатъците и ще се предотврати натрупването на мазнини.


Още преди да изсъхне утайката, извадете всички подвижни части. Използвайте препарат за съдове и гореща вода, за да ги измиете. По-тесните места може да почистите с четка за зъби. Прочетете в инструкцията на производителя дали може да сложите частите в съдомиялната.


Ежедневните грижи изискват да се изплакне ваничката за отцеждане, да се избърше тръбата за разпенване на мляко, да се почисти филтърната кошница и да се подсуши машината външно с мека кърпа.

Почиствайте машината от котлен камък в зависимост от употребата


Тъй като водата в кафе машината се загрява, отлагането на котлен камък във вътрешността ѝ става лесно, особено ако тя принципно е варовита.
Предимството на машините за еспресо е, че голяма част от тях са програмирани да сигнализират кога има нужда от декалциране.


За да се освободите от налепите, които не само пречат за бързото приготвяне на напитката, но са и нехигиенични, поне един път в месеца трябва да почиствате варовика. Потърсете на пазара специален препарат или таблетки за целта и следвайте указанията.


В края на процеса на отстраняване на варовика изплакнете резервоара, оставете машината да изпразни 1-2 резервоара с прясна вода, докато не се убедите, че следите от препарата са напълно премахнати. Добре е също да направите 2-3 кафета и след това да да ги изхвърлите.

Допълнителни съвети за по-дълъг живот на кафе машината


Ако машината ви е свързана директно с водната система, трябва са следите за нивото на водата в резервоара. Ако помпата е работила на сухо, добре е да обезвъздушите, като отворите крана за парата и включите помпата. С този процес ще оптимизирате работата на машината и тя ще работи по ефективно. Потичането на вода означава, че е правилно обезвъздушена. 


За да удължите живота на машината, преди да поставите кафе в ръкохватката, загрейте я, като пуснете през нея гореща вода. След като приготвите кафето, почистете остатъка от него и измийте внимателно ръкохватката като се стараете да не я затягате силно при поставяне.


Не почиствайте с игла отворите на цедката и прочетете указанията на производителя как да измиете мембраната за образуване на каймак.
Адекватната грижа ще удължи живота на кафе машината и тя ще приготвя всеки път перфектна чаша кафе.