Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Как да си приготвим хубаво капучино в офиса?

Как да си приготвим хубаво капучино в офиса?

Дори да сме почитатели на чистото силно еспресо, често ни се иска да опитаме и по-различна кафе напитка. Вариантите са наистина много, но една от най-предпочитаните е капучиното. Освен че можем да си го поръчаме в кафене или да си го приготвим у дома, има възможност да му се насладим и в офиса.

Доброто капучино и работният ден

Капучиното е италианско изобретение и италианците го пият по всяко време. Това означава, че може да консумирате капучино няколко пъти на ден на работното си място, без да се притеснявате от предозиране с кофеин. Комбинирано с мляко, кафето няма да е толкова силно, което според експертите е важно предимство.

Поради алкализиращите си свойства млякото смекчава съдържащите се в кафето киселини. Ако нямате навик да закусвате, дори да изпиете чаша капучино сутрин в офиса, няма да получите стомашни киселини.

Чисто психологически самият външен вид на пухкавата пяна върху повърхността на напитката ще допринесе за доброто ви настроение и освобождаване от стреса по време на работния ден. 

В случай че капучиното ви действа зареждащо, създава усещане за уют и прави деня ви по-продуктивен, прочетете тънкостите за приготвянето му в офиса, а и не само там.

Предимства на приготвянето на капучино в офиса

Невероятното съчетание от ароматно еспресо с прясно мляко и пухкава пяна ще подейства ободряващо на всеки служител с афинитет към тази напитка. 

Друго предимство е, че с възможността за приготвянето на капучиното на място ще отпадне необходимостта да излизате извън офиса по време на почивките, за да го купувате от кафене или друго заведение.

Искате да си приготвите хубаво капучино в офиса? Може да го направите лесно и с малко търпение и упражнения ще получите перфектно капучино, стига да използвате подходящ инструментариум и техники.

Необходими инструменти и съставки

Капучиното е напитка, за която не са нужни много съставки, но ви трябва добра кафе машина и някои допълнителни инструменти.

Избор на кафе машина за офиса

Ако в офиса разполагате с добра кафе машина, считайте, че хубаво капучино „ви е в кърпа вързано“. Препоръчително е да изберете машина за еспресо с капучинатор. С функцията за добавяне на мляко само с натискането на съответния бутон в еспресото ви ще се появи мляко на мека пяна.

Има и други възможности – уред със система за разпенване на мляко или капсулен модел, с който ще получите много бързо капучиното си и то ще бъде с превъзходен вкус и аромат.

Видове кафе, подходящи за капучино

Важно е кафето, основа за капучиното, да бъде с чудесни вкусови качества, за да бъде добро еспресото. Насочете се към продукт с по-висока киселинност, за да се съчетае със сладостта на млякото. 

Мляко – какъв тип да изберем

Няма как да се постигне качествено капучино без наличието на подходящо мляко. Важно е да съдържа 3.3-3.4 г протеини на 100 г мляко, за да може от него да се получи копринена пяна. 

В случай че за вас е важен калорийният състав, трябва да знаете, че в чаша капучино при употреба на пълномаслено мляко калориите са 130, а при използвано обезмаслено – 90.

Допълнителни инструменти

Ако желаете наистина перфектно капучино, може да помислите и за допълнителни аксесоари. Това са например метална каничка за разпенване на мляко, специални ръчни инструменти за украса с рисунки и т.н.

Съвети за подобряване на вкуса на капучиното

Сама по себе си, напитка като капучиното е приятна поради съчетанието на кафе и мляко. Все пак има някои фактори, които биха помогнали за подобряване на вкуса.

Избор на качествени съставки

За доброто капучино е необходимо спазването на точно определени съставки, които освен това да са и качествени. Кафето, необходимо за получаване на основата му, трябва да бъде от реномиран производител. Няма пречка, дори е желателно да е същото, което обичате да използвате за направата на традиционното кафе с машината, понеже вече сте се уверили в неговите характеристики.

Другият важен компонент – млякото, задължително трябва да е прясно краве мляко, пастьоризирано и с 3.5% масленост. Но ако служителите ви желаят нискокалорична напитка, изберете обезмаслено.

Избор на хубава кафе машина

От машината за приготвяне на капучино пряко зависи какъв резултат ще получите. Не е нужно да купувате непременно професионална кафе машина. Ще откриете доста добри модели на доказани марки с опция за разпенване на млякото. С подобна машина ще може да се приготвят и други млечни напитки освен стандартното еспресо.

Регулиране на температурата и млякото

За да се добави млякото към готовото еспресо, то трябва да се разпени. Затоплянето му става на 65-70°, в резултат на което добива сладникав вкус. Разпенва се в специална каничка, а регулирането на температурата при високия клас машини става автоматично.

Допълнителни вкусове и подсладители

Капучиното може да бъде овкусено допълнително с канела, настърган шоколад, ванилия, какао. Здравословна алтернатива за подсладител е кафявата захар или стевия.

Консумацията на вкусно и ароматно капучино на работното място е един от най-добрите начини за повишаване на настроението и за преодоляване на умората. Работният ден винаги е по-успешен с любимата напитка и ако тя е капучино, заслужава си да бъде приготвено по най-добрия начин.