Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Как да започна бизнес с вендинг машини? Вендингът, обяснен стъпка по стъпка

Как да започна бизнес с вендинг машини? Вендингът, обяснен стъпка по стъпка

Днес съществуват много възможности да се развива собствен бизнес, а дейностите, свързани с вендинг автомати, са много популярни поради тенденциите в областта на храните и напитките и подобрените технологии на обслужване.

В търговията с вендинг автомати не са нужни специални умения и не се изисква някакво обучение, а едновременно с това са добра алтернатива за получаване на пасивен доход. Оптималната стартова инвестиция, възможността за мащабно развитие, евтината и лесна поддръжка са други предимства на този тип дейност.

Какви са стъпките за започване на бизнес с вендинг машини?

И при вендинга, както при всеки друг бизнес, в основата на успеха стоят проучванията на пазара и планирането. Ако сте взели решение да навлезете в тази сфера, за да откриете за себе си отговор на въпроса: „Как да започна бизнес с вендинг машини?”, имайте предвид следните основни стъпки:

Изберете какъв тип вендинг машини бихте желали да наемете или закупите

Преди да стартирате бизнеса си с вендинг, проучете пазара, за да идентифицирате нишата си. Вендинг машините са различни и трябва да обмислите кой тип ще ви осигури повече възможности.

Обикновено най-голяма доходност се постига с вендинг машини за храни и напитки, независимо към какъв тип клиенти сте се насочили. Може да наемете или закупите в началото една-две машини и впоследствие да добавите нови.

Изберете къде бихте желали да ги поставите, на какви локации

Макар че от решаващо значение е типът машини, правилното им местоположение е важен фактор за генериране на печалба. Например автомат за храни в близост до заведения за бързо хранене или ресторант може да се провали, но на бензиностанция, летище или в офис ще има успех.

Подходящи локации са също автобусни спирки, образователни институции, хотели, болници и др. Места, на които до момента няма вендинг машина, и край малки магазини без съответния набор от продукти, са идеални за тази цел. Имайте предвид още фактори като трафик на пешеходци и достъпност.

Изберете какъв вид хранителни продукти или напитки бихте желали да се предлагат в машините

Подходящият списък с продукти е вашата отлична възможност да увеличите продажбите. Избирайте да зареждате машините си не само на база по-широките тенденции, а и спрямо местните и специфични за съответния обект нужди.

Винаги предвиждайте и здравословни варианти с храни и напитки за клиенти, които ще предпочетат подобни продукти.

Ако смятате да инсталирате машините си например в офиси, заложете на по-голямо разнообразие от кафе напитки и пакетирани закуски. Обърнете внимание и на наличието на достатъчно видове безалкохолни напитки – включително и вода.

Изберете дали бихте искали да рекламирате своите вендинг машини и по какъв начин

Ако желаете да направите вендинг бизнеса си разпознаваем, помислете как да го рекламирате. Изберете подходяща агенция за рекламни услуги, която да направи машините ви с по-ярък и атрактивен външен вид. Грабващият дизайн задължително ще привлече вниманието и машините ви ще имат повече потребители.

Ако разполагате с достатъчно финансови средства, може да планирате рекламни кампании в социалните мрежи или по друг начин.

Поддържайте и почиствайте машините регулярно

Подобно на традиционната търговия, и при вендинга привличането на нови клиенти зависи от качеството на обслужването. Макар то да се извършва до голяма степен автоматично, водеща е ролята на човека, а в случая – на вас като собственик. Постарайте се да планирате посещенията си в различните локации на машините си така, че да сте сигурни в постоянната наличност на продукти.

Друго, за което трябва да следите, е чистотата и изправността на машините. Уверете се също, че върху тях на видно място сте поставили телефон за връзка, за да могат клиентите да докладват при проблем.

Почистването, презареждането и отстраняването на възникнали повреди с автоматите може да извършвате и сами, но най-добре е да разчитате на професионална фирма за поддръжка на вендинг.

Откъде да закупите или наемете вендинг машина?

Независимо с колко вендинг машини планирате да започнете бизнеса си, инвестицията не е малка, затова трябва предварително да проверите какви възможности има в търговската мрежа. Може да откриете изгодни оферти във физически и онлайн магазини за нови и дори за употребявани автомати.

Много фирми предлагат възможности и за наемане на машини, като поемат срещу допълнителна такса обслужването, поддръжката и зареждането им.

Тъй като вендинг пазарът расте постоянно, това може да затрудни избора. Но ако отделите достатъчно време да прочетете и отзивите от потребители, със сигурност ще откриете надеждна вендинг компания, от която да получите качествени автомати и да разчитате на оптимален вариант за тяхната поддръжка и обслужване.

Кои продукти се предлагат най-често в една вендинг машина?

Избирайки за дейността си вендинг автомати за храни и напитки, ще трябва да ги заредите с подходящи продукти. Понеже списъкът със съвместими артикули е наистина дълъг, насочете се освен към традиционни (кафе, безалкохолни напитки, снаксове и шоколадови изделия), и към по-нестандартни, но търсени варианти като например протеинови блокчета, пълнозърнести храни и неподсладени напитки.

Благодарение на внимателното планиране и добре пресметната инвестиция вашият вендинг бизнес ще стартира успешно и в бъдеще със сигурност ще ви носи желаните доходи.