Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Как работодателят може да направи работния ден на служителите си най-продуктивен?

Как работодателят може да направи работния ден на служителите си най-продуктивен?

За всеки ръководител на бизнес е важна перспективата за растеж, а един от ключовите ресурси за това са служителите. Какво ще бъде благосъстоянието на дадена компания зависи от това доколко силна е тяхната мотивация и каква е продуктивността им.

Постигането на позитивна и градивна среда е отговорност преди всичко на работодателя. Ако успеете да организирате добре цялостния процес, то може да очаквате и че служителите ви ще бъдат по-продуктивни.

Защо работодателят трябва да полага всекидневни усилия за работния процес?

Доброто управление на човешкия ресурс е от ключово значение за успешното развитие на всеки бизнес. Ако на служителите бъдат осигурени максимално подходящи условия за работа и почивка, те ще бъдат и по-продуктивни.

Полагайки всекидневни усилия за подобряване на работния процес, ще можете да осигурите на своите служители свобода, възможности, отговорности и инструменти, за да вършат правилно възложените им задачи.

Работният процес включва елементи като обстановка, взаимоотношения и физически условия, в които служителите изпълняват задълженията си. Тези фактори могат силно да повлияят за успеха на фирмата, както и да рефлектират върху растежа ѝ. Ако подходите правилно и създадете конструктивна работна среда, ще можете да разчитате на по-ангажиран персонал.

Как да повишите продуктивността на служителите си? Предлагаме ви няколко съвета, с които ежедневно да мотивирате екипа си.

Как да стимулирате продуктивността на служителите?

Мотивацията на служителите в дадена компания в днешно време е изключително важен елемент и представлява задължителна част от фирмената политика. Стимулираният персонал работи по-ефективно не само в по-ненатоварените работни дни, но и при по-напрегнати ситуации, изискващи повече енергия и време.

Има няколко тактически подхода, с които ще помогнете на служителите си да засилят своята продуктивност.

Въздържайте се от микромениджмънт

Ако бъдете прекалено контролиращ шеф и не оставяте свобода на служителите си, това ще доведе до всеобща демотивация. Липсата на професионално самочувствие ще повлияе на развитието на хората в екипа ви и дори е възможно да ги подтикне да потърсят нова работа при ваш конкурент. 

Ако усетите, че оказвате прекален контрол над подчинените си, постарайте се да поддържате добра комуникация с тях, но без да влагате „диктаторски” нотки. Така служителите ви ще могат да достигнат потенциала си, като имат относителна самостоятелност и ще градят всеки ден професионална увереност.

Осигурете достатъчно време за почивка

Качествената почивка на служителите се отразява върху тяхната продуктивност. От изключително значение е на работното място да обособите зона за релакс, където хората да пият кафе, да поиграят на дартс и др. Възможността за пълноценен отдих ще разнообрази натовареното им ежедневие, а допълнителната енергия ще увеличи работоспособността им.

Отчитайте постиженията

Признанието за добре свършена работа е начин за поддържане на мотивацията на служителите ви. Стимулирайки ги, ще създадете и емоционална връзка, което е доказателство за уважение и принадлежност към колектива. 

Има различни възможности за поощряване на постиженията, като те могат предварително да бъдат дефинирани или не. Изкажете благодарността си публично, давайте награди и празнувайте постигнати успехи. Нивото на щастие на служителите ви ще се повиши, а паралелно с това - мотивацията и продуктивността им също ще нараснат.

Давайте обратна връзка

В голяма част от компаниите обикновено решенията се вземат от мениджмънта, включително и тези, които се отнасят до служителите. Екипът е само информиран, без да се търси неговото мнение. Това води до липса на мотивация у хората да участват активно в работния процес и да постигат по-високи резултати.

За да реализират целия си потенциал, служителите трябва да са доволни, да усещат, че се търси тяхната обратна връзка. Затова е добре да бъдат включени в процесите при вземане на решения, най-вече ако те ще им повлияят по някакъв начин.

Осигурете чист офис

Редица проучвания сочат, че продуктивността на работещите в чист и подреден офис е значително по-добра. И обратно, в непочистено и неподредено работно пространство концентрацията е по-ниска и съответно качеството на изпълнените задачи пада.

Погрижите ли се служителите ви да работят в чиста среда, те ще бъдат по-спокойни и съсредоточени. Ще могат да се организират по-лесно, ще имат ниски нива на стрес и няма да са принудени да дишат въздух, замърсен с прахови частици. 

Добре изглеждащите офиси действат мотивиращо за персонала, но показват също и сериозно отношение, важно за спечелване доверието на клиентите.

Кои са най-отблъскващите неща за служителите?

Опитвайки се да направите всичко според силите и възможностите си, за да мотивирате служителите си и да повишите продуктивността им, понякога старанието ви може да доведе до обратен ефект. 

Освен микромениджмънта, който понякога може да бъде досаден за служителите, има и още някои работодателски практики, които е добре да избягвате. Сред тях са прекалената бюрократична отчетност и ненужно дългите оперативки. Старайте се да поставяте ясни цели, бъдете последователни и не давайте постоянно пример с вашия начин за работа. Ценете индивидуалността на хората в екипа си и личния им подход към поставените задачи.

Да имате доволни и продуктивни служители не се постига лесно, а стъпка по стъпка. Достатъчно е да търсите нови начини за организация на работния процес, както и да сте готови да коригирате и своето поведение, ако затруднява ефективната работа на екипа ви.