Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Каква е връзката между кофеина и продуктивността в офиса?

Каква е връзката между кофеина и продуктивността в офиса?

Обичайно е за всеки, който обича кафе, да прибягва до напитката сутрин за по-лесно събуждане и поне още веднъж през деня за тонус. От ободряващо кафе се нуждаем особено на работното място, за да бъдем по-продуктивни.

Каква е връзката между кофеина и продуктивността ни? По какви начини ни помага? Прочетете повече в тази статия.

 

Как кофеинът ни събужда и ни кара да работим?

Популярността на кафето като напитка се дължи най-вече на алкалоида кофеин в него – активна съставка с много положителни въздействия върху тялото.

Бодростта и приливът на енергия, които усещаме след консумацията на чаша кафе, се дължат на способността на споменатия алкалоид да спре отделянето на хормона аденозин в мозъка, който води до отпуснатост и умора.

Кофеинът подпомага отделянето на глутамин и допамин – естествени стимуланти, неврохимикали, подобряващи настроението и пораждащи усещане за еуфория.

Ако организмът е много натоварен, той допълва нуждата си от енергия, като започва да изгаря гликоген, след което продължава с топене на мазнини. Този процес се нарушава от кофеина, който кара организмът да изгаря мазнините по-рано и да запази за по-късно гликогена. Затова и тялото придобива повече енергия и започва да работи с лекота и на по-бързи обороти.

 

Как работи кофеинът в мозъка ни?

Неслучайно кафето често се нарича „мозъчно гориво” и неговата активна съставка кофеин се използва най-често като психоактивно лекарство. Връзката между него и биохимичните процеси в тялото ни е много силна.

Кофеинът стимулира централната нервна система

Поетият с кафето кофеин чрез кръвта попада в черния дроб и там се разгражда на различни съединения с влияние върху редица органи и най-вече върху мозъка.

Кофеинът всъщност не позволява на невротрансмитера аденозин да „отпусне“ мозъка ни и да се чувстваме уморени. Неговите нива се покачват през деня и затова вечерта ни се доспива. Кофеинът се свързва с рецепторите на аденозина, без да ги активира, и така оставаме бодри по-дълго.

Кофеинът подобрява мозъчната ни функция

Подобрената мозъчна активност е резултат от способността на алкалоида да увеличи мозъчната ентропия в покой. Това води до по-висока степен на обработка на информацията. Кофеинът стимулира освобождаването на различни невротрансмитери – обикновено допамин, норадреналин и серотонин, – водещи до подобряване на вниманието, разбирането, времето за реакция и общата умствена функция.

Кофеинът увеличава енергията ни и подобрява настроението ни

Блокирайки аденозиновите рецептори в нашия мозък, кофеинът може да предизвика различни ефекти. Прякото действие върху А2А рецептора насърчава освобождаването на допамин, известен със свойството си да подобри настроението и сетивната чувствителност. Умерената консумация кафе със сигурност влияе на цялостното психическо благосъстояние, но в по-големи дози може да доведе до безпокойство.

Има доказателства, че ако жените консумират 2-3 чаши кафе дневно, ще бъдат по-малко застрашени от депресия.

Положителният ефект върху настроението е особено важен на работното място, където доброто състояние на духа и липсата на стрес прави хората по-ефективни и засилва тяхната продуктивност.

 

По какъв положителен начин кофеинът влияе на нашата продуктивност?

Всеки, който прекарва на работното си място 8 часа, знае колко по-трудно може да се съсредоточи следобед. Редица проучвания доказват, че сънливостта и спадналата продуктивност в диапазона 14.00-17.00 часа са нормални, тъй като това е времето, когато циркадният ритъм на организма се понижава.

Един от начините да събудим мозъка, да преодолеем отегчението и умората е краткотрайната почивка, обикновено придружена с чаша кафе. Дозата кофеин, необходима да ни събуди сутрин, следобед или в друг отрязък от деня, ще ни помогне да повишим продуктивността си по различни начини.

Подобрява паметта ни

Без съмнение кофеинът пряко въздейства на мозъка като стимулант и повишава бдителността. Доказани са и някои негови ефекти върху паметта.

Има проучвания, според които кофеинът подобрява най-вече глобалните аспекти на паметта. Изводите на учените са, че степента на полезност на напитката за запаметяването зависи от самата ситуация и момента на приема.

Паметта ни ще бъде по-услужлива, ако кофеинът се използва, докато човек усвоява дадена информация и при опит да бъде извлечена от паметта на по-късен етап. Голям ефект не трябва да се очаква при доза от 100 мг кофеин, а от поне 200 мг.

Помага ни да учим по-бързо и да бъдем по-концентрирани

Поради своя положителен ефект върху централната ни нервна система кофеинът разширява действието си и върху по-добрата концентрация и подобряване на способността за мислене, реакция, внимание и комуникация. Стимулиращото му действие започва 15-20 мин. след приема и е най-силно в следващите 2-3 часа.

 

Колко кофеин е нормално да консумираме на дневна база?

Въпреки положителните страни на приема на кофеин, дозировката му е важна. Всеки човек има толеранс, над който има риск алкалоидът да прояви негативните си ефекти.

Ако нямаме здравословни проблеми, може да приемаме дневно около 400 мг кофеин, което означава максимум 4 чаши кафе. 

Консумирано с мярка, качественото кафе може да осигури на служителите в офиса необходимата доза енергия, за да се почувстват по-щастливи и продуктивни. Създаването на добра кафе култура означава и ползи за самата компания.