Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Какви са ползите от зеленото кафе и с какво е по-различно?

Какви са ползите от зеленото кафе и с какво е по-различно?

В последните години се говори много за зеленото кафе и неволно започваме да се чудим с какво всъщност е по-различно от черното и дали е толкова полезно, колкото се твърди в различни източници.

На пазара то се предлага като напитка и добавка за отслабване, въпреки че доказателствата за това дали е ефективно да се намали теглото, все още не са достатъчни. Не е доказано категорично и дали консумацията на зелено кафе може да допринесе за нормални граници на кръвното налягане, или да облекчи състояние като болест на Алцхаймер, каквито са някои твърдения.

Въпреки разнопосочните за зелено кафе мнения обаче, уникалният му състав определя свойствата му да въздейства положително върху много системи и процеси в организма.

Какво представлява зеленото кафе?

Всъщност зелените зърна кафе са почти като онези, които използваме за приготвяне на кафето си сутрин. Различават се от тях по това, че са в суров вид и необработени термично. Не притежават и такъв богат аромат като изпечените. Напитката от смлени зелени зърна кафе има тръпчив и кисел вкус, дължащ се на полифенолните съединения - вещества на растителна основа, които при печене на зърната намаляват.

Продавано като напитка, зеленото кафе има вид и вкус на зелен чай, а добавката под формата на хапче съдържа концентриран екстракт.

Също като обикновеното кафе, и зеленото съдържа кофеин, чието съдържание може да достигне до 17% и варира според марката и начина на приготвяне.

Зеленото кафе звучи като нестандартен избор, но здравословните му ползи го правят изключително ценно. Вижте кои са те в нашия материал.

Основни ползи

Макар че резултатите за някои от полезните качества на зеленото кафе все още са предварителни, има редица изследвания за ползите, които са научно доказани. 

Основните такива се дължат на неговия богат химичен състав от танини, пуринови алкалоиди, етерични масла, витамини, органични киселини, фибри, аминокиселини и др. Смята се, че наситеността с хлорогенните киселини в зеленото кафе играе голяма роля за цялостното здраве на организма.

Активира метаболизма

Голямото количество хлорогенна киселина в зелените зърна насърчава активирането на метаболизма. Нейната помощ се състои в това да се сведе до минимум освободената от черния дроб глюкоза и постъпването ѝ в кръвта. Това е причината тялото да започне да изгаря складираните мастни депа.

Помага за горенето на мазнини

Съдържащата се в непечените зърна хлорогенна киселина има способността да намалява апетита, засилвайки и метаболизма на черния дроб. Значителна е и ролята на хрома, потискащ глада и желанието за сладко.  По-малкото количество глюкоза в кръвта след хранене е като стимулант за организма да изгаря мазнини, когато се нуждае от енергия. Липоевата киселина също помага за регулиране метаболизма на мазнините.

Благодарение на витамините и минералите в зеленото кафе, които приличат по състава си на морските водорасли, напитката поддържа нивата на хранителните вещества.

Съдържа антиоксиданти

Всички антиоксиданти принципно намаляват не само количеството на свободните радикали, но и ефектите им. Това се отнася и за хлорогенната киселина в зеленото кафе, считана за един от най-мощните антиоксиданти. Доказано е, че в него тя е повече, отколкото в плодовете и зеленчуците, червеното вино, зехтина и зеления чай.

Помага срещу диабета

Известни са проучвания, показващи, че хлорогенната киселина, освен че като активен фенол помага срещу затлъстяване, може да окаже и положително въздействие при състояние като диабет тип 2, който често е свързан с наднорменото тегло. Разграждайки мазнините, зеленото кафе спомага за намаляване на теглото. Има свойството да регулира нивото на кръвната захар, стимулирайки усвояването на глюкозата и оказва помощ на клетките да абсорбират лесно инсулина.

Намалява нивата на вредния холестерол

LDL или липопротеинът с ниска плътност, който наричаме “лош холестерол”, е причина за редица сърдечно-съдови заболявания. Има данни, че хлорогенната киселина притежава способността да инхибира HMG-CoA – ензим, чиято главна роля е да произвежда холестерол.

Множество изследвания показват, че нивата на LDL в кръвта могат да бъдат намалени, ако приемът на зелено кафе е редовен.

Има ли странични ефекти?

Консумацията на зелено кафе е безопасна, ако дневният прием на кофеин е не е повече от 400 мг. В по-големи количества може да се получи безпокойство, силно повръщане, хронично главоболие, киселини и други проблеми при стомашно-чревния тракт, нарушен сърдечен ритъм, безсъние и др.

Независимо дали е от зелено кафе, или от черно, кофеинът е противопоказен за хора, страдащи от различни сърдечни проблеми, защото може да причини сърцебиене или аритмия, а ако има безпокойство или безсъние, състоянието може да се влоши.

При прием на лекарства е нужна консултация с лекар относно приема на кофеинова добавка.

Хора с гастродуоденални язви трябва да избягват да пият зелено кафе, защото то може да причини раздразнение на стомашната лигавица.

Използването му е противопоказно и при бременност и кърмене.

Ако решите да пиете зелено кафе, трябва да сте добре информирани, че нямате никакви противопоказания и да сте предпазливи при употребата му. В случай на страничен ефект, приемът му трябва да се намали или дори да се спре.