Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Какво предлагат най-странните вендинг машини в света?

Какво предлагат най-странните вендинг машини в света?

В съвременния забързан свят от решаващо значение е удобството, а това се отнася и до възможностите за пазаруване. Вендинг автоматите преобразяват начина, по който ни се осигурява достъп не само до закуски и напитки, но и до много стоки и услуги.

Разнообразието от продукти, предлагани от вендинг машини, е наистина огромно и наред с обичайното кафе и сандвич, в зависимост от вида на машината можем да получим почти всичко.

Какви видове вендинг машини има?

Днес автоматите предлагат много типове стоки и услуги, десетки функции, по няколко метода на плащане, иновативни дизайни и др., а с всяка изминала година технологичният напредък е причината да се увеличава видовото разнообразие на устройствата. На пазара ще открием вендинг машини за храна и напитки, за различни стоки, включително лекарства и продукти за лична хигиена. От автомати може да се получат и богат набор от услуги, а ако са игрални – и забавления.

Какви са най-странните продукти, предлагани от вендинг машини в света?

Докато първите автомати предлагат най-вече дъвки, бонбони, цигари, пощенски марки и други дребни стоки, днес, за да се задоволят нарастващите очаквания на потребителите, от машина могат да се закупят и доста странни на пръв поглед продукти.

Автомобили

В последното десетилетие не са един или два случаите, в които различни компании инвестират във вендинг машини за продажба на коли. Първоначалната идея възниква през 2015 г. и е на Carvana – фирма със седалище Аризона за онлайн търговия на коли втора употреба. От идеята се възползва компанията от Сингапур Autobahn Motors, която създава автомат на 15 етажа, побиращ до 60 автомобила.

Гигантът Alibaba Group също продава автомобили по подобен начин, последвана от Ford и редица други компании. След като клиентът направи избора си на кола от подобен огромен автомат, тя се спуска с асансьор в многоетажен прозрачен гараж.

Злато, бижута и скъпоценни камъни

Звучи невероятно, но от автомат вече може да се закупят не само злато и бижута, но и скъпоценни камъни. За първа в сферата се счита вендинг машината за златни кюлчета, инсталирана в хотел с 5 звезди в Абу Даби. Изделията в каталога ѝ тежат от 10 г до 1 кг и се заплащат с кредитна карта. Подобни машини има и във Франкфурт, на летище Москва и др., като в Германия и САЩ „златните” машини пускат и монети. Срещу солидна сума може да получите и златни накити, и скъпоценни камъни.

Козметични продукти

Автоматите за козметика, наричани още „автомати за красота”, често могат да се видят в хотели, фризьорски салони, козметични студиа и др. Продуктите в тях варират от 50 до 70 на брой според размера на сегментите. Сапуни, маски за лице и за коса, лосиони за тяло и т.н. често се продават заедно с продукти за лична хигиена, хранителни добавки и фармацевтични продукти, но машините могат да бъдат и единствено за козметика.

Различни храни и напитки според страната, в която се намират вендинг машините

Няма спор, че вендинг автоматите, продаващите храни и напитки – включително и вода, – са най-търсени. Затова могат да се поставят почти навсякъде и да предоставят на всеки желаещ кафе, топла и студена напитка, пакетирана закуска, снакс, ядки. На пръв поглед това са стандартни артикули, но има и такива, които зависят от специфичните предпочитания на потребителите в съответната страна.

Ако например във Франция машината за багети е нещо обичайно, то в Китай и Япония се купуват живи раци от автомат, специално в Япония – и яйца, ориз, саке, пържени насекоми и нарязани ябълки.

В немалко краища на света много се пазарува хот-дог, кока-кола, пържени картофи, сладолед, пуканки, бира и др.

В случай, че обмисляте да се занимавате с дейност като вендинг, от избора на подходящи машини ще зависи успешното му развитие.

Откъде да закупите вендинг машина, с която да започнете своя бизнес?

Проучвайки вендинг пазара, ще попаднете на огромен брой оферти от различни компании. Ориентирайте се към надеждна вендинг компания с дългогодишен опит и доказано добра репутация, която ще ви предложи не само качествено оборудване, но и последващо зареждане и професионална техническа поддръжка. С времето тя може да се превърне в доверен ваш партньор, на който може да разчитате.

Какви продукти да предлагате в своята вендинг машина?

Ключът към стабилния и нарастващ приход от вендинг бизнеса е да откриете вашата целева аудитория и да съобразите избора на продукти с нея. В случай че сте прохождащи в тази дейност, може би ще искате да заложите на нещо ново и по-интересно. Въпреки това нишата трябва да е разбираема за вас и да вземете под внимание такива фактори като търсене, размер на населеното място, местоположение на машините и др.

За България най-добър вариант е продажбата на храни и напитки, затова си струва да проучите типовете автомати (включително и комбинираните модели). Стига машините да са качествени, с модерни функции, да ги поставите на подходящи локации и да ги поддържате заредени и изправни, можете да разчитате на успех. Ако подходът ви е правилен, дори и с по-традиционни продукти бизнесът ви ще се развива в положителна посока.