Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Какво трябва да гледаме при избор на овлажнител за въздух?

Какво трябва да гледаме при избор на овлажнител за въздух?

Не само на открито, но и в закрити помещения въздухът съдържа много вредни за здравето вещества. От друга страна, сухият въздух през отоплителния сезон може да причини различни проблеми - най-често дихателни и кожни.
С добавянето на овлажнител и пречиствател за въздух ще бъдат елиминирани рисковете за здравето, като се уловят и най-малките замърсители във въздуха и се осигури оптималната му влажност.

Основни ползи от овлажнителите и пречиствателите за въздух


Въздухът в затворените помещения не циркулира често и затова всички замърсители остават вътре. Пречиствателят за въздух ще прекара въздуха през няколко филтъра, ще улови всички частици и отново ще задвижи циркулацията му. От полза ще бъде за премахване на алергените, животинските косми и миризмите, ще убие микробите и бактериите и ще отблъсне комарите.
Ползите от пречиствателите са и че намаляват стреса и главоболието и предпазват стените от мухъл, защото унищожават спорите му.


С добавяне на влага в помещението се помага на хората със суха кожа, честа кашлица, алергии и др. Овлажнителят намалява риска от вирусни заболявания и облекчава хъркането, а понеже тялото ни усеща влажния въздух като по-топъл от сухия, той допринася за нашия комфорт и икономията на електроенергия през зимата.
При покупка на овлажнител или пречиствател за въздух има няколко неща, които трябва да се съобразят внимателно. Вижте кои са тук.

За какво да гледаме при избор на овлажнител за въздух?


Днес има голям избор от овлажнители за въздух, ето защо, преди да закупите определен модел, е важно да се запознаете добре с характеристики като:


Размер и капацитет


Макар че принципно овлажнителите са преносими, те се предлагат в богата гама от размери. Определянето на параметрите им може да стане по различни начини: според големината на резервоара за вода; нужното количество вода дневно или квадратурата на пространството, което желаете да се овлажнява.


Обикновено капацитетът се обозначава на опаковката, но той не трябва да се бърка с отделеното количество влага, което може да бъде по-голямо от обема на резервоара.
При по-голям за дадената стая овлажнител има опасност от появата на конденз и развитие на плесен. За просторно помещение, например от 44 кв. м, е удачно да се спрете на овлажнител с резервоар от 2 л, а за помещение до 20 кв. м – с вместимост 0,6 л.


Дизайн


Овлажнителите се произвеждат в няколко стила, като всеки от тях разполага с различен механичен метод за увеличаване на влажността. 
Изпарителите произвеждат влажност, като издухват въздуха покрай вода, която се изпарява.

Роторните овлажнители разпръскват водна мъгла с помощта на въртящи се дискове, а конзолните могат да се свържат към централния климатик.
Може да предпочетете и ултразвуков овлажнител, който вместо електричество използва вибрации, за да изпари водата.

Вид пара


Парата, която могат да използват овлажнителите, е или студена, или гореща.
Традиционните уреди със студена пара овлажняват преминаващия въздух през вентилатор и филтър изпарител. Филтърът представлява гъба, която пречиства въздуха от големи прашинки, бактерии и различни микроорганизми. Полученият въздух е особено свеж. Някои овлажнители са снабдени с антибактериална касета за унищожаване на патогенни микроорганизми.

При овлажнителите от втория тип водата в резервоара се нагрява силно и излиза под формата на гореща пара, която е стерилна, тъй като кипящата вода убива микробите.
Едно от предимствата на овлажнителите със студената пара е, че покриват по-голямо пространство и в горещо време генерират по-хладен въздух.

Работещите с топла пара са по-тихи поради липсата на вътрешен вентилатор и са по-производителни. Ако се поставят в детска стая, е задължително да се следи стриктно за мерките за безопасност.

За какво да гледаме при избор на пречиствател за въздух?


Заради все по-мръсния въздух през последните години производителите на въздухопречистватели постоянно влагат нови технологии в своите продукти. Когато търсите подходящ за вашите нужди модел, е добре да се ръководите от следните критерии:
Размер и капацитет


Точният вариант за вас трябва да е съобразен преди всичко с обема на помещението. Това е важно не само по отношение на ефективността, но и за консумацията на ток. Ако купите уред с малък капацитет за голямо помещение, той ще работи много по-дълго и ще изразходва повече енергия.


Система на филтрация


Най-важно за пречиствателя е видът на неговите филтри. Предварителният филтър ще абсорбира по-големите замърсители и ще удължи живота на основните филтри.


От ключово значение е уредът да бъде с ХЕПА (от англ. High Efficiency Particulate Air) филтър. Той пречиства всички частици с размери повече от 0.3 µm. Ако пречиствателят разполага с ултразвук, UV лъчи или йонизиране, те ще убият бактериите, а филтърът с активен въглен премахва от въздуха някои газове и миризми.


Нива на шум


Ако нивото на шум на пречиствателя е високо, използването на уреда няма да е толкова удобно, особено за спалня. По-новите модели постигат изключително ниски стойности на работен звук, затова при избора си следете дали устройството ви ще поддържа нива под 40-50 dB.


Оптимален вариант за пречистване и овлажняване на въздуха са уредите, които съчетават и двете функции. Ще откриете изключително функционални модели с модерни технологии и компактен дизайн.
Какъвто и да бъде изборът ви, важно е да се погрижите за качеството на въздуха на работното си място и у дома, за да гарантирате здравословна, комфортна и безопасна среда.