Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Какво трябва да знаем за поддръжката на вендинг машини?

Какво трябва да знаем за поддръжката на вендинг машини?

Имайки предвид нарастващата популярност на вендинг автоматите в глобален план, мнозина са на мнение, че за в бъдеще днешните магазини ще бъдат заменени изцяло с тях и с електронна търговия.

Новите разработки на модели продължават всяка година, като се правят подобрения и се внедряват все по-прецизни технологии. Удобството и бързината на пазаруване от вендинг машини е причина за масовата им употреба в офиси, търговски центрове, производствени предприятия и др.

Основни типове вендинг машини

Сред голямото разнообразие от вендинг системи могат да се обобщят основните и най-често употребявани типове, а именно - за продажбата на кафе и на храна и напитки.

Вендинг машини за храна и напитки

От модерна вендинг машина днес могат да се закупят различни храни, предимно пакетирани, но и сладолед, пуканки, плодове, прясно изпечена пица и т.н., а често и напитки. Комбинираната вендинг машина за храна и напитки е удобна опция за хапване в движение или по време на почивката на работното място.

Вендинг машини за кафе

Това са най-популярните автомати, от които много хора предпочитат не само сутрин, но и по всяко време на деня да си купят кафе. Поставени на места с голям трафик, те улесняват преминаващите да се снабдят с любимата тонизираща напитка. Като индивидуално офис решение вендинг машината за кафе подобрява атмосферата на работното място и повишава удовлетвореността на служителите.

Обслужването на вендинг машините и наблюдението им е доста специфично. Трябва да вземете предвид няколко неща, ако тепърва търсите автомат за личния си бизнес, офиса или хотела. Помислете, преди да инвестирате във вендинг автомат, каква ще бъде поддръжката му – осъществявана от вас или поверена на фирмата доставчик. 

Въпреки че складирането, обслужването и зареждането на подобно оборудване е по-трудно без професионална помощ, то не е невъзможно. Но дори да не изберете този вариант, е добре да сте наясно с основни неща по поддръжката.

Какво трябва да знаем за поддръжката на вендинг машините?

Искате да разберете как се поддържа една вендинг система? Тук ще ви разкажем всичко за автоматите и грижите, които следва да полагате за тях, за да ви служат безупречно дълго време.

Регулярна поддръжка и чистене

След като машината е позиционирана, грижата за нея включва регулярната ѝ поддръжка и почистване От почистване се нуждае монетникът, за да се намали риска от засядане на монети. Това се извършва с мека кърпа, навлажнена с дезинфекциращ препарат.

Освен монетникът, бързо се замърсяват и хладилните намотки, особено ако автоматът е монтиран на по-прашно място. Наслагванията се отстраняват с помощта на сгъстен въздух или четка на всеки 2-6 месеца.

С мека кърпа и подходящ препарат е добре да се почистват и всички достъпни части. Така се премахват бактериите и мръсотията, а машината има много по-приветлив вид. Стъкленият прозорец винаги трябва да е чист, за да има видимост към продуктите и да не отблъсква клиентите.

Техническа поддръжка

За техническа поддръжка на автомата е най-добре да се погрижи фирмата доставчик. Всяка компания за вендинг разполага със собствен сервиз и обучен екип, който ще извърши пълна и качествена техническа поддръжка.

Профилактика и смяна на части

За да гарантирате безпроблемна работа на автомата и предотвратяване на риска от чести ремонти, важно е да се обърне внимание на профилактиката. За нея също е по-добре да разчитате на специалисти. А относно търсенето на части за смяна, в сервиза на фирмата доставчик разполагат с всичко, необходимо за поправката.

Софтуер и програмиране

Безупречната работа на вендинг машините от ново поколение зависи и от поддръжката на уеб базирания софтуер. Той осъществява организацията, контрола и отчетността, като дава възможност за постоянен мониторинг чрез компютър или смартфон. 

Много е важно и програмирането на монетните механизми, ако се наложи смяна на валутата.

Платежни системи и сигурност

Модерните вендинг машини могат да са оборудвани с различни платежни системи. Освен с монети и банкноти, заплащането на все повече модели бива безконтактно.

Поддържането на терминалите за плащане обикновено се състои в периодична смяна на касетата с печалбите, а управлението им е достъпно и през интернет.

Използването на IoT технологията гарантира сигурността на всяка финансова транзакция, защото само я удостоверяват, като използват силно криптирани данни.

Зареждане и управление на запасите

Важна част от поддържането на автомата е зареждането му с продукти и консумативи. За да разчитате на оборот и ефективност, продуктите трябва да се свежи, разнообразни и по възможност сред тях да има и здравословни опции. Ако влезете в договорни отношения директно с фирмата доставчик, нейни служители ще имат грижата да поддържат машината ви винаги с достатъчна наличност.

Проверка и сертификация

Към поддръжката на вендинг машините се отнася и предварителната проверка за наличието на сертификати на компанията, която ги предлага. Така ще сте сигурни за качеството и че може да разчитате на надежден партньор.

Самите устройства също трябва да притежават сертификат, като обикновено това е ISO 9001.

Финансови и оперативни разходи

Освен първоначалната инвестиция, всяка вендинг машина изисква определени разходи. Те са предимно за продукти и консумативи. Потреблението на електроенергия не е голямо, а при абонамент към вендинг компанията, много от услугите ще получавате безплатно или с отстъпка.

Наличието на вендинг автомат за вашия бизнес ще го направи по-разпознаваем сред конкурентите ви. Предимства като достъпност на храна и напитки, лесно и удобно пазаруване за клиентите и служителите ви и икономичната поддръжка утвърждават вендинга като предпочитан начин за търговия в динамичното ежедневие днес.