Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Кои видове кафе са най-известни в световен мащаб?

Кои видове кафе са най-известни в световен мащаб?

Чашата хубаво кафе е добър старт на деня за мнозина. Кафето създава настроение и зарежда с енергия за дълго време. За жалост обаче на можем да го отглеждаме в градината си, затова разчитаме на кафето, предлагано от различни производители. 

То достига до нас мляно, инстантно, във вид на кафе на зърна, филтърни дози или капсули. Въпрос на избор е да изберем сред онези марки, които най-много ни допадат с качеството и разнообразието от вкусове на своите продукти.

По света са известни стотици марки кафе, които обикновено са популярни в своята страна или регион. Други като LAVAZZA, Jacobs, Nescafe, illy и др. са известни в по-голямата част от страните по света. Най-добрите сред тях печелят своята популярност с високо качество, съвременни технологии за печене и разнообразие.

В световен мащаб има видове кафе, които са се наложили сред почитателите на напитката със своите вкусови качества, аромат и цялостно усещане.

Съвременният пазар може да предложи голямо разнообразие от кафе на различни марки. Всеки може да избира предпочитания вид според произхода, формата, сорта и начина на приготвяне.

Най-известни видове кафе според сорта

Биологичните видове кафе, които са на-известни, са два – Арабика и Канефора. В по-малки количества в обръщение от едва 5% са други два – Либерика и Екселса.

За по-качествен от Робуста се смята Арабика и затова 70% от количеството кафе по света е от този сорт. От него се получава меко, ароматно кафе, със съдържание на кофеин 1-1.7%.

Робуста е единственият вариант от Канефора, който е достъпен. Съдържа повече кофеин – от 2 до 4.5% и обикновено се използва да дава сила на други кафета в различни смеси.

Най-известни видове кафе според произхода

Появилото се първоначално в Етиопия кафе днес се отглежда в много страни по света. Ценителите на хубавото кафе имат предпочитания към един или друг вид, тъй като вкусовите качества се определят от спецификата на региона с кафените плантации.

Бразилско кафе

Макар че Бразилия не е родина на кафето, тя произвежда около 80% от кафето по света, предимно на големи плантации в щата Сао Пауло. Сортовете, които отглежда, са Арабика и Робуста. Бразилското кафе Santos притежава киселина и има по-голяма плътност от останалите кафета.

Колумбийско кафе

Колумбия е страната, която отглежда в централната си част едно от най-консумираните кафета. Това е сортът „Супремо”, произвеждан от Арабика, който има мек и балансиран вкус.

Кафе от остров Суматра

Производството на кафе в Суматра, Индонезия започва още от XVII век. То се счита за едно от най-добрите и е предпочитано от любителите на силното кафе.

Етиопско кафе

Географската родина на кафето Етиопия произвежда продукт, оценяван високо по света заради качествата си. На много хора допада ярко изразеният му аромат. Първокласните зърна Арабика имат сладък вкус, а получената напитка е с леко тяло и средна консистенция.

Кафе от Гватемала

Богатият и отличителен вкус на гватемалското кафе е любим на мнозина. Приготвената от него напитка е с леко кисели и пикантни нотки. За почти всички сортове е характерен опушен аромат, може би заради характеристиките на почвата. Особено силно е ценено заради послевкуса на напитката.

Най-известни видове кафе според формата

Освен традиционното и добре познато кафе на зърна, мляното и инстантното кафе, днес можете да си купите от специализиран магазини и други видове.

Доста популярни са новите варианти, които производителите предлагат. Много търсени по света са кафе капсулите и филтърните дози кафе, тъй като ускоряват процеса на приготвяне.

Най-известни видове кафе според приготвянето

Кафе може да се приготви по десетки начини, като в отделните страни или от отделни хора може да се предпочита повече един или друг от тях. Различия може да има и по отношение на вида на добавките към напитката, което също играе роля за предпочитанията.

Еспресо

Напитката представлява силно кафе, приготвено от специална машина и с получен характерен каймак на повърхността. На базата на еспресото се приготвят други напитки, като се добавя мляко в различни количества.

Черно кафе

Шварц кафето има много привърженици, тъй като за разлика от еспресото е по-леко. Освен това, за него може да бъде използвана капкова или филтърна машина, а също и с френска преса.

Турско кафе

Приготвянето на турско кафе е много стар метод, но продължава да бъде предпочитан, въпреки новите такива. За него се изисква фино смляно кафе, което се вари заедно с вода и захар в медно джезве.

Към популярните видове кафе могат да бъдат отнесени също айс кафето, инстантното кафе, безкофеиновото и др. Известни за истинските ценители са и т.нар. „специални” кафета. Те са с изключително високо качество и са предимно Арабика, отглеждана на над 1000 м надморска височина.

Дори и любимото ви кафе да не се нарежда сред най-известните по света, важно е да изпитвате удоволствие от консумирането му. А ако желаете да експериментирате с различен вкус, ще откриете достатъчно голям избор от марки и разновидности на техни продукти.