Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Колко кофеин има в едно кафе?

Колко кофеин има в едно кафе?

Счита се, че кофеинът е открит още 30 века пр. Хр. Днес е известно, че този алкалоид освен в зеления, черния чай и кафето, присъства и в семената на гуарана, в листата на йерба мате, амазонския илекс и редица други растения, но с различна концентрация.

В състава на растенията кофеинът е с действие на естествен пестицид, като убива или само парализира насекомите. При хората обаче той действа стимулиращо на нервната система, засилва сърдечната дейност и разширява кръвоносните съдове. Затова може да се открие във формулите на много лекарства против мигрена, настинка и прочее.

За повечето хора пиенето на кафе осигурява ободряваща доза кофеин. Установена е норма от допустимия ежедневен прием на кофеин, който е безвреден за човека, и той е 400 мг.

Но за да се ориентираме колко чаши кафе да пием на ден, е добре да научим колко кофеин има в едно кафе. Това ще помогне да определим собствената си норма за консумация.

От какво зависи количеството на кофеин в кафето?

В нашето меню най-значим източник на кофеин е кафето, макар че може да го приемем и чрез кока-кола, черен шоколад, споменатите видове чай и т.н. Сред основните фактори, които имат влияние върху количеството кофеин, са:

Видът на кафето

Кафето на зърна съществува в много разновидности и количеството на кофеин в тях също бива различно. Например в зърната на растението Coffea аrabica с произход от Централна и Южна Америка се съдържа 1,1% кофеин, докато отглежданите в Индонезия и Африка са с 2,2%.

Приготвянето на кафето

В много случаи колко кофеин ще има в чашата кафе, зависи и от техниката на приготвяне. Сварената на джезве напитка съдържа едни от най-високите нива кофеин, които може да достигнат до 100 мг на чаша.

В същото време разтворимото може да се ограничи само до 30 мг, а в напитките с база кафе той варира в зависимост от съотношението с останалите компоненти от рецептата.

Количеството кафе

Повече кофеин в съдържанието на кафеените зърна означава по-силно кафе. Заблуда е, че ако напитката в чашата е повече, т.е. кафето е дълго, кофеинът е по-малко. Точно обратното. Късото кафе е с по-интензивен вкус и аромат, но всъщност в него има по-малко кофеин, защото при преминаване на повече вода през смляното кафе се извлича повече кофеин.

Количество кофеин според вида кафе, който консумираме

От нормална чаша кафе получаваме стандартно около 95 мг кофеин, но количеството му варира и един от факторите за това е видът на напитката.

Еспресо

Приготвянето на еспресо се извършва, като фино смляно кафе се смеси с малко гореща вода. Порцията му е по-малка от обикновеното кафе, но като обем кофеинът е повече. Чашка еспресо от 30-50 мл съдържа близо 63 мг кофеин, а двойно еспресо – 125 мг.

Инстантно кафе

Разтворимото кафе се получава от варено кафе, изсушено след това на топлина или чрез замразяване. То се предлага обикновено на гранули, като 1-2 супени лъжици от тях се разтварят в гореща вода. Този вариант на напитката съдържа 30-90 мг кофеин.

Безкофеиново кафе

Кофеинът не отсъства напълно в безкофеиновата напитка, но е значително намален. Може да варира от 2 до 7 мг на чаша, като някои сортове съдържат и до 12 мг.

Филтър кафе

Най-разпространеният вид кафе се приготвя, като се добавя вряла вода към смлени зърна, обикновено през филтър. Една чаша филтър кафе от 230 мл съдържа кофеин 70-140 мг, средно 95 мг.

На базата на еспресото се създават различни кафе напитки чрез смесване на кафе и мляко. Т.е. в капучино, макиато, лате и други подобни рецепти с кафе кофеинът в една чаша е толкова, колкото в използваното еспресо – около 63 мг.

Количество кофеин според сорта на кафето

Всеки от основните сортове кафе Арабика, Робуста и Либерика съдържа различни количества кофеин.

Кафе Либерика

Този сорт кафе е с едни от най-едрите зърна и расте в Западна Африка и Малайзия. Рядко се използва самостоятелно, а най-вече в блендове за приготвяне на капучино, макиато и други. Кофеинът в Либерика е в диапазона 0,7-2,4%. 

Кафе Арабика

Днес кафе индустрията познава 40-50 вида Арабика. Зърната му имат силно ухание поради своите 90 ароматни вещества. Характерно за Арабика е мекият кисело-сладък вкус, а еспресото от този сорт образува плътна пяна.

Съдържанието на кофеин в кафетата Арабика е ниско – от 0,8 до 1,4% или средно 1,2%. Това е 2 пъти по-малко от кофеина в Робуста.

Кафе Робуста

Сортът е вторият по култивиране след Арабика и заема 25-30% от световния пазар. За разлика от Арабика, има наситен горчив вкус, по-слаб аромат и съдържа повече кофеин – средно 2,0%. Използва се по-често като съставка на блендове за еспресо.

Макар че кафето помага за концентрацията и повишава тонуса, ако бъде редовно консумирано в по-големи количества, съществува реален риск да ни навреди. Затова не очаквайте само кофеинът в кафето да ви помогне да преодолеете умората или да ви зарежда с енергия. Здравословните навици и балансираната диета винаги са за предпочитане.