Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Колко ток харчи един вендинг автомат?

Колко ток харчи един вендинг автомат?

Като иновативен начин за пазаруване, вендинг автоматите отдавна са заели своето място в живота на съвременните хора. Тези 24-часови микросупермаркети предоставят на своите потребители удобно и бързо пазаруване. Понеже работят непрекъснато, възниква въпросът колко ток харчи вендинг автомат за това време.

От какво зависи колко ток харчат вендинг автоматите?

За времето от инсталирането на първата модерна вендинг машина през 19-и век в Лондон до наши дни производителите на вендинг развиват продуктите си не само по отношение на функционалност и дизайн, но и с цел по-ниската консумация на ток.

По-старите модели вендинг автомати използват електроенергия в размер на 3000-4000 kWh годишно, докато за съвременните модели от по-висок клас са необходими почти наполовина по-малко – около 1450 kWh.

Каква ще бъде консумацията на ток от вендинг автоматите, се определя основно от фактори като:

Марката

Както при всички останали уреди, доколко икономична ще бъде работата им, зависи от ангажираността на съответния производител да инвестира в нови производствени мощности и технологии с цел енергоспестяване.

Световни лидери в областта на вендинга като Sanden Vendo, Necta, Bianchi, Saeco и редица други доказани марки предлагат вендинг машини с висока енергийна ефективност от 3.02 kWh за 24 часа, 3.45 kWh и т.н.

Потреблението

Разходът на автомата варира в зависимост от местоположението му – на открито или закрито, – и размерите. 

Машините за студени напитки през лятото ще харчат повече ток за охлаждане на продуктите, а кафе автоматите при ниски външни температури на открито ще се нуждаят от повече електроенергия за получаване на гореща вода. 

Макар че на по-малките по размер автомати ще им трябва по-малко ток, съотношението се запазва.

Функционалностите

Съвсем естествено е вендинг машините с повече функции да изразходват повече ток за тях. Има машини за свежи продукти, които освен стандартните функции, притежават и опция потребителят да може да получи подробна информация за произхода на продукта и датата на производство.

Други машини показват мултимедийно съдържание и при продължително ползване също водят до по-голям разход на ток.

Режим на работа

Всяка вендинг машина в режим на охлаждане или на отопление изразходва повече електроенергия. Ако разполага с автоматично заключване в режими standby и delivery, това я прави по-икономична. Наличието на електронна система за контрол на въздуха също може да се отрази положително на електропотреблението при автоматите за студени/топли напитки и храни.

Тенденцията за използване на енергоспестяващи уреди е валидна и за вендинга. С въвеждането на програмата Energy Star, създадена от ЕРА – Агенцията на САЩ за опазването на околната среда, се насърчава производството на енергоефективни сървъри, системи за отопление и охлаждане, индустриални и домашни уреди, включително и вендинг машини.

Откъде да закупя или наема енергоспестяващ вендинг автомат?

За избора на вендинг машина имате два варианта: или да я закупите, или да я наемете. И в двата случая избягвайте да се насочвате към прекалено бюджетни модели, ако действително искате да са енергоспестяващи. По-високата цена при закупуване или по-високият месечен наем ще ви се изплати бързо, ако автоматът е икономичен.

Проучвайки различните възможности, ориентирайте се към компания за вендинг, която е с опит и предлага последно поколение вендинг автомати на реномирани марки. Когато се запознавате с характеристиките на отделните модели, се интересувайте и от техническите параметри.

Ако например машината разполага с охлаждащ блок с енергоспестяващи вентилатори, има основно LED осветление и в спецификациите е посочен нисък разход на електричество, тогава моделът е подходящ за вас.

Имат ли значение енергоспестяващите технологии?

Внедряването на енергоспестяващи технологии във вендинга намалява консумацията на този ресурс от автомата, което се отразява и на крайните разходи за поддръжка.

Енергоспестяващите компресори, вентилатори и осветление ще доведат до значителни икономии. Дори с повече опции като тъчскрийн панел, монитор за възпроизводство на мултимедийно съдържание и други подобни, 24-часовата работа на автомата ще бъде максимално икономична.

Как се измерва колко ток харчи един вендинг автомат?

При покупката на какъвто и да е уред няма как да не се интересуваме колко ток ще харчи месечно. Вече не само е модерно, но е и задължително всички електроуреди, също и вендинг машините, да имат индекс за икономичност, означаван с А, В, С и т.н.

Дори да сте се снабдили с вендинг машина с висок индекс на икономичност, вероятно ще пожелаете да изчислите колко ток ще харчи месечно. Проверете каква информация е посочил за това в спецификациите производителят. Обикновено количеството е във ватове, но може да е и в киловати за час. Като знаете това, лесно ще изчислите колко е това на ден, седмица или месец.

Може да използвате онлайн калкулатор, въвеждайки количеството енергия във ватове/киловати и времето, за което е работила машината. Ще видите предварително дори и очакваната цена, защото обикновено има опция за добавяне на тарифата за електричество.

Дори да притежавате енергоспестяваща вендинг машина, може да допринесете за по-ниските си сметки в края на месеца, като почиствате редовно хладилните намотки и вентилаторната перка, както и праха по външния корпус. Така ще имате надежден минимагазин, работещ денонощно с нисък разход на електроенергия