Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Какви са най-иновативните социални придобивки, които служителите получават на работното място?

Какви са най-иновативните социални придобивки, които служителите получават на работното място?

Какви са най-иновативните социални придобивки, които служителите получават на работното място?

Съществуват различни мнения как може да се мотивира персоналът по начин, който да води до успех на бизнеса. Хората обаче са различни и реакциите им в конкретните ситуации също няма да са еднакви. Важно е всеки работодател или ръководител да е информиран по какъв начин да мотивира своите служители, за да могат да подобрят ангажираността си на работното място.

Използваните от много организации различни социални придобивки повишават производителността на служителите и тяхната мотивация.

Защо социалните придобивки са важни?

Социалните придобивки могат да са най-различни и да обхващат много аспекти на взаимоотношенията между компанията и служителите. Едни от тях са свързани със здравето, други – с работното място, трети – със свободното време или с обучението.

В зависимост от вида си, всички придобивки създават различни възможности и стимулират служителите по различен начин. Общото между тях обаче е, че са по-ефективни дори от по-високата заплата или бонусите. Те са важни, защото водят до по-голяма ангажираност и съответно ефективност в работата, повишена продуктивност и баланс между професионален и личен живот.

При добре подбрани и балансирани социални придобивки мотивацията на служителите ще бъде по-добра, а крайният резултат и за двете страни: по-удовлетворяващ.

Много организации проявяват креативност и добавят нови придобивки към вече съществуващите, за да могат да задоволят по-пълно разнообразните нужди на своите служители.

Вижте кои са част от най-иновативните социални придобивки за служители и почерпете идеи от нашия екип.

Иновативни социални придобивки

В конкурентните пазарни условия днес, за да наемете служители, е много важно да предложите щедри предимства. Удовлетворението сред вече утвърдени работници също трябва да бъде поддържано, за да няма текучество.

За съвременните компании вече не е достатъчно да бъдат иновативни само що се отнася по техните продукти и услуги. Трябва да проявяват креативност и по отношение на своите екипи. 

За да си помогнете в наемането на таланти и задържането им, е добре да потърсите атрактивни решения при предоставянето на социални придобивки.

Стремейки се да отразят най-пълно нуждите на разнообразната си работна сила, освен традиционните опции като медицински застраховки, пенсионни обезщетения, подаръци за децата на служителите, ваучери за храна и др., много собственици на фирми добавят по-иновативни социални придобивки. 

Платен отпуск за рожден ден

Обичайна практика е служителят да ходи на работа на рождения си ден, защото иначе ще му бъде намалено заплащането. Може да покажете признателността си към своите усърдни работници с предложение за платен почивен ден. Да празнуват спокойно вкъщи е предимство, което ще повлияе силно върху морала на служителите.

Платена ваканция

На всички служители се осигурява платен годишен отпуск, но не всеки има възможност да го прекара на ново място. С предложението си да заплатите ваканциите им ще задържите старите си работници, а с тази опция ще привлечете и нови. Може дори да обмислите вариант за фонд за почивка или пътуване.

Домашни любимци в офиса

Ако позволите на служителите си да идват на работа със своите домашни любимци, те ще бъдат истински щастливи. Доказано е, че домашният любимец намалява стреса на стопанина си, което за вас носи само ползи. Ще разчитате на спокойни и щастливи служители, които ще работят много по-ефективно. Може да определите един ден от седмицата, когато да доведат на работното си място домашния си любимец.

Покриване на такси за университет

Изплащането на таксите за обучение в университет е сред най-привлекателните и удовлетворяващи придобивки за служители. Студентският заем е на второ място по големина след ипотеките. В дългосрочен план това е голямо предимство и много компании го използват да привличат или задържат служители.

Намаления на билети за културни и спортни събития

Много работодатели разбират важната роля на социалните контакти между служителите, както и взаимоотношенията с членовете на семейството им. Затова включват в своя иновативен пакет от социални придобивки предоставянето на билети с намаления за културни и спортни събития. Развлеченията позволяват на служителите да „презаредят”, да опознаят по-добре колегите си и да имат повече време за близките си.

Как да изберем правилните социални придобивки за нашия екип?

За социалните придобивки са нужни инвестиции от компанията, затова не е лесно да предложите всички желани от вас варианти, колкото и да цените служителите си. Важното е подборът на придобивки да бъде по-креативен и да включва иновативни предимства. Без значение дали ще бъде гъвкав работен график, безплатни уроци по йога, транспортно предимство, или изборът ви ще бъде друг, това ще ви позволи да се откроите сред конкуренцията.

Много привлекателни за по-младите служители са дигиталните социални придобивки, които също може да използвате като мотивационен фактор.

Всички социални придобивки са правилни, ако са съобразени с потребностите на служителите и оправдават очакванията им за работно място, на което трудът им се оценява и се полагат грижи за тяхното здраве и благосъстояние. Компанията ви ще спечели по-голямо доверие и ще подобрите имиджа ѝ.