Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

По каква технология работят пречиствателите за въздух?

По каква технология работят пречиствателите за въздух?

По каква технология работят пречиствателите за въздух?

Живеем във времена, в които замърсяването на околната среда от самите нас се превръща във все по-голям проблем. И докато човечеството търси по-ефективни начини да намали ефекта от своята дейност върху природата, всеки един от нас трябва да си осигури начин не само да пие чиста вода, но и да диша чист въздух.

В последните години уредите за пречистване на въздуха стават едва ли не задължителни за употреба у дома, в офиса и на други места, където има опасност хората, обитаващи затвореното пространство, да изпитат отрицателното въздействие на замърсения въздух върху организма си.

Развитие на системите за пречистване на въздух

Създаването на здравословна среда е много важно за доброто качество на живот и в това отношение производителите се стараят с всеки модел пречиствател за въздух да усъвършенстват уредите си така, че да могат да премахват всякакви замърсители и алергенни фактори. Пречиствателите вече не просто засмукват въздух и го извеждат чист през филтрите си. Има такива, които съчетават пречиствател и овлажнител за въздух, а други притежават йонизираща технология или дезинфекцират с UV светлина.

Пречиствателите за въздух са ценен помощник в борбата със замърсения въздух. Разберете повече за технологията им на действие.

Най-разпространени видове пречистватели спрямо принципа на действие

Познати са различни начини за пречистване на въздуха съобразно принципа на действие на уреда. Най-разпространеният е филтрацията, а сред останалите най-използвани са йонизацията, пречистване с активен въглен и с ултравиолетова светлина, използване на фотоволтаична оксидация и термодинамична стерилизация.

Част от тези технологии могат да се открият в климатичните или вентилационните системи, а други се прилагат в лаборатории, специални производствени цехове и др.

С филтър

Най-разпространени за домашно ползване или за офиса са компактните пречистватели, които могат да работят с различни филтри. Обикновено всеки уред има предфилтър за отстраняване на по-големите прахови частици с големина 5-10 микрона, както и косми от животни.

Освен предфилтър, пречиствателят има задължително НЕРА филтър и др. филтри, като в зависимост от модела, може да има съчетание от няколко филтъра.

НЕРА филтрите ефективно улавят алергени и са много подходящи за поставяне в детска стая или за хора с алергии, озоновите премахват миризмите, а йонните използват за действието си електрично поле. Идеално почистват въздуха от химикали, дим и различни газове въглеродните филтри. Ултравиолетовите обезвреждат бактериите и микробите с UV светлина.

Непременно избирайте въздухопречиствател, който да притежава и филтър с активен въглен, за да могат миризмите и вредните газове да бъдат премахнати. Обикновено той се съчетава с НЕРА, защото не може да задържи бактерии или алергени.

Йонизатори

Въздушното пространство в стаята може да се изчисти от микроби с помощта на действието на йонизатор след 2-3 часа. Неговият принцип на действие се основава на образувания разряд от електричен ток. Отделените йони се смесват с молекулите на кислорода и стаята се насища с отрицателно заредени йони. Те могат да действат на 2-3 м от уреда. Прикрепят се към всички малки частици, които се струпват върху стени, подове, тавани и др., а след това могат да се отстранят. Освен това отрицателните йони могат да инхибират вируси и плесени, да намалят стреса и да подобрят настроението.

С ултравиолетова светлина

UV пречиствателите използват къса вълна на ултравиолетовата светлина, за да елиминират различни въздушни патогени, плесен, вируси, бактерии. Подобна технология използва UV лампи, които дезинфекцират директно въздуха чрез бактерицидно излъчване. ДНК на микроорганизмите се променя и така става деактивирането или унищожаването им.

Предимство на UV пречиствателите е, че са леки, лесно се използват и поддържат. Те обикновено се комбинират с въздушна система и НЕРА филтър. При правилно проектиране процесът на филтрирането с UV светлина може да унищожи при висока доза и продължително излагане отделни бактерии и плесени.

Технология на работа на НЕРА филтрите

НЕРА, което в превод означава „високоефективно задържане на частици”, е наименование на филтър, който е най-разпространен в компактните пречистватели за въздух. Те са направени от стъклени фибри или от по-новите много тънки, прилични на хартия, листове от полипропилен във формата на акордеон.

Този филтър хваща частици с големина 0,3 микрона, както и по-големи. Това са фини прахови частици, домашен прах, полени и др. Действието му преминава през няколко етапа. Първо хваща частиците с по-големи размери и те остават да висят на него. После влакната му улавят и задържат малките частици.

По-нова разработка са e2f филтрите, които задържат частици до 0,1 микрона.

Преценете според големината на помещението и степента на замърсеност на въздуха какъв пречиствател за въздух ще ви устрои най-добре. За да оцените каква е ефективността на пречиствателя, обърнете внимание на честотата на смяна на въздуха. Тя ще ви покаже колко пъти за един час уредът е изчистил въздуха в помещението. Ако например честотата е 5, това ще става всеки 12 минути. Важно е да се възползвате от възможностите, които предлагат съвременните уреди, за да осигурите на себе си и на семейството си чист въздух.