Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

5 съвета за избор на правилната машина за пречистване на въздух в офиса

5 съвета за избор на правилната машина за пречистване на въздух в офиса

За всеки един бизнес комфортът в офис пространството е много важен. Това е мястото, в което вие и вашите служители прекарвате голяма част от деня в преследване на нови пазарни върхове и постигане на поставените фирмени цели. Затова трябва да се погрижите работната среда да бъде максимално благоприятна.


Един от ключовите фактори, оказващ влияние върху благоденствието на персонала, е качеството на въздуха. Изследванията показват, че в затворено пространство въздухът е по-замърсен от 2 до 5 пъти повече, в сравнение с този навън. 
Инвестицията в добра машина за пречистване на въздух на доказана марка ще ви гарантира здрави и енергични служители.

Кои са водещите марки машини за пречистване на въздух?


Уреди за пречистване на въздуха от висок клас произвеждат много марки, но сред водещите в тази област са Xiaomi, Philips и Daikin. Част от техните пречиствателни системи могат също и да овлажнят въздуха.

Когато пречиствателят е комбиниран с овлажнител, ще можете едновременно да решите проблема и със замърсения, и със сухия въздух в офиса, особено през зимата, когато се използва отопление. Правилната машина за пречистване на въздух в офиса може да доведе до редица ползи. Вижте нашите 5 съвета за най-добрия избор.

5 съвета за избор на правилния модел за офиса


Поради голямото разнообразие на въздухопречистватели на пазара, може да изпитате трудности при избора. Предложените съвети значително ще ви помогнат в търсенето.


Имайте предвид големината на офиса


Преди да се спрете на какъвто и да било модел пречиствател, следва да знаете какъв обем въздух трябва да бъде пречистен. Ще ви се наложи да го направите, защото пречиствателите се предлагат в различни размери.


Измерете дължината и ширината на офисното помещение, умножете числата и ще получите размер на площта в квадратни метри. Така ще може да прецените дали за вас е подходящ уред с обем на пречистване от 72 кв. м, 41 кв. м, 62 кв. м, или др.


Разумно решение е да закупите малко по-голям от нужния размер, но не прекалено голям или твърде малък. Малкият пречиствател няма да филтрира всичкия въздух в офиса, а прекалено големият ще увеличи излишно сметките за енергия.

Изберете правилната технология на филтрация


Пречиствателите на въздух функционират с различни филтри. Изборът ви ще зависи от вида на замърсителите, които желаете да премахнете.
UV филтърът например убива бактериите във въздуха, а въглеродният филтрира опасни газове и миризми. Филтрите НЕРА (Хепа) отстраняват до 99,97% прах, плесени, мухъл, цветен прашец, алергени и др. замърсители, дори с размер 0,1 микрона.


Всеки пречиствател задължително притежава механичен филтър за по-едри частици, наричан pre filter. Обикновено пречиствателите комбинират префилтър и филтър с активен въглен и НЕРА. Някои модели могат да бъдат с 5 и дори със 7-степенна филтрация, като разполагат и с озонов, йонен, антибактериален и др. филтри. 


Проверете сертификатите за енергийна ефективност


Едно от важните неща, за което трябва да проверите на етикета на пречиствателя, е дали има лого на Energy Star. За да бъде ефективен, пречиствателят трябва да работи почти непрекъснато, затова следва внимателно да предвидите разходите за енергия. Пречиствател, който е сертифициран по Energy Star, е с 40% по-енергийно ефективен от стандартните модели.

Помислете за нивата на шум


Офисът ви е зона, в която последното, от което се нуждаете, е разсейване на служителите или клиентите. Ако пречиствателят е твърде шумен, служителите ви ще губят концентрация, а клиентите може да престанат да търсят услугите ви.


Решението е да потърсите пречиствател с колкото се може по-ниско ниво на шум, например около 50dB. Имайте предвид, че повечето въздухопречистватели са много шумни, работейки на пълна мощност, но ако изберете правилно модел за вашите нужди, почти никога няма да се налага използването му с максимален капацитет.

Вземете под внимание цената на филтрите


Когато избирате конкретен модел пречиствател, съобразете разходите за смяната на филтрите. Общото правило е, че подмяна на нагънатия тип филтри се прави на 6-12 месеца, а на тези с активен въглен – на всеки 3 месеца. По-скъпи като единична цена са НЕРА филтрите.


Някои пречистватели са снабдени с удобен светлинен индикатор, уведомяващ за нуждата от смяна или почистване на филтъра. За да се удължи животът на пречиствателя, е желателно редовно с помощта на прахосмукачка да се отстраняват полепналите едри частици прах по префилтъра.

Какви решения предлага Breaktime?


Пречиствателите на въздух, които ще откриете в Breaktime, са на реномирани брандове като Xiaomi, Daikin и Philips и са подходящи за офиси с различна квадратура. Всички модели разполагат с високоефективен НЕРА филтър, дистанционно управление, няколко режима на работа и ниско ниво на шум, а някои притежават и овлажняваща функция.


Breaktime предлага комплексна услуга на достъпни цени, която включва доставка на пречиствател, неговото инсталиране и поддръжка. При затруднение в избора съобразно конкретните ви условия в офиса, може да разчитате на професионален съвет и любезно обслужване от нашите специалисти.


Ако искате да понижите нивото на стрес за себе си и своите служители, както и да подобрите здравето на всички в офиса, погрижете се за чистия и свеж въздух на работното място. Те ще бъдат по-продуктивни, а ползите за вас в дългосрочен план ще са ефективен екип и успешен бизнес.