Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Пречистватели за въздух в училище. Защо това е важно за учениците?

Пречистватели за въздух в училище. Защо това е важно за учениците?

Всички днес сме наясно колко пагубно се отразява замърсеният въздух върху здравето ни. Това се отнася не само за въздуха на открито, но и в затворените помещения вкъщи, в офиса, в училища, университети, учреждения и др. Множеството научни изследвания показват, че въздухът на закрито може да бъде няколко пъти по-наситен с вредни вещества, изпарения, микроорганизми и др., в сравнение с външния въздух.

Тревогата на много родители и учители е свързана освен с всички други фактори за безопасното пребиваване на децата в училище, и с качеството на въздуха в учебните заведения. Децата прекарват много време в една и съща класна стая и често са принудени да дишат силно замърсен въздух.

Чистият въздух е от голямо значение за здравето им. Вижте ползите от пречиствателите за въздух в училище и защо са нужни на учениците.

Защо пречистването на въздух в училищните помещения е важно?

Във въздуха, който вдишваме, се съдържат различни замърсители, които не са видими за човешкото око. Това могат да бъдат микроби, прахови акари, спори на плесен, вируси и др. и класните стаи могат да бъдат благоприятна среда за тяхното развитие. 

Добрият пречиствател, с помощта на своите филтри, може да гарантира отстраняването на почти 100% от всички вредни частици. Например пречиствател за въздух Xiaomi е оборудван с НЕРА филтър, който унищожава бактерии, частици и др. с размер от 0,1 микрона.

Намалява пренасянето на вирусни инфекции

Пречиствателите, благодарение на комплектите от филтри, намаляват обема на всички газообразни и твърди частици, а също и на аерозоли. Така редуцират риска да се предават вируси на закрито, включително и на COVID. Вградените в тях UV стерилизатор и йонизатор неутрализират и микробите.

Предпазва учениците с алергии

Алергията причинява много дискомфорт не само за човека, който страда от нея, но и за околните поради неговото непрестанно кихане и кашляне. В класната стая това наистина предизвиква доста неприятности. 

Ако поставите подходящ за размерите на стаята пречиствател за въздух, лесно могат да се премахнат всякакви алергени. Технологията Smart Sensing на пречиствател за въздух Philips например, наред с частиците и вредните газове, отстранява и алергените. За това помага сензорът, чрез който става автоматично сканиране на въздуха на всички замърсители 60 хил. пъти/мин., откриването им и реагиране за тяхното отстраняване.

Спомага за по-добра концентрация

Множеството изследвания през последните години показват, че има връзка между осигуряването на чист въздух в класната стая и успеваемостта на учениците. Тяхната концентрация в учебните часове е по-висока, когато дишат пречистен въздух, а резултатите им от тестовете и като цяло тяхната производителност се повишават.

Въздухът с по-ниско качество пречи за съсредоточаването, увеличава главоболието и умората, може да доведе и до стрес и тревожност. Ако поставите уред, който работи едновременно като пречиствател и овлажнител за въздух, освен чист, въздухът ще бъде и овлажнен. Това е особено важно през зимния сезон, когато поради отоплителните уреди въздухът се изсушава бързо и може да доведе до раздразнено гърло и др. проблеми. Доказано е, че сухият въздух също намалява концентрацията, а когато е и замърсен, отрицателният ефект се засилва.

Причини за поставяне на пречистватели за въздух в училище

Класните стаи са сред местата, които се нуждаят в най-голяма степен от пречистватели за въздух основно поради няколко причини:

Класните стаи са препълнени

Размерите на стандартните стаи не са големи  и често в тях се обучават повече от 10-20 ученици на малка площ. По този начин качеството на въздуха се влошава по-бързо, а в подобна среда идеално се разпространяват вируси, бактерии и др.

Вентилацията на училищата често е неефективна

Ако сградата на училището е с лоша вентилация, това още повече допринася за задържането на замърсения въздух. Натовареният трафик в близост до училищата може да доведе до повишени нива на азотен и въглероден диоксид, както и др. замърсители. Когато няма добра вентилация, дори и повече зелени растения не могат да подобрят значително качеството на въздуха, ако няма пречиствател.

Децата са уязвима група

Международни проучвания показват, че при децата дишането на мръсен въздух в дългосрочен план увеличава рисковете от респираторни заболявания, алергии, астма и др. Сред факторите, които допринасят за това, е по-малкият размер на белите дробове. Това прави практически невъзможно справянето с голямо количество замърсявания.

Друга причина е по-слабата имунна система, на която ѝ трябва време за пълно развитие. Комбинацията на тези фактори с хронично дразнене от различни замърсители улеснява по-лесното разпространение на бактерии и вируси и затова децата се разболяват по-лесно.

Ефективни ли са пречиствателите в училище в борбата с коронавируса?

В съвременните дизайни на пречиствателите за въздух са включени най-новите технологии за филтриране. Не само НЕРА филтрите, но и другите филтри, технологии като Flash Streamer на марката Daikin, използването на UV-C светлина, йонизация и др. гарантират, че не само алергените, но и малки вируси като COVID-19 са премахнати.

Инвестирането в качествен пречиствател за въздух ще осигури по-здравословен климат в училищата и среда, благоприятна за учене.