Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Пречистватели за въздух за офиса и за дома. По какво се различават и кое да изберем?

Пречистватели за въздух за офиса и за дома. По какво се различават и кое да изберем?

Звучи изненадващо, но въздухът на закрито може да бъде от 2 до 5 пъти по-замърсен от този навън. За да живеете и работите в по-здравословна вътрешна среда, е препоръчително използването на пречиствател за въздух. Поради широката гама от пречистватели на пазара обаче изборът може да бъде предизвикателство. Не е без значение какъв модел ще бъде подходящ за определено помещение в дома или на работното място.

Разнообразието от пречистватели за въздух не бива да ви обърква. Предлагаме ви кратък наръчник за избор на пречиствател за дома и за офиса.

Какви са различията между пречиствателите за дома и тези за офиса?

Ако искате действително ефективно пречистен въздух в помещенията, където живеете или работите, трябва да предвидите някои важни фактори. Не всички пречистватели може да ви създадат нужния комфорт навсякъде, затова имайте предвид следните различия:

Площ на пречистване

Размерът на помещенията е важен за избора ви. Ако пространството е по-голямо, трябва да проверите какво е записано в спецификациите на модела срещу параметъра CADR, който показва с каква честота става подаването на чист въздух.

Ако помещението е до 50 кв.м, обикновено максималният въздушен поток е около 250 м³/ч. С пречиствател за въздух Xiaomi скоростта на подаване на чист въздух за частици може да бъде 600 м³/ч. за помещение от 72 кв.м.

За много малки пространства – под 15 кв.м, може да се използва и портативен пречиствател.

Поддръжка

Избирайки пречиствател за въздух, вземете под внимание и нуждата от поддръжка. Тя включва основно смяната на въздушните филтри. Най-добрите пречистватели използват НЕРА филтри, които се сменят след около 1 г., филтърът с активен въглен издържа 6 месеца, а предварителният филтър – 3 месеца. Съществуват и въздушни стерилизатори, които не работят с филтри, а убиват микроби и алергени с топлина или UV светлина.

За офиса може да предпочетете пречиствател за въздух Philips, който е оборудван с индикатор за смяна на филтъра, което е удобна опция.

Предпочитана технология

Отделните марки и модели пречистватели разполагат с разнообразни технологии, осигуряващи ефективно пречистване. Някои използват иновативно плазмено почистване, при което се използва миеща се филтърна касета, а не механичен филтър.

Най-разпространени за дома или за офиса са пречиствателите, които използват различни филтри. Обикновено това е НЕРА филтър – за улавяне на алергени и активен въглен – за премахване на миризми и вредни газове.

Често се срещат и йонните филтри, които действат с електрично поле, и ултравиолетовите, елиминиращи бактерии и микроби с UV светлина.

Много е важно пречиствателят ви да има НЕРА филтър, който обикновено се съчетава с въглероден филтър.

Допълнителни екстри

Когато избирате уреда, помислете дали се нуждаете от някакви специални екстри. Полезна функция е предупреждаващият сигнал за смяна на филтъра, както и индикатор, показващ качеството на въздуха в реално време. Ако предпочитате удобството за контрол от разстояние, може да откриете и Wi-Fi пречистватели.

Други полезни екстри може да бъдат колелца за по-лесно придвижване , различни скорости на вентилатора, вградена нощна лампа и др. Може да предпочетете и пречиствател и овлажнител за въздух, съчетани в един уред, от който ще получите чист въздух с оптимална влажност.

Как да изберем пречиствател?

За да откриете идеалния за вашите нужди пречиствател, трябва да съобразите модела със специфичните условия и целите си.

За дома

Освен с размерите на помещението в дома – спалня, детска, всекидневна и др., има още редица неща, които да предвидите. На вас или член на семейството ви, който страда от алергия или астма, ще е нужен специален пречиствател. Може да използвате и стандартен, стига да има НЕРА филтър.

Всички пречистватели имат предфилтри за едри частици, така че дори да имате домашен любимец, всеки уред би се справил. НЕРА ще улови и пърхота на животното, както и пушек, и дим.

Може да се спрете на мобилен модел, който да премествате и в други помещения, ако са с приблизително същата големина.

Ако е важно за вас, спрете се на пречиствател с интелигентен контрол и с функция за овлажняване.

За офиса

В офиса няма домашни любимци, но пречиствател с НЕРА филтър ще ви помогне да дишате въздух без смог, фини прахови частици, изпарения, полени, бактерии и др. Ако офисът ви е в индустриален район, качественият предварителен филтър и филтърът са активен въглен са важни.

Има ли случаи, когато един и същ пречиствател е подходящ за дома и за работното място?

Сред богатото разнообразие от пречистватели на пазара има, разбира се, модели, които с успех може да използвате и у дома, и в офиса, каквато е и целта на повечето производители. Достатъчно е да са снабдени освен със задължителния предфилтър, и с НЕРА високоефективен филтър и филтър с активен въглен, за да сте сигурни за здравословния климат на закрито. Съвременните уреди за пречистване на въздух работят безшумно и въздушният им поток се движи с висока скорост. 

Ако правилно сте избрали пречиствателя и редовно подменяте филтрите, той ще ви гарантира висока производителност и съответно добро качество на въздуха и у дома, и в офиса.