Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Предимствата на UV-C стерилизаторите в офиса

Предимствата на UV-C стерилизаторите в офиса

 

Рискът от разпространение на COVID-19 е причина все повече хора да предприемат сериозни предпазни мерки за дезинфекция. Сред набиращите популярност дезинфекционни инструменти в момента е пречиствател за въздух с UV-C стерилизация.

UV стерилизаторите се използват от години за унищожаване на микроби, вируси и бактерии с приложения във фармацевтичното производство, медицинските заведения, производството на храни и др. Употребата им в домашни условия и за офиса се оценява все по-високо заради нуждата от честата дезинфекция на докосваните повърхности.

Как работят UV-C стерилизаторите?

За да извърши дезинфекция, UV стерилизаторът си служи с вградените си UV гермицидни лампи, излъчващи UV светлина. Със своята подходяща дължина на вълната тя успява да разгради всички микроби, като причинява мутацията на тяхното ДНК и спира способността им да се размножават.

Всъщност, говорейки за UV светлина, трябва да се уточни, че тя е един от трите вида UV светлина. Дължината на вълната ѝ е най-къса и с най-висока енергия. Независимо от това, само тя притежава с дължина от около 254 нанометра достатъчната микробицидна енергия да убие различните микроорганизми по всички области, в които работите, като мишка, клавиатура и др.

Въпреки че за осигуряване на чист въздух у дома или в работна среда добро решение е използването на пречиствател и овлажнител за въздух, заради по-голямата си мощност стерилизаторът е за предпочитане.

За чист въздух на работа е необходимо правилното оборудване. Вижте кои са основните предимства за поставянето на UV-С стерилизатор в офиса.

Предимства на UV-С стерилизаторите в офиса

Ако все още се колебаете дали да разчитате на пречиствател за въздух Xiaomi, пречиствател за въздух Philips или друг модел, изберете такъв с UV стерилизация. UV стерилизаторът ще ви осигури много повече предимства.

Висока ефективност

UV-С светлината, която използват стерилизаторите, с късата си дължина на вълната от 254 nm притежават висока сила за инактивация на патогени, всякакви микробиоти, дрожди и плесени. Ефективността за стерилизация с излъчената UV-С светлина е много по-голяма от тази на електрическите стерилизатори и дезинфектанти.

Борба с патогени

Голямо предимство на UV стерилизатора пред останалите дезинфекциращи инструменти е това, че е във възможностите му да унищожи патогени от различен тип, вируси и бактерии, плесени и прахови акари. Може да се използва против микроби, които причиняват мирис, но особено силно е действието му в борбата с мултирезистентни организми като VRE и MRSA.

Удобно и лесно използване

За да улеснят максимално употребата в движение и заемането на малко пространство, много производители предлагат продукти с компактен размер. Те са леки, пренасят се лесно и може да ги поставяте на различни места в офиса или другаде.

Боравенето с такова устройство е максимално опростено. Осъществява се само с един бутон, а има и модели с дистанционно управление. С едно натискане може да активирате процеса на дезинфекция на средата, в която се намирате.

Дълъг живот на работа

Докато обикновените стерилизатори на електрически ток имат по-кратък живот, голяма част от стерилизаторите с UV-С светлина имат хиляди часове живот. Подмяната на UV гермицидните лампи обикновено става след едногодишна експлоатация, което е удобна опция за потребителя. Това, че може да очаквате дълъг срок на експлоатация от мощен и високоефективен уред прави закупуването на UV-С стерилизатор добра инвестиция.

Тъй като UV стерилизацията не е химичен, а изцяло физичен процес, UV стерилизаторът е безопасен и екологичен за употреба. Голяма част от тези уреди за дома или офиса са покрити отвън, за да предпазят хората от твърде директното излъчване на UV светлината.

Какво съдържа замърсеният въздух в затворени пространства?

По-голяма част от нашия живот преминава в затворени пространства, независимо къде – у дома, в офиса, в магазини, в ресторанти и др. Налага се да споделяме въздуха с близките си или с непознати хора. Всеки от нас ежедневно прави от 17 000 до 30 000 вдишвания, като всеки път внася в дробовете си около половин литър въздух. За организма ни качеството на въздуха е изключително важно, тъй като метаболизмът се активизира с помощта на кислорода в кръвта. Ако прекарваме дълго време в помещения с лошо качество на въздуха, това може да се отрази доста зле на здравето ни.

Според множество изследвания на учени въздухът в затворените пространства е 5 и повече пъти по-замърсен от външния въздух. В него се съдържат фини прахови частици  и бактерии, пари и отработени газове от автомобили, вируси и патогени, миризми от почистващи препарати, формалдехид, изпарения от изолация и полиуретанова пяна, летливи органични съединения и др. Вдишвайки мръсен въздух, хората се уморяват по-бързо, получават главоболие и рискуват да си причинят алергия, инфекции, интоксикация, заболявания на дихателните пътища и др.

Част от решението е честото проветряване на помещението и снабдяване с пречистватели за въздух, както и използване на отоплителни уреди с качествена филтрация. Най-подходящ обаче е изборът на добър UV стерилизатор. Със своята мощна сила за елиминиране на патогените, той гарантира бърза, високоефективна и надеждна дезинфекция на офисното пространство, за да работите спокойно и в здравословна среда.