Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Препарат за почистване на кафе машини. Как да изберем правилния?

Препарат за почистване на кафе машини. Как да изберем правилния?

Както всяка техника, и кафе машината изисква специални грижи. Своевременното почистване на отлаганията от варовик и кафеените масла ще допринесе не само за по-добрия вкус на кафето, но и за по-дългия живот на самия уред.
Като допълнение, почистването ще помогне и за икономия на електроенергия, защото покритите с варовик нагревателни елементи работят по-бавно, консумирайки повече електричество.


Кога се нуждаем от препарат за почистване на кафе машина?


Освен котлен камък и кафеени масла, върху нагревателните елементи и всички тръби на машината при контакт с горещата вода се утаяват и калций, и тежки метали, ако не използвате филтър или бутилирана вода.


При ежедневно използване на кафе машина трябва да се планира почистване веднъж месечно. Ако я използвате само понякога, може да разредите почистването и да го правите на всеки 3 или 6 месеца. Но ако кафето ви придобие неприятен вкус или забележите видими налепи по резервоара и на други места, време е за щателно измиване.
Във всички случаи ще се нуждаем от препарат за почистване на нашата кафе машина. Вижте как да изберем правилния тук.

Какво да гледаме при избор на препарат? 


За да решите кой е най-подходящият за вас препарат за кафе машини, трябва да знаете, че той може да бъде под различна форма на освобождаване. Ще откриете препарати във вид на течности, таблетки или прах.
Най-лесни за използване са течните почистващи препарати, понеже, за разлика от таблетките и тези на прах, не е необходимо да се разтварят дълго във вода. 


Всеки от видовете препарати си има предимства и недостатъци, но независимо от формата на прилагания препарат за почистване на кафе машина, обърнете внимание на няколко важни фактора като:


Съставки


Съставът на почистващия препарат трябва да бъде безопасен за здравето, щадящ частите на машината и да е подходящ за конкретния модел.
Особено вредни за фините дюзи, различните тръбички и др. компоненти са амидосулфоновите киселини. Някои препарати са с формула, съдържаща млечна или натурална лимонена киселина, които са биоразградими и затова са най-добрият вариант.


Избирайки естествени съставки в почистващите препарати, ще сте сигурни в ефективното отстраняване на варовика и запазване на първоначалния вкус на кафе напитката.
За отстраняване на отлаганията от кафе и замърсявания може да бъдат използвани продукти, които са подходящи за всяка твърдост на водата. Обикновено се избират таблетки без фосфати, действащи благодарение на активен кислород.

Съвемстимост


Избирайки почистващи таблетки или препарат под друга форма, най-добре е да проверявате дали са съвместими с вашата марка кафе машина. Има марки, които произвеждат собствени препарати, подходящи за техните машини и за някои от останалите. Повечето видове са съвместими с широка гама традиционни и автоматични кафе машини. 
Важно е също продуктът да бъде сертифициран за безопасно използване и съвместимост с метала.

Необходимо количество за едно измиване


Предимствата на таблетките за почистване на кафе машини са много и едно от тях е предлагането им в удобна и точна дозировка. Една таблетка е предназначена за едно почистване. Освен това друг техен плюс е приложимостта им, защото те могат да отстранят и отлагания, и масла.


За по-специфични замърсявания често се използват течни препарати. Те са по-концентрирани и позволяват по-бързо отстраняване на мръсотията. Относно дозировката, производителят обикновено посочва на опаковката съотношението за разреждане с вода.


Препаратите под формата на прах се предлагат като сашета и подобно на таблетките дозата е предварително определена - не е необходимо измерване. Но и те трябва да бъдат разтворени във вода преди почистването.


Много кафе машини разполагат със светлинен индикатор за замърсявания, като с бавно мигане дават знак, че е време за почистване. Вашият модел може да е оборудван с функция за автоматично почистване, затова внимателно проучете инструкциите на устройството. Ако е така, само изпълнете подходящата програма.


При липса на самопочистваща функция на машината, изберете подходящ почистващ препарат или използвайте някой от традиционните методи за почистване.

Какви са другите начини за почистване?


Без значение от модела кафе машина, много лесно и ефективно може да отстраните котлен камък с бял дестилиран оцет. Достатъчно е да напълните резервоара с оцет и вода в съотношение 1:1. Оцетът ще дезинфекцира машината и ще разтвори минералните отлагания. Оставете разтвора да подейства за 3 часа. След това включете в режим за приготвяне на напитката и изчакайте да се източи целият резервоар. Напълнете го с чиста вода и отново направете същото, за да се премахнат напълно остатъците от оцет.


Може да използвате и сода за хляб като алтернатива на оцета. Прави се разтвор от 1/4 чаша сода и 1 чаша топла вода. След пускане на машината и изплакване 1-2 пъти след това, ще получите чист и дезинфекциран уред.


За умерено замърсени машини оцетът или содата работят добре, но при по-силно замърсените специален препарат за почистване е правилният избор. Той ще почисти прецизно вътрешността на машината, а и прилагането му е удобно, не изисква голяма инвестиция и най-важното – след използването му ще се насладите на значително подобрен вкус и аромат на кафето си.