Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Създаване на уютна работна атмосфера: кои са най-необходимите придобивки за офиса

Създаване на уютна работна атмосфера: кои са най-необходимите придобивки за офиса

Средно две трети от живота си всеки е ангажиран с някакъв тип трудово правоотношение или личен бизнес, затова има голямо значение в каква атмосфера ще изпълняваме работните си задължения Ако тя е спокойна и в нея се чувстваме комфортно, ще бъдем по-енергични и по-продуктивни.

Значението на уютната работна среда за продуктивността

Практиката отдавна е доказала, че при правилно комбиниране на факторите в офис средата се оказва силно влияние на психологическо ниво. За да вършат служителите ви задачите си с желание и да бъдат по-работоспособни, мястото, в което прекарват дълги и често напрегнати часове, трябва да бъде уютно, функционално и предразполагащо към концентрация и творчество.

Проучванията доказват, че щастливите служители изпълняват ангажиментите си по-съвестно и обръщат повече внимание на детайлите.

Ако като работодател искате да поддържате духа и мотивацията на своя екип, инвестирайте в придобивки, които биха подобрили продуктивността му.

Основни компоненти на уютния офис

Не е нужно да влагате много средства, за да постигнете непременно лукс, а внимателно да планирате придобивки, които да бъдат наистина от полза за служителите.

Избор на удобни работни столове и бюра

Офис обзавеждането трябва да е съобразено с дейността в офиса. Не избирайте столовете и бюрата само по техния външен вид, а имайте предвид и устойчивостта и функциите им. 

Ергономичните столове осигуряват добра стойка и удобство с дизайна си, което елиминира риска от постоянни болки в кръста и врата. Дишащите материи предотвратяват спарването и правят часовете престой по-приятни и неусетни.

В избора на бюра се ориентирайте към височинно регулируеми модели със стабилна основа. Те могат да са по-бюджетни или високотехнологични със сензорен контролен модул за удобно превключване в различни позиции за работа в изправено положение или за използване със стол.

Релакс зона и място за почивка

Наличието на релакс зона в офиса оказва изключително голям ефект върху мотивацията и пълноценния отдих на служителите. Подобно пространство е лесен начин да повишите енергията и производителността им.

Много изследвания показват, че ако служителят има възможност да балансира между работните задачи и свободното време, той е склонен да влага повече усилия и се стреми към самоусъвършенстване.

Ако в обособената зона за релакс служителите ви прекарат дори 15 мин. в игра на тенис на маса, това ще разтовари съзнанието им от належащите ангажименти и стреса.

Кратките почивки на спокойно място с релаксираща музика, чаша кафе и удобни мебели за неформално, по-разчупено общуване помагат за справяне с преумората и ще сплотят екипа.

Хубава кафемашина

Добрата кафемашина в офиса ще спести време на служителите и те няма да обикалят и да се редят на опашки за кафе извън сградата. Това без съмнение ще допринесе за пълноценната почивка и последваща готовност за предстоящата работа.

Качествено кафе от хубава кафемашина е комплимент от работодателя към тях. От избора на подходящ модел ще зависи доколко практичен и удобен ще бъде той за ползване. Обикновено се разчита на автоматична еспресо машина или на капсулна, но това ще зависи от броя на служителите и техните предпочитания.

Система за пречистване на вода

Друг жест на внимание и грижа е система за пречистване на вода. За да поддържате добрата хидратация на екипа си, една от задължените ви придобивки е подобен практичен уред. 

Днес се предлагат иновативни правостоящи и настолни машини за вода, от които може да се получи вода със стайна температура, гореща, студена и газирана. Ако работят на принципа на обратната осмоза, системите ще предоставят чиста на почти 100% вода в неограничено количество. Служителите ви ще бъдат добре хидратирани, което означава, че няма да страдат от често главоболие и бърза умора.

Природна светлина и осветление

Комфортът на работното място до голяма степен зависи и от степента на осветеност. В случай че офисът разполага с големи прозорци, естествената светлина ще бъде достатъчно, а тя винаги е по-добра от изкуственото осветление. Важно е само да се съобрази разположението на мебелите така, че да не блести нито срещу монитора на компютъра, нито в гръб. 

При избора на изкуствено осветление най-добрият вариант са LED лампите, които се предпочитат и за малки, и за големи офиси.

Растения и зеленина за повече зеленина и комфорт

Освен че доставят кислород, разположените в офиса зелени растения ще направят пространството по-красиво и уютно. Зеленият цвят отморява очите, а грижите за растенията също действат като разтоварваща терапия на екипа.

Късчето природа в напрегнатото ежедневие ще накара служителите да се чувстват по-добре и да изпълняват по-бързо и ефективно дейностите си.

Възможности за физическа активност и упражнения в офиса

Работата в седнало положение часове наред води до сериозно обездвижване и здравословни проблеми в дългосрочен план. Някои изследователи препоръчват да се прави по 5 мин. раздвижване след всеки 30 мин., прекарани на стола. 

Нека служителите разполагат с няколко опции от упражнения. Вие може да им осигурите например бягаща пътека, баскетболен кош или джаги в къта за отдих. Импровизираните турнири също ще повдигнат духа на колектива.

Стратегии за намаляване на стреса и умората на служителите

Работодателят носи отговорност за условията, оказващи пряко влияние върху състоянието на служителите му и трябва да е сигурен, че работата, която вършат, не ги стресира и разболява.

Антистресовите стратегии, които обикновено се прилагат, може да включват реорганизиране на офис инфраструктурата, обособяване на артистичен, „зелен” или спортен кът, тиха зона за медитация, организиране на обучение за справяне със стреса и др.

Напълно възможно е с малки стъпки да постигнете позитивна и уютна офис среда, водеща до големи резултати. Доброто настроение, породено от комфортната атмосфера, е предпоставка за продуктивната работа, привличане на най-добрите нови кадри и ниското текучество, от което зависи и успехът на всеки бизнес.