Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Вендинг машини. Какво трябва да знаем за тях?

Вендинг машини. Какво трябва да знаем за тях?

Надали някой от нас си спомня кога точно е получил за първи път топло и ароматно кафе от автомат. Днес подобни автомати са част от ежедневието ни и от вендинг машина можем да си купим освен кафе или друга напитка, също и някое лакомство, лекарство без рецепта и дори книга.

Вендинг машините масово се използват на все повече места в целия свят. В настоящата статия споделяме какво трябва да знаете за тях.

Какво представляват вендинг машините?

Появата на вендинг индустрията е през XIX век първо на Запад, а после и в Америка. Вендинг всъщност са автоматизирани устройства, продаващи стоки и услуги, без да са необходими служители. В България бизнесът с вендинг машини стартира през 90-те години на XX век, като в повечето случаи машините са за кафе и др. напитки, храни и различни услуги.

Всички съществуващи до момента автомати може да се разделят най-общо на машини,  продаващи кафе, напитки, храна, стоки, за предоставяне на услуги и игрални автомати.

Всеки от тези видове има свои подгрупи. Например автоматите за напитки може да са отделно за студени и за топли такива, а автоматите за стоки може да се за хигиенни материали, за вратовръзки и др.

За вендинг машината не съществува работно време, достъпът до нея е 24/7, осигурява бързо пазаруване и много често на по-ниски цени.

Какъв е принципът на действие?

Съвременните вендинг машини се използват лесно, недостатъците в дизайна са изчистени, а новите технологии прибавят още функции. Основното предназначение обаче е същото: автоматична продажба на стоки, с които е заредена машината, срещу монета, банкнота, а вече и чрез безконтактни карти. Интуитивният интерфейс улеснява избора, а самите продукти се получават бързо – в чаша за топли напитки и в удобни опаковки за студени напитки, вода или закуски.

Ако става въпрос за други продукти на дребно, принципът е същият – избирате пожеланото на дисплея и срещу заплащане го получавате, но не от човек, а от автомат.

Вендинг машините са гъвкаво и всеобхватно решение, особено за офиси, магазини, болници, търговски центрове, производствени цехови и др. места, където има голямо присъствие на хора.

Ако сте замислили да започнете бизнес с вендинг машини или да инсталирате автомат в офиса, предварително трябва да определите вида на машината. Автоматът за кафе се счита за най-рентабилен и най-търсен, защото за много хора кафето е любима напитка и консумират всеки ден по няколко чаши.

За да осъществите замисъла си, трябва да направите колкото се може най-информиран избор.

Какво трябва да знаем?

Ако с кафе автомати ще стартирате бизнес, трябва да си набележите бизнес план,  включващ на първо място местоположението на машините, а след това да помислите за модел и производител. В случая ви трябват автомати с по-голям капацитет, а ако търсите машина за неголям офис, по-компактен модел ще бъде добро решение.

И в двата случая обаче е важно изборът ви да бъде насочен към реномиран производител на вендинг машини и към доставчик, на който да може да разчитате за поддръжката.

Избор на правилната марка

Поради голямото разнообразие от предложения на пазара понякога не е лесно да се избере сред всички опции. Проучете кои производители са с най-големи традиции в бранша и потърсете отзиви за тях на уебсайта им. 

Някои от марките, които заслужават да им обърнете внимание, са Necta, Saeco и Bianchi. Например за офиса ви от над 80 служители автомат за кафе Necta Astro 2ES8 може да осигури 2 вида кафе на зърна и 20 вида напитки.

Ако даден модел на определена марка се произвежда дълго време, това означава, че вече е тестван добре. Това също може да ви бъде като ориентир.

При по-ограничени финансови възможности може да заложите на рециклиран автомат. Добре рециклираните машини на известна марка също вършат работа, ако в момента не може да инвестирате в нова.

Избор на правилния доставчик

Когато вече сте се спрели на определена марка вендинг автомат – само за кафе или за храна и напитки, трябва да решите на кой доставчик да се доверите. Затова проверете откога е в бизнеса и ако има повече опит, това означава и повече клиенти, и по-добро обслужване.

Тъй като всяка компания за доставка на вендинг решения предлага различни продукти като кафе, храни и др., осведомете се към кои водещи марки са ориентирани.

Цените вероятно ще са един от водещите критерии за вас, но разгледайте и функционалностите на вендинг машината от избраната марка, за да прецените коя ще е подходяща за вас.

Някои доставчици осигуряват автомат за безплатно ползване, безплатен монтаж и сервиз, ако имате сключен договор за обслужване и се ангажирате да закупувате консумативи от тях.

Пълно вендинг обслужване ще получите от доставчика на вендинг машината си и затова е по-добре да купите нова, а не употребявана. 

Докато събирате информация за различните възможности на вендинг машините и разглеждате моделите на различните марки, много вероятно е да промените първоначалното си решение само за кафе автомат и да изберете цялостно вендинг решение и с машина за храна и напитки.