Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Вендинг машини за училища и университети. Защо е важно да ги има?

Вендинг машини за училища и университети. Защо е важно да ги има?

Вендинг машините са сред онези технически иновации, които поради множеството си предимства бързо се разпространяват през последните години. От автомат вече можем да се снабдим почти всичко, а бързото обслужване по всяко време е много удобно за натоварения с множество ангажименти съвременен човек.

За българския пазар използването на вендинг машини отдавна не е новост, но продължава да бъде атрактивен начин за автоматизирана услуга.

Защо вендинг машините набират популярност у нас?

Както навсякъде по света, така и в България потребителите оценяват безспорните ползи от наличието на вендинг. Автоматите на самообслужване стават все по-популярни и заради модернизацията при плащанията с дебитна или кредитна карта.

Най-разпространени остават вендинг машините, предлагащи напитки и храна. В столицата дори отвори врати и ресторант с вендинг машини, от които клиентите могат да избират приготвена на момента храна или замразена за вкъщи.

Разнообразието на автоматизирани услуги ще продължава да се развива в посока на дизайн, функции и технологични решения. Локализирането вендинг машини на места с по-големи потоци от хора позволява бързото и удобно снабдяване на първо място с най-необходимото - храна и напитки. Това се отнася и за училищата и университетите. 

В забързаното ежедневие учениците и студентите невинаги имат достъп до качествени храна и напитки. Вижте защо вендинг машините са добро решение.

Предимства на вендинг машините за училища и университети

По отношение на инсталирането на вендинг машина в образователни заведения, особено в училища, мненията на родители и специалисти са противоречиви, най-вече що се отнася до вида на продуктите в автомата. Все пак преобладаващата част от тях смятат, че наличието на вендинг машини улеснява учениците да се подкрепят с нещо, особено ако имат твърде много часове и няма откъде да си купят храна или напитка. Същото се отнася и за студентите.

Ако ръководството на дадено училище или университет вземе решение да инсталира вендинг автомат за храна и напитки, предимствата от такова съоръжение са следните:

Бърз достъп до храна и напитки през междучасията

По време на почивката между часовете при учениците и лекциите на студентите времето от 10-15 мин. не е достатъчно всеки да си осигури храна или напитка. Пред училищната лавка или в студентското барче може да се образува дълга опашка и чакащите или да останат без храна, или да си вземат, но да закъснеят за занятието.

При пазаруването от вендинг машина всичко става бързо поради елиминирането на човешкия фактор. Машината може да обслужва много повече хора за по-кратко време.

Разнообразие

Вендинг машина, която осигурява не само по-голямо количество продукти, но и тяхното разнообразие, е още едно предимство за децата и тийнейджърите в училищата и за младежите в университетите. Те ще могат да задоволят потребностите си от закуска, снакс или друга храна. За да бъдат концентрирани в часовете и по време на лекции, те трябва не само да хапват по-често поради по-бързия си метаболизъм, но и да бъдат добре хидратирани. Ще имат на разположение чиста вода от машината и студени и топли напитки като чай, кафе, горещ шоколад, сок, какао, топло мляко, айрян и др.

На територията на училищата не са позволени вендинг автомати, продаващи вафли, безалкохолни напитки, бисквити, чипс и др. поради големия процент на деца с наднормено тегло.

Възможност за предоставяне на здравословни варианти

За подрастващия организъм на учениците и за здравето на наскоро излезлите от тийнейджърска възраст студенти внимателният подбор на продуктите във вендинг машината трябва да бъде ориентиран към здравословното хранене.

Много фирми вече произвеждат вендинг линии, предлагащи здравословна храна. В това число влизат плодове, салати, свежи зеленчуци, ядки, плодови млека и др.

Персоналът също може да се възползва

От удобството на пазаруването от вендинг машина могат да се възползват не само учениците и студентите в съответните учебни заведения, но и техните учители, преподаватели и помощният персонал. По време на почивките те ще могат да възстановят силите си с храна, топла или студена напитка от автомата, без да се налага да напускат сградата и да губят време за пазаруване от друго място и чакане по опашки.

Удобство за родителите

Разбираемо е, че всеки родител държи най-вече на това детето му да се чувства добре в училище, като първото, за което мисли, е да има осигурена храна и напитка за времето, когато не е вкъщи. Когато знае, че то ще има постоянен достъп до здравословна храна, вода и различни напитки в сградата, където учи, ще бъде по-улеснен и спокоен.

Кои продукти са подходящи?

В идеалния случай продуктите, с които е подходящо да бъде заредена вендинг машината в училища и университети, трябва да са възможно най-здравословни. Ако автоматът е специално предназначен за здравословни храни, дистрибуторът има грижа да го зарежда. При останалите машини зависи от изискванията на съответното ръководство относно продуктите. Подходящи варианти са пълнозърнестите бисквити, вафлите без захар, плодовете – пресни или сушени, суровите ядки, плодовите напитки без консерванти и подсладители, мюсли баровете и др. Те засищат достатъчно и зареждат организма с енергия за един пълноценен учебен или работен ден.