Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

За какво да внимаваме, когато започваме бизнес с вендинг автомати?

За какво да внимаваме, когато започваме бизнес с вендинг автомати?

В съвременното динамично ежедневие, в което удобството и достъпността са от съществено значение, вендинг машините заемат все по-ключова роля. Те могат да бъдат добра инвестиция за всеки, решил да се заеме със собствен бизнес в сферата на търговията.

Ако вече обмисляте бизнес стратегия, включваща продажби чрез вендинг автомати, трябва да се осведомите предварително за всичко, свързано с този вид дейност. Първата ви стъпка е да определите каква ниша искате да заемете. Избраното направление ще ви насочи и към типа автомати, които ще закупите или наемете.

Какви видове вендинг автомати има?

Разнообразието на вендинг машини днес е много голямо. Най-общо всички съществуващи автомати се разделят на няколко основни групи: за продажба на храна, топли и студени напитки и други стоки, за предоставяне на услуги и игрални автомати.

Всяка от тези категории има различни подгрупи, като съществуват и комбинирани вендинг автомати. Информирайки се за вендинг вариантите, по-лесно ще подходите и към следващите стъпки: разработка на проект; регистрация на бизнеса; закупуване на машините и стоките; инсталиране. Нюансите на всеки етап са различни и зависят от поставените цели, желанието и възможностите за инвестиция.

Какви са тънкостите на бизнеса с вендинг автомати?

Подобно на всеки друг бизнес, и вендинг бизнесът изисква време, докато реализира нетна печалба. Той притежава потенциал за бързо разрастване в мащаб и когато се натрупат устойчиви приходи, лесно може да бъде увеличен с удобно темпо. За целта обаче има няколко особености, които трябва да се предвидят:

Контактите ни с доставчиците на храни и напитки, които зареждаме в машините

Продажбата на хранителни продукти от вендинг автомат е най-печелившият вариант, затова, ако сте избрали тази популярна ниша, трябва да подходите много отговорно към избора на доставчик. Доверете се на такъв, който има опит в този бизнес, за да сте сигурни, че ще може да разчитате на разнообразни и качествени продукти, както и на добро обслужване.

Проучете внимателно с какви артикули може да зареди машините ви избраният дистрибутор. Това трябва да бъдат оптимални вендинг решения за кафе, безалкохолни напитки и пакетирани храни, чийто произход е доказан. Важно е също продуктите да са балансирани като качество и цена.

Редовното проверяване и попълване на запасите ще предотврати изчерпване и ще осигури разнообразно предлагане на пресни стоки. Добре поддържаните и заредени машини ще допринесат за удовлетвореността на клиентите и за непрекъснато реализиране на приходи.

За да бъде запазен потребителският интерес, опитният доставчик ще ви съдейства да оптимизирате редовно асортимента си. Това ще насърчи повторните посещения, а вие, като собственик, ще бъдете в по-добра позиция спрямо конкуренцията.

Каква е локацията, на която сме поставили вендинг автомата – достатъчно комуникативна ли е?

За да бъдат успешни, вендинг машините трябва да се намират на оживени места, като се вземат под внимание категорията на стоките и насочеността им към определена група от населението.

Ако автоматите са за храна и напитки, подходящи локации са почти всички с натоварен трафик от хора, стига да не са в близост до заведения за хранене и кафенета или конкурентни машини. Печеливши опции са гарите, летищата, търговските центрове, болниците, офисите, университетите и др.

Важно условия е също до машините да има лесен достъп и самите те да не препречват пътя около входа на сграда, паркинг, гараж, тротоар и т.н., а поставените на улицата автомати следва да бъдат качествени и с допълнителна защита срещу вандализъм.

Има ли конкретен закон за вендинг автомати?

За извършване на дейност с вендинг автомати трябва да бъде избрана правна форма, като обикновено регистрацията е като ЕТ или ЕООД/ООД.

Няма специален закон за вендинг автомати, но българското законодателство изисква регистрация и отчет на продажбите. Това означава, че всеки автомат се снабдява задължително с касов апарат. СИМ картата показва локацията му, която се проследява от НАП. 

Съгласно Закона за местните данъци и такси вендинг дейността се отчита като търговия на дребно до 100 м² и се облага с патентен данък. Нужно е също подаване на годишна данъчна декларация в НАП със срок 30.04 на следващата година.

Ако юридическата форма за регистрация е ЕООД/ООД, дейността подлежи на облагане с данък според Закона за корпоративното подоходно облагане.

Откъде да закупите вендинг автомат?

Поради постоянно растящия пазар на вендинг изборът на добър продукт може да ви затрудни. Желателно е да се погрижите за цялостно вендинг решение, което да включва не само доставка и монтаж, но и зареждане и поддръжка на машините.

Проучете подробно всички предложения и се спрете на вендинг компания с доказано добра репутация, която да отговори на всички ваши очаквания и да ви осигури най-много ползи.

Какви са предимствата на новите комбинирани вендинг автомати?

Компактните комбинирани вендинг автомати са най-удобният начин за продажба на продукти, най-вече на храна и напитки. Те спестяват място и средства от поставяне на няколко различни автомата, което е много по-рентабилно за всеки собственик. Освен това разнообразието от продукти прави пазаруването по-ефективно и комфортно.

Иновативният дизайн и увеличеният брой функции, както и комбинацията от удобство и бързина правят вендинг автоматите все по-търсени като начин на пазаруване. Те са и идеална възможност за стартиране на бизнес, който при правилен подход може да бъде изключително доходоносен в дългосрочен план.