Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Защо е важно да пием чиста вода? 5 важни ползи за здравето ни

Защо е важно да пием чиста вода? 5 важни ползи за здравето ни

От всички питателни средства за организма най-важното е водата. Тя е необходима за правилната работа на всички системи и органи и според утвърдената от СЗО норма, ежедневно трябва да се пие поне 1,5 л.

Редовната консумация на вода поддържа целия организъм в добро състояние, стига да е чиста. В противен случай, дори и в достатъчно количество, различните замърсители в нея могат да ни навредят и да доведат до здравословни проблеми.

Какво съдържа чистата вода?

В природата абсолютно чиста вода почти не се среща, освен тази в ледниците. Счита се, че в съдържанието на чистата вода има само водни молекули и нищо друго. Ако се пречисти с качествен филтър, водата няма да има вкус, мирис и цвят и ще бъде с неутрално рН.

Питейната филтрирана вода не съдържа тежки метали и пестициди, вируси и бактерии, хлор и др. вредни за здравето вещества. В момента пречистващите система с обратна осмоза са най-ефективни и пречистват 99,9% всички примеси. Тъй като се отстраняват и минералите, много системи притежават технология за допълнителна минерализация за попълване на дневните нужди на организма.

Водата е от голямо значение за нормалното функциониране на всички системи в нашето тяло. Вижте 5 от основните ползи от пиенето на чиста вода.

5 здравословни ползи от чистата вода

Жизнено важните ползи, които осигурява водата за тялото ни, са десетки. Консумираната чиста вода ни дава енергия, поддържа метаболизма, извежда токсични отпадъци и много други. Сред основните здравословни ефекти от консумацията ѝ са следните:

Необходима за създаването на нови кръвни клетки

Водата съставлява 80% от кръвта и е много необходима за създаването на нови кръвни клетки. В състава си кръвта включва плазма и кръвни клетки, а основното съдържание на плазмата е водата. Кръвната плазма доставя хранителни вещества до всички клетки и тъкани, затова достатъчното количество вода гарантира нормално протичане на процеса.

Грижи се за състоянието на лимфната система

Понеже лимфната система отговаря за баланса на всички течности в тялото и за отстраняване на токсините, много е важно съдържанието на вода в състава ѝ. Тя помага за функционирането на лимфата, лимфните възли, лимфните съдове, далака и другите ѝ компоненти.

Лимфната система има ключово значение за събирането на излишната течност от клетки и тъкани и връщането ѝ обратно в кръвния поток, за да се предотврати дисбаланса. Затова при дехидратиране лесно може да спре да работи, да се появят отоци, мастни отлагания и да се влоши имунното здраве.

Поддържа температурния баланс на организма

В системата за охлаждане и отопление на тялото на водата е отредена водещата роля. Особено важен е достатъчният ѝ прием в горещо време и при големи физически натоварвания. Когато температурите навън са високи, по-голямото отделяне на пот помага на тялото да се охлади, а това води до загуба на вода. Тъй като потенето не е приятно, за да бъде избегнато, често се ограничава приемът на течности, което не е правилно.

От друга страна, консумацията на твърде много вода наведнъж също не се препоръчва, защото организмът я изхвърля бързо чрез потенето и урината. Така тя не може да достигне до всички органи, за да осъществи добре полезния си ефект.

Специалистите препоръчват да се пие вода на малки глътки, но равномерно през деня. 

Предпазва ставите от ранно износване

Водата е много важна за ставите, защото участва във формирането на течността, която се намира в хрущялната тъкан. С помощта на тази течност хрущялите могат да се движат свободно и да не създават дискомфорт. Когато е недостатъчна, съставът на хрущялите става алкален и се получават болки в ставите. Това е опасно, защото хрущялните тъкани могат да загинат и в резултат да се получи артроза. На организма му е трудно да се справи сам с осигуряването на вода за хрущялите, затова трябва да му я осигурим, за да не загубят ставите предишната си здравина.

Подобрява обмяната на веществата

Благодарение на обмяната на веществата, тялото може да превърне приетите чрез храната вещества в енергия. Когато тялото се поддържа добре хидратирано, се подобрява общото състояние на кръвоносната система, в чийто състав водата е около 90%. Клетките се снабдяват с кислород и ценни вещества с кръвта, а когато водата в нея е достатъчно, с повече кислород мускулите ще бъдат в състояние да изразходят повече енергия. Страдащите от наднормено тегло е добре да консумират много вода, за да подобрят метаболизма си.

Как да си осигурим чиста вода у дома и на работа?

За да сме сигурни, че питейната вода вкъщи и на работното място е здравословна и чиста, вместо да закупуваме постоянно бутилирана вода, можем да се снабдим с филтър за пречистване на вода.

Има различни пречистващи системи, между които да изберем с комбинация от филтри, подходящи за отстраняване на конкретните за нашата вода замърсители. Най-ефективна е системата с обратна осмоза, която може да бъде и със 7-степенна филтрация.

С добре избран пречиствател ще си осигурим постоянен достъп до свежа и чиста питейна вода, за да сме винаги хидратирани и здрави.