Сервиз 0700 911 40 , Поръчки: 0875 16 35 99
Новини

Новини

Защо системите за пречистване на въздух са все по-популярни за дома и офиса?

Защо системите за пречистване на въздух са все по-популярни за дома и офиса?
Изключително замърсената среда, в която живеем днес, оказва разрушителни последици върху здравето ни. Кислородът в големите градове е смесен с различни вредни субстанции, а още по-тревожен е фактът, че в затворените помещения въздухът е дори по-токсичен с 50% от този навън.

Особено важно стана осигуряването на здравословен въздух след появата на коронавируса и мотивира производителите на дезинфекциращи продукти към иновации, вкл. и по отношение на пречиствателите на въздух.

Какво прави системите за пречистване на въздух толкова търсени? Разберете какво представляват пречиствателите за въздух и колко са ефективни.

Какво представляват системите за пречистване на въздух?

Уредът пречиствател за въздух е особено популярен в големите градове поради много по-високата концентрация на замърсители във въздуха.

В повечето случаи това е малко преносимо устройство, което разполага с вентилатор и с няколко филтъра: за едри частици и косми, антибактериален и НЕРА филтър. Вентилаторът издухва преминалия през филтрите въздух, който циркулира и отново попада в пречиствателя.

Някои устройства като пречиствател за въздух Xiaomi  и др. притежават йонизираща функция, а пречиствател за въздух Philips от новите серии на бранда е оборудван с VitaShield – надградена технология за ефективно премахване на формалдехид и др. вредни газове, органични вещества и различни миризми.

Срещу какво са ефективни пречиствателите за въздух?

Съвременните въздухопречистватели използват нови технологии и филтри с близо 100% ефективност, а устройствата, съчетаващи пречиствател и овлажнител за въздух, не само премахват и най-миниатюрните частици, вируси и др., но и овлажняват равномерно въздуха.

Ако имате пречиствател за въздух у дома или в офиса, той ще работи ефективно за отстраняване на:

Акари

За храна акарите използват мъртви епителни клетки от нашата кожа. Тези микроскопични паякообразни могат да причинят най-вече алергии, астма и ринит, но и бронхит и конюнктивит. Пречиствателите на въздух притежават свойството да унищожат опасните токсини и гъбички, които се получават от екскрементите на акарите.

Плесен и мухъл

Влага в помещенията често става причина да се образуват петна с мухъл по стените. Освен че е неприятна гледка, той може да доведе и до здравословни проблеми като респираторни алергии, токсични реакции и др. Пречиствателят поглъща леките спори на мухъла, докато са във въздуха, и ги елиминира.

Бактерии и вируси

По-голяма част от вирусите се пренасят по въздуха чрез аерозолни капчици и в затворени помещения заразяването с тях е много лесно. Бактериите и различните микроорганизми също са в голяма концентрация във въздуха. Уреди като пречиствателите са идеалното решение бактериите и вирусите да бъдат филтрирани, а ако устройствата са ултразвукови, те ще съберат и ще унищожат напълно всички микроорганизми.

Цветен прашец

Много хора изпитват алергични симптоми от полените не само през пролетта, но и през есента. Цветният прашец предизвиква алергичен ринит. Полените навлизат в затворените помещения, активират алергиите и предизвикват кихане и течащ нос. Пречиствателят освобождава въздуха от дразнещия цветен прашец наред с др. алергени, благодарение на НЕРА филтрите.

Алергени на домашни любимци

Собствениците на домашни любимци застрашават дишането си и това на семейството си не само поради миризмата от козината и пърхота на животните, но и заради космите им. Те попадат във въздуха и ако в помещението няма пречиствател да ги филтрира, могат да отключат алергии и да причинят сериозни здравословни проблеми. Алергията всъщност се получава не от самите косми, а от прикрепените към тях пот, себум, слюнка и/или урина, които се разпръсват като прах. Изборът на такова устройство е важен не само за отстраняване на алергенните фактори, но и на миризмите им.

По-едрите частици се задържат от фин предфилтър, а миризмите – от филтъра с активен въглен.

Най-предпочитаните методи при пречиствателите за въздух

Различните пречистватели си служат с различни методи за пречистване на въздух, като най-предпочитаните сред тях са:

НЕРА филтър

Филтрите, които премахват по-фините частици, са филтри за високоефективно почистване или НЕРА. Те обикновено се използват след предфилтър, премахващ по-големите частици прах, РМ10, цветен прашец и косми. НЕРА постигат ефективност до 99,99%, като улавят всички микрочастици с големина над 0.03 микрона. Считат се за най-добрите, тъй като предлагат няколко степени на пречистване, включително и на патогени.

UV-C

За пречистване на въздуха може да се използва и UV-C – един от трите вида ултравиолетови лъчи. Лъчът ултравиолетова светлина, преминавайки през въздуха, действа деструктивно на ДНК структурата на бактерии, спори, гъби, вируси и др. Спира се растежът и размножаването им, затова пречистватели с ултравиолетово лъчение са много подходящи за офиси, учебни и болнични заведения и др.

Йонизация

Йонизиращата функция на някои пречистватели осигурява поток от електрони. Те се комбинират с молекулите на кислорода, които се превръщат в йони с отрицателен заряд. Влизайки в контакт със замърсители във въздуха, те се привличат от тях, образуваните частици нарастват и се прикрепят по различни повърхности, откъдето се изчистват лесно.

Да се избере добър пречиствател не е лесно поради многото производители и модели, както и допълнителните функции на устройствата. Ако предвидите обаче такива критерии като ефективност, видове филтри, обем филтриран въздух и др., които да отговорят в най-голяма степен на нуждите и изискванията ви, изборът ви ще бъде максимално сполучлив.