Чай или кафе. Кое е по-полезно за нас?

Като две от най-консумираните напитки, чаят и кафето помагат да се заредим с енергия, благодарение на кофеина в тях. Освен това и двете съдържат антиоксиданти и др. полезни вещества, което прави избора между едната или другата не особено лесен. Трябва да ги използвате не само като добро средство за събуждане, но и да помислите за ефектите им върху организма.

Кафето и чаят носят редица здравословни ползи за човека. Запознайте се с разликите във въздействието на двете напитки в следващите редове.

Като две от най-консумираните напитки, чаят и кафето помагат да се заредим с енергия, благодарение на кофеина в тях. Освен това и двете съдържат антиоксиданти и др. полезни вещества, което прави избора между едната или другата не особено лесен. Трябва да ги използвате не само като добро средство за събуждане, но и да помислите за ефектите им върху организма.

Кафето и чаят носят редица здравословни ползи за човека. Запознайте се с разликите във въздействието на двете напитки в следващите редове.

Разлики в състава

Макар че и двете напитки съдържат кофеин, който осигурява енергия, като блокира невротрансмитера аденозин, в кафето той е 2 пъти повече. В сутрешната ви доза чаша кафе, приготвено от кафени зърна, има 80-160 мг кофеин, а ако напитката е зелен чай или черен, количеството е 30-70 мг. Препоръчителната доза кофеин за деня не трябва да надвишава 500 мг.

Чаят съдържа и химичното вещество L-теанин, което помага за по-бавното метаболизиране на кофеина и ни зарежда с енергия за по-продължителен период.

Не само кофеинът, но и антиоксидантите или полифенолите в кафето са повече. С 2-3 чаши кафе от тях тялото ви ще получи близо 1200 мг. Най-често се срещат антиоксиданти като хлорогенната, феруловата и n-кумаровата киселина. 

В зеления чай също има антиоксиданти като катехините и флавоноидите, а горчивият вкус на чая се дължи на полифенолите катехини.

Кафето обаче не съдържа само кофеин и антиоксиданти. Зърната му са богати и на основни хранителни вещества като ниацин, манган, калий, магнезий.

В същото време аминокиселината теанин може да се открие само в чая, а освен него, антиоксидантите и кофеина, той съдържа още витамините С, В и Е, както и флуорид, цинк, растителни протеини и др.

След като научите по какво си приличат и различават двете напитки, може да прецените според здравословните им ползи коя от тях да бъде вашият фаворит.

Здравословни предимства в полза на чая

Зеленият чай от векове е използван и като стимулант, и като диуретик, както и по различни други начини заради свойствата си да подобрява здравето.

По-лек, но по-продължителен енергиен тласък

Кофеинът в чая съществува под формата на кофеинов теанин. Той се съчетава с полифенолите и затова действието му е по-леко, за разлика от чистия кофеин. Така ободрителният ефект е по-продължителен, макар и не толкова бърз.

Намалява риска от възпаления

Сред полезните вещества в съдържанието на зеления чай са йод и мед и поради това чаят е със силно изявено антибактериално действие. Полифенолите в чаените листа притежават способността да противодействат на възпаленията, а това прави консумацията на чай чудесен начин за превенция от такива.

Поддържа здравето на устната кухина

Голямото количество катехини предпазват от инфекции в устната кухина, убивайки всички бактерии. Ефективно спират растежа на бактериите, причиняващи кариеси, и предпазват от пародонтоза. За здрави зъби допринася и флуоридът в него.

Здравословни предимства в полза на кафето

Неслучайно пиенето на кафе е приятен ритуал сутрин за събуждане, но от него има още позитивни ефекти.

По-силен енергиен тласък

За някои хора мисълта за ароматната чаша еспресо сутрин може да бъде силна мотивация за стартиране на деня. Основната причина да го консумираме след събуждане или да го пием няколко пъти дневно е стимулиращото му действие. Кофеинът ни снабдява с бърз прилив на енергия, за да се почувстваме по-свежи и бодри. Ако се приема умерено, а според учените това са максимум 2-3 чаши дневно, кафето ще ни ободрява, без да нанася вреди.

Наличие на повече антиоксиданти

Съдържащите се в кафето антиоксиданти се грижат за здравето на клетките и са много повече като количество не само от зеления чай, но и от боровинките. Хлорогенната киселина и другите антиоксиданти потискат възпаленията на артериите и помагат да се регулират нивата на кръвната захар, както и спират растежа на туморните клетки. Според проучванията, антиоксидантите е възможно да предотвратят главоболието, да стимулират мозъчните функции и да намалят риска от Алцхаймер и Паркинсон.

По-ефективен в борбата с депресията

Все повече хора страдат от депресия, а конкретно от нежния пол – всяка пета жена. След 10-годишни проучвания, в които участват близо 60 хил. медицински сестри, американски учени стигат до изводите, че пиенето по 2-3 чаши кафе на ден намалява с до 15% риска от депресия. Смята се, че това може да се дължи на комбинацията от антиоксиданти или на кофеина, който като психостимулатор успява да повиши не само бодростта, но и мотивацията.

Има ли победител?

Експертите твърдят, че по отношение на избора между кафе и чай няма категоричен победител. Ако търсите определени ползи за здравето, това ще определи и желаните от вас ефекти.

Решение за бързото ви събуждане е кафето заради високото си съдържание на кофеин. А в случай че сте по-чувствителни към действието на силната енергийна съставка, заложете на зеления чай. Той ще ви осигури по-продължителен приток на енергия, съвсем достатъчна през целия ден.

Не е нужно да пиете непременно чай или кафе само заради полезните вещества и антиоксидантите в тях, ако не понасяте кофеин или не харесвате вкуса на напитките. Полезни вещества ще си осигурите и от много здравословни храни. Може да пиете, разбира се, и чай, и кафе, стига да е умерено и с грижа за здравето.