Прекарвайки часове наред на работното си място, по време на почивката ни се иска да се отпуснем с чаша хубаво кафе. Всеки има своя любима кофеинова напитка, като най-много са почитателите на кафе еспресо. Други предпочитат кафе от капсули, инстантно кафе и т.н.
Според предпочитанията на семейството си, вкъщи вероятно сте избрали компактна кафе машина с не много опции за видове кафе, за разлика от кафе автомата в офиса.
Но независимо дали ще пиете кафе у дома, или на работното място, винаги е добре да знаете, ако не всички, то поне най-популярните рецепти за приготвяне на кафе.
С тях ще можете да разчупите стереотипа си, а защо не и да изненадате приятно своите гости.
Прекарвайки часове наред на работното си място, по време на почивката ни се иска да се отпуснем с чаша хубаво кафе. Всеки има своя любима кофеинова напитка, като най-много са почитателите на кафе еспресо. Други предпочитат кафе от капсули, инстантно кафе и т.н.
Според предпочитанията на семейството си, вкъщи вероятно сте избрали компактна кафе машина с не много опции за видове кафе, за разлика от кафе автомата в офиса.
Но независимо дали ще пиете кафе у дома, или на работното място, винаги е добре да знаете, ако не всички, то поне най-популярните рецепти за приготвяне на кафе.
С тях ще можете да разчупите стереотипа си, а защо не и да изненадате приятно своите гости.
Кои са най-популярните кафе рецепти?
Дори да предпочетете традиционния начин за приготвяне на кафе у дома, добре е да изпробвате различните начини за приготвяне на кафе от някоя кафетерия например. Така ще установите кой от тях ви допада най-много.
Ако кафе машината ви е с вградена мелница за кафе на зърна, може да изпробвате различни марки кафе. Най-добрият вариант е да изберете смес от сортовете арабика и робуста с преобладаваща арабика. Ако предпочитате капсули за кафе, с тях може да си приготвите различни напитки, стига да са съвместими с вашата система.
Повечето популярни рецепти са варианти на еспресо, в зависимост от количеството кафе. Кафе американо всъщност е еспресо, разредено с топла вода, а в състава на капучиното влизат 1/3 еспресо и по 1/3 кипнато и разпенено мляко.
Кафе лате също е много популярно. То включва еспресо една част и най-малко 3-5 части горещо мляко с пяна отгоре.
Съотношението на кафето и млякото при кафе макиато е 4:1, лунго представлява няколко дози еспресо с прибавена повече вода, а ристрето е с по-малко вода.
Вариантите са най-различни, като някои хора обичат турското кафе, приготвено в джезве, или инстантно заради лесното приготвяне.
Каквито и да са предпочитанията ви към марка кафе, вид и начин на приготвяне, никога не е късно да опитате нещо ново.
Кафе паузата може да е още по-разтоварваща, когато си приготвим нещо вкусно и различно. Споделяме 6 лесни рецепти, за да разнообразите почивките на работа.
6 различни кафе рецепти за работното място
Сред десетките рецепти за приготвяне на кафе има изключително лесни, които няма да ви отнемат много време:
Ментово лате
Рецептата за лате с мента има различни вариации, но общото е, че преобладава млякото. В чашата за кафе налейте 3/4 от обема ѝ затоплено мляко и прибавете към него доза еспресо и малко екстракт от мента. Можете да завършите латето с бита сметана и да украсите с малък бонбон.
Кафе с лед за летните дни
То е испански специалитет и за приготвянето му е нужно обикновено еспресо, подсладено на вкус. Изсипете го в голяма чаша с лед и разбъркайте с лъжица с дълга дръжка. Така ще получите вкусно айс кафе за прохлада в летните дни.
Капучино с щипка канела
Характерно за капучиното е, че се състои от смес на еспресо и мляко. Ако вашата машина на работното място не е оборудвана с функция за капучино, може сами да си приготвите напитката. Съставките са еспресо, мляко и млечна пяна, като трябва да са в равни количества. След направата на еспресо по стандартния начин изсипете загрятото на не повече от 60° мляко и пяната в чашата. Пяна може да получите от парата в кафе машината. Поръсете готовата си напитка с щипка канела.
Кафе мока
Кафените зърна мока се отглеждат в Етиопия и кафето, приготвено от тях, е богато на вкус и с отлично качество. Най-често кафе мока се приготвя в кафеварка. Водата в долната част на каната се изкачва нагоре, като преминава през филтър със ситно смляно кафе. Готовата напитка се получава в горната част. За да получите максимално добро мока кафе, не пресовайте ситно смляното кафе и не варете на силен огън.
Виенско кафе
Приготвянето на виенско кафе е много лесно и се получава изключително вкусна напитка. Нужно е да изсипете около 10 г шоколадов топинг в чаша. Пригответе в нея дълго еспресо, а после добавете 25 г сметана. Отгоре поръсете с шоколадови стърготини.
Кубинско кафе
Cuban или кубинското кафе е еспресо, подсладено с кафява захар. Най-популярният начин за приготвяне е смесването на няколко капки еспресо със захарта. След разбъркването добавете и останалото кафе и на върха му ще се образува пяна със светлокафяв цвят.
Колко кафе да пием на работа?
След многогодишните спорове относно препоръчителния прием на кафе дневно, според последните препоръки на специалистите ежедневно консумацията на кафе не трябва да надхвърля 4 чаши, което се равнява на около 400 г кофеин.
Няколко кафета на ден на работното място ще ви направят по-енергични. Все пак кофеинът в кафето въздейства по различен начин на всеки организъм, но винаги можете да преминете към безкофеиново. Важното е, че ароматът и вкусът на кафето ще направят почивката ви още по-приятна.