Всеки, опитал ароматния вкус на кафето и докоснал се до въздействието му, няма как да не е станал негов почитател. Малко са хората, които не започват деня си с чаша кафе, защото то дава тонус и енергия. Затова от древността и до днес кафето е предпочитана напитка по целия свят и съществува в много разновидности и начини на приготвяне
Кратка история на кафето
Според различните източници, родината на кафето е или областта Каффа в Етиопия, или Йемен. Няма единно мнение и за значението на думата „кафе”. Едни смятат, че „кафе” произлиза от арабската дума „кауе” със значение на сила, енергия. Други са на мнение, че името идва от „кахва”, пак от арабски и означава „вино от зърното”. Има и трета версия, според която „кафе” носи името на етиопската провинция Каффа.
Колкото и неуточнени да са някои данни, съвсем сигурно е, че кафето стартира завоевателната си мисия от Йемен, а оттам бива разпространено от арабските търговци. Според запазените сведения, то остава тайна, съхранявана само на Арабския полуостров, откъдето става познато и в Близкия Изток.
През XVI в. кофеиновата напитка навлиза с бързи темпове в Турция и затова неслучайно „турското кафе”, приготвено в джезве на бавен огън, е едно от най-разпространените и днес.
Около XVII в. кафето постепенно започва да става все по-популярно в Европа, а благодарение на френските моряци, достига до САЩ през XVIII в.
Всички, докоснали се до магическите свойства на кафето, са се вдъхновявали и са създали нови рецепти за приготвянето му. Затова и днес има толкова много видове кафе, приготвяни по начини, специфични за съответната култура.
Пиенето на кафе заема специално място в нашето ежедневие. Направете този ритуал още по-приятен спрямо индивидуалните си нужди с тези съвети.
6 съвета при избор на най-подходящото за нас кафе
Никой не може да ви отговори еднозначно за това от какво кафе и как да приготвяте напитката си, тъй като всеки човек има свои предпочитания за вкус и определени навици.
Изберете правилния сорт кафе спрямо вкусовите си предпочитания
Тъй като всяко кафе има различна плътност и киселинност, това са и основните критерии, по които обикновено се избира най-подходящото за вашия вкус.
Плътността всъщност е насищането на вкуса, като за се получи по-наситено, може да сложите няколко грама повече от обичайно използваното количество.
Киселинността също е важна характеристика. Принципно сортовете Арабика са богати на липиди и захари, което прави вкуса кисел и може да изберете някой от тях. Кафетата Арабика притежават и по-голяма мекота и напитките от тях са по-ароматни, докато Робуста е с характерна горчивина и по-земен вкус.
Може да се ориентирате и към микс от Арабика и Робуста, който ще придаде интензивен горчиво-сладък вкус с карамелени нотки на напитката ви. Има и трети сорт, Либерика, но е малко разпространен.
Имайте предвид колко кофеин желаете
Ако искате по-ободряваща напитка, трябва да се спрете на сорт с повече кофеин, какъвто е Робуста. Съдържанието на кофеин в него е 2 пъти повече от Арабика и се получава по-гъста и горчива напитка.
Опитайте кафе с различни степени на изпичане на зърната
Ако сте сред ценителите на кафето, вече сте се убедили, че важен фактор за вкуса на напитката е начинът на изпичане на кафените зърна.
Слабо изпечените зърна имат светлокафяв цвят. Напитката е с лека консистенция, с изразена киселинност и с вкус на печено зърно.
Средно печените кафени зърна придават по-плътен вкус на кафето са добър вариант за филтрирана напитка.
Ако зърната са почти черни и с мазен блясък, напитката ще бъде с ниска киселинност, леко горчиво и с шоколадова нотка, затова от него се приготвя най-вече еспресо.
Изберете вашия начин на приготвяне
От кафето може да си приготвите различни видове напитки и след като изпробвате повечето, някои от тях ще ви станат любими. Най-популярни са еспресо, американо, капучино, лате, мока, фрапе, турско кафе и др. Ако имате кафе машина, сигурно ще предпочетете напитка, приготвена от собственоръчно смлени кафе на зърна. Все по-популярни стават и кафе машините за капсули кафе.
Използвайте чиста вода
Качеството на приготвеното кафе много зависи от водата. Ако чешмяната вода е с метален или кисел вкус, използвайте филтрирана. Водата не трябва да съдържа хлор и да има цвят и мирис, за да остане напитката ви с високо качество.
Експериментирайте
Винаги можете да експериментирате с нов кафе бленд или да приготвите по по-различен начин напитката си. Използвайте различните вкусове на моно сортовете и създайте свои комбинации. Ще получите собствен бленд с предпочитани цитрусови, шоколадови или др. вкусове.
Как да изберем правилната марка кафе?
За избора ви на марки кафе е от значение каква напитка обичате – еспресо, филтър кафе, турско или друга, както и предпочитаният начин на приготвяне. Без съмнение са ви познати брандове като Lavazza, Jacobs Monarch, Tassimo, Nescafe Gold, Jardin, Mauro, illy и др. Всички те са висок клас и гарантират изключително качество и вкус.
Имате възможност да се спрете на онази марка, която в най-голяма степен отговаря на изискванията ви така, че да имате прекрасно начало на деня с чаша от любимото кафе.